Vyhostí Česko některé ruské diplomaty? 'Pravděpodobně půjdeme tímto směrem,' říká Babiš

Česká republika zvažuje vyhoštění některých ruských diplomatů kvůli chemickému útoku v Británii. Po prvním dnu summitu unijních lídrů v Bruselu to řekl premiér v demisi Andrej Babiš z hnutí ANO. Vypovězení ruských diplomatů v pondělí projedná s ministrem zahraničí a dalšími vládními kolegy. Stejný krok zvažují pobaltské státy a další země.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andreji Babišovi by pár dalších měsíců čekání na verdikt sociálních demokratů zas tak moc nevadilo

Brusel | Foto: Filip Jandourek

Summit souhlasil s názorem britské vlády, že za útokem v Salisbury stálo s vysokou pravděpodobností právě Rusko. Moskva to popírá a za možného původce nebezpečné bojové látky označila několik unijních zemí, včetně České republiky. Praha to opakovaně označila za lež.

„Byly různé názory, cíl debaty bylo najít nějaký společný postup. To se úplně nepodařilo, ale jsou tam země, které to (vyhoštění diplomatů) zvažují," podotkl Babiš.

Evropská rada souhlasí s Británií. Za útokem na Skripala podle ní nejspíš stojí Rusko

Číst článek

„Ano, pravděpodobně půjdeme tímto směrem," odpověděl Babiš na dotazy, zda česká vláda také zvažuje vyhoštění ruských diplomatů. Podle premiéra se bude zřejmě jednat o jednotlivce, a ne o desítky lidí.

Summit EU ve čtvrtek souhlasil s názorem britské vlády, že za útok nervovou látkou na někdejšího dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dceru je velmi pravděpodobně odpovědné Rusko, jiné věrohodné vysvětlení prý není. Britská premiérka Theresa Mayová na summitu prohlásila, že útok zapadá do vzorce agresivního ruského chování z posledních let, které neuznává hranice a je hrozbou pro celý evropský blok.

Kvůli otravě bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery nervově-paralytickou látkou Novičok už vyhostila londýnská vláda 23 ruských diplomatů. Moskva obvinění z odpovědnosti za útok odmítá a reagovala vypovězením stejného počtu britských diplomatů. Kvůli tomuto případu rozhodl summit povolat z Ruska velvyslance Evropské unie na konzultace.

Filip Nerad, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme