Mladić se odvolal proti doživotí za válečné zločiny. Podle obhájců trpí demencí, žádají propuštění

Bývalý velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić se ve čtvrtek odvolal proti nepravomocnému rozsudku mezinárodního tribunálu, jenž mu uložil doživotí za zločiny během války v Bosně. Mladičovi právníci žádají o zrušení verdiktu nad svým klientem a jeho propuštění, uvedla agentura AFP.

Bělehrad Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ratko Mladič v Haagu.

Ratko Mladič v Haagu. | Zdroj: Reuters

Mladićovi se přezdívá Balkánský řezník. Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu jej odsoudil loni v listopadu. Uznal ho vinným v deseti z 11 bodů obžaloby, včetně genocidy v souvislosti se srebrenickým masakrem z července 1995.

Obhajoba: Zrušte rozsudek nad Mladičem, má chatrné zdraví

Číst článek

Vinen je rovněž ze zločinů proti lidskosti a z porušení zákonů nebo zvyklostí válečného práva. Rozsudek je ale prvoinstanční a obhajoba již dříve oznámila, že se proti němu odvolá. Agendu ICTY převzali soudci Mechanismu OSN pro mezinárodní trestní tribunály (MICT).

Advokáti se od začátku loňského roku snažili dosáhnout dočasného propuštění Mladiće, aby mohl být léčen v zahraničí, neboť podle nich trpí demencí. Odvolávají se na srbského lékaře, který dříve tvrdil, že Mladić není zdravotně schopen se jednání soudu účastnit.

Válka v Bosně a Hercegovině byla nejkrvavějším válečným konfliktem v Evropě od druhé světové války. Vyžádala si kolem 100 000 lidských životů a dodnes je několik tisíc lidí nezvěstných. Ze svých domovů bylo vyhnáno nebo bylo nuceno je opustit 2,2 milionu obyvatel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme