Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba paludární stěny nad akvárium

 

Články » Výroba paludární stěny nad akvárium   Vytisknout tuto stránku 

Výroba paludární stěny nad akvárium

Publikováno: 24.03.2018 • Autor: © Angus68 • Rubrika: Dekorace

Už rok a půl máme doma větší akvárium o rozměrech 200 x 60 x 50 cm. Pohled na ně z dálky přes obývák byl vždy zajímavý a působí uklidňujícím dojmem dodnes. Po nějaké době (cca 1,5 roku) jsem to tak pozoroval a říkám si: něco tomu chybí. Ale co?

Najednou se zapálila šedá kůra mozková a vnukla mi myšlenku vytvořit něco, co by bylo podobné paludáriu. Hodně jsem jich viděl na YouTube a moc se mi líbila. Tak vznikl nápad udělat něco podobného, ale tak, aby se nenarušil koloběh života v akváriu.

Myšlenka dobrá, ale jak na to, říkám si. Jediné, co jsem věděl, bylo, že to nesmí být moc těžké, ale zároveň by to mělo udržet váhu všeho, co na tom bude. Jako vhodný lehký materiál mi připadal polystyren (100 x 60 cm). Bral jsem ohledy hlavně na celkové výdaje. Přeci to nemusí stát tolik? (myslel sem si a ušlo to)

Tak jsem šel do OBI (je to nejblíž) a pořídil 5 desek oněch rozměrů. Na řadu přišlo slepení desek k sobě. Bylo to docela zajímavé, protože originálním lepidlem od Soudalu mi to nechtělo pořád držet. Nakonec starý dobrý český Herkules posloužil perfektně.

Po slepení čtyř desek k sobě jsem pátou přeřízl po délce napůl, abych z nich udělal boky celé stěny, takže to vytvořilo takové velké účko (200 x 100 cm)


FFF

 

Jediným velkým problémem ale bylo místo, kde se to bude dělat.  Byt není velký a s takovým monstrem byla manipulace docela obtížná. Z pódia, které jsme si doma udělali kvůli prostoru v pokoji, vznikla velká pracovní plocha. Museli jsme sundat sedačku. Holt bojové podmínky, než se to dodělá. Naštěstí má se mnou moje polovička tolik trpělivosti. Toto celé jsem natáhnul lepidlem a perlinkou ze  všech stran kvůli větší pevnosti.

 

FF

 

Aby pozadí drželo celé pevně pohromadě a nezačalo se kroutit nebo rozlepovat, vyztužil jsem po délce celou tuto konstrukci obyčejným kanálem na kabely se zacvakávacím víkem (200 x 6 cm, 160 Kč). Hlubší spodní část tohoto elektrikáři používaného materiálu byla nasazena na celou délku hrany vršku polystyrenu. Víko posloužilo jako výztuha do střední části ve výšce asi 55 cm tak, aby po zapěňování vytvořilo jakousi římsu. Zároveň s ní byla už připravena hadice o délce tří metrů. Potom se zařízla dle potřeby.

F

Když už byla hadice na svém místě, vyvrtal jsem do ní 10 otvorů, kudy by mohla voda stékat po stěně dolů. Můžu tedy říct, že jsem neměl nejmenšího tušení, jestli a jak to bude fungovat. Do těchto dírek jsem zasadil dlouhé špejle, aby se nezapěňovaly a nemusel sem vrtat znovu, nebo je v pěně hledat. Těžko bych pod pěnou hadici našel!!

Takto připravenou plochu stěny jsem už mohl celou zapěnit. Na některá, snad dobře vymyšlená místa, jsem umístil několik květináčů různých průměrů dle rostlin. Místy byly vytvořeny ze zbytků polystyrenu kameny, aby pozadí nebylo jednotvárné.

Po zaschnutí pěny (obyčejná montážní pěna 110 Kč, OBI) už se povrch celé stěny mohl postupně prsty, nožem atd. modelovat do požadovaného tvaru. Na spodním snímku je to ještě nahrubo.

FF

To vytrhávání kousků pěny a tvarování polystyrenu do podoby kamene byla pro mě asi ta nejzábavnější část celé výroby této stěny.

Takže to potom vypadalo asi takhle.

 

F

Po spokojeném pohledu na celkovou úpravu pěnového povrchu mě zpátky na zem vrátila nevědomost, jak se povrch vytvrdí a připraví na barvení. Pomohlo mi skouknout návod na YouTube, a tak sem použil ten samý materiál jako autor paludária na videu. Zašel jsem opět do OBI a zakoupil lepidlo na obklady od Knaufu. Poměrně hodně zředěné jsem to na celý povrch nanášel štětcem. Padly na to tři nátěry a vše se pěkně zpevnilo. Jen ta doba schnutí mezi nátěry byla dlouhá a stále oddalovala finální ukončení.

Po třech vrstvách řídkého lepidla nanášeného tak, aby se vyplnily všechny prohlubně, díry, mezery atd., bylo  hotovo. Špejle byly stále na svém místě, při schnutí bylo nutné je občas protočit, aby nezatvrdly.

 

FF

Tak a teď už je to připraveno. Hurrrá. Při zakládání akvária jsem si dělal ne zrovna standardní pozadí a zbylo mi dost barev. Ještě jsem si musel dokoupit pouze světle hnědou. Ta mi chyběla. Všechny barvy mají atesty na pitnou vodu i hračky, takže použití bylo bezpečné.

A začala další příjemná zábava - barvení plochy, která je velmi členitá.  Ale říkal jsem si, když si dokážeš namalovat obraz na zeď, tak zmákneš hravě i tohle. A nebyl to žádný problém.

Některá čerstvě natřená místa jsem posypal Lignocelem, skoro zbytečně, ani by tam nemusel být.

Po nabarvení a uschnutí povrchu přišlo na řadu akvarijní lepidlo (DenBraven, černé), abych mohl přilepit dvě větve, které jsem si přinesl z odřezů ovocného stromu od jedné paní.

Nabarveno, přilepeno, finíto.

FF

 

Úprava sice byla dokončena, ale zdaleka to nebylo vše. Celá tato věc se musela dát za AQ tak, aby vytvořená římsa byla nad zadní podélnou výztuhou. Pozadí nebylo těžké, ale manipulace nebyla jednoduchá. Po nějakých menších komplikacích jsme pozadí za akvárium s miláškem umístili. Za AQ bylo pouhých 8 cm volného prostoru, takže to byl docela mazec.

Po prvním spuštění vody přes malé čerpadlo internal pump 201, jsme byli oba dva napjatí, co se bude dít. A ejhle, ono to fungovalo, hurá. Ale ne dlouho. Padající voda přes římsu odcákávala na zadní hranu akvária a za ni. Bylo vidět, že je zle. Co teď s tím? Pozadí jsme opět vyndali. Celé to nešlo posunout o pouhý centimetr dopředu, tak nás napadlo odříznout celou spodní část stěny. To, co pod římsou bylo, šlo pryč. Teď to celé stojí na bočních stranách. Když už bylo pozadí vyjmuté, tak jsme je napoprvé osázeli několika rostlinami, nainstalovali zpět a posunuli. Všechno bylo suché, co být suché mělo. A tak nás blaží pocit z dobře vykonané práce.

Je ale vidět, že když někdo něco dělá napoprvé bez veškerých vědomostí, učí se všechno za pochodu, a tudíž se jeho činnost málokdy obejde bez problémů. Povedlo se nám dopracovat do bezchybného provozu a jsme oba spokojeni.

Pokud někdo z čtenářů bude mít jakýkoliv dotaz, rád odpovím, jestliže budu vědět. A jestli si z toho kdokoliv vezme trošku inspirace, potěší nás to a budeme mu přát jen dobrý výsledek a spokojenost.

 

F

Hotovo



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 59x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 24.03.2018 Upraveno: 27.03.2018 Přečteno: 934x

Schválili: romant **** 25.03.18 • afc1886 **** 27.03.18 • vaaclav **** 27.03.18 • lacewings **** 27.03.18

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Dekorace
03.06.2006*****Dno akvária a kameny35784x
23.01.2010*****Tvorba akvarijního pozadí6421x
08.10.2007*****Pozadí pro menší akvárka17575x
11.06.2013*****Krása zo Švédska menom Back to nature814x
16.01.2011*****3D pokus3937x
06.01.2011*****Galeje s výběrem vhodného dna4781x
01.11.2011*****Výroba břidlicového pozadí1417x
01.02.2015*****Druhy dekorací59x
19.10.2015*****Výroba pozadí z polystyrenu500x
21.09.2009*****Extralevné a efektní pseudo 3D pozadí za akvárium? Za 30 minut a 60Kč? Ano!9478x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1729-vyroba-paludarni-steny-nad-akvarium