Za cigaretu ve vlaku či v letadle zákaz na rok. V Číně postihují špatné chování tvrdě

Čína oznámila zavedení systému postihu obyvatel, které omezí jejich možnost cestovat. Ti, kdo například kouří, kde nemají, nebo se v dopravních prostředcích perou, nesmí pak rok vlak a letadlo použít. Omezení se za určitých podmínek vztahuje i na cizince.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouření, cigarety (ilustrační foto)

Kouření v dopravních prostředcích v Číně se nevyplatí (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Na černou listinu takzvaného ‚systému sociálního úvěru na lety a vlaky‘ budou zařazeni ti, kteří se pokusili použít neplatnou jízdenku, kouřili ve vlaku, nebo dokonce šířili poplašnou zprávu o terorismu a zkomplikovali tím přepravu.

Postih ale může zasáhnout i zaměstnavatele, který za zaměstnance neplatí pojištění, nebo mladé muže, kteří se pokusili opustit vojenskou službu.

Vojenská služba a práce v armádě dosud byla hlavně pro muže z čínského venkova atraktivní, protože jim poskytovala zajištění a stálý příjem. To se ale změnilo.

Po ekonomickém rozmachu země ročníky narozené v letech 1990 až 2000 v programu jednoho dítěte mají více vzdělávacích a ekonomických příležitostí. Vojenský život, který omezuje jejich osobní svobodu, už pro ně není atraktivní a snaží se z armády odejít.

Kromě vysokých finančních pokut za vyvázání se z Lidové osvobozenecké armády jim hrozí i zahrnutí na černou listinu ‚sociálního kreditu‘ a vyloučení z dopravy až na dva roky.

Čínský prezident Si Ťin-pching byl jednoznačně zvolen na dalších pět let. Vládnout ale může neomezeně dlouho

Číst článek

Platnost od 1. května 2018

Podle prohlášení na internetové stránce Národní komise pro rozvoj a reformu vstoupí nová pravidla v platnost 1. května 2018. Lidé, kteří se dopustili nevhodného jednání, nebudou smět používat leteckou a vlakovou dopravu na dobu až jednoho roku.

Tento krok je v souladu s plánem prezidenta Si Ťin-pchinga na vybudování systému sociálního úvěru založeného na principu ‚jednou nedůvěryhodný, navždy trestaný‘, uvedlo oznámení, které podepsalo osm ministerstev a zástupce Nejvyššího lidového soudu.

V praxi se ale skóre sociálního úvěru na vnitrostátní dopravu využívá v Číně již několik let. Na počátku roku 2017 totiž Nejvyšší lidový soud v zemi uvedl na tiskové konferenci, že 6,15 milionu čínských občanů bylo za nevhodné chování už někdy vykázáno.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme