Menu
TOPZINE.cz
Hudba

10 nejlepších songů inspirovaných drogami a jinými návykovými látkami

Jana Popelková

Jana Popelková

30. 3. 2018

Dnešní výčet songů inspirovaných drogami by s klidem přesáhl číslo deset, protože drogy jsou pro velkou část muzikantů takřka nevyčerpatelné téma. Vybrali jsme deset nejlepších zahraničních písniček.

John Lennon Zdroj: EMI music

John Lennon Zdroj: EMI music

Některým se drogy staly osudnými, jiní to zkouší napravit opakovanými pobyty na různých odvykačkách nebo odmašťovnách. Poslechněte si, co pěkného vzniklo v souvislosti s návykovými látkami.

1. Nirvana – Lithium

Lithium vyšlo jako singl z alba Nevermind v roce 1992. Kurt zde přirovnává chování katolické rodiny, u které v roce 1987 bydlel, k účinkům antidepresiva lithia. Videoklip, ve kterém jsou použity snímky z koncertů Nirvany, vznikal pod vedením režiséra Kevina Kerslakea.

2. Jimi Hendrix – Purple Haze

V tomto songu z alba Are You Experienced si můžete vychutnat psychedelickou kytaru jednoho z nejfenomenálnějších hudebníků. Vznik této skladby, která se zároveň stala jedním ze symbolů 60. let, se datuje do roku 1966. Jiná teorie hovoří o tom, že skladba naopak vůbec není inspirovaná experimenty s LSD, nýbrž sci-fi novelou Night of Light amerického spisovatele Philipa José Farmera.

3. Beatles – Lucy in the Sky With The Diamonds

Zde není pochyb o tom, jaké psychotropní látce Beatles svou píseň zasvětili. Nezní vám barva hlasu Johna Lennona trochu podezřele v pohodě? Rozverný refrén navozuje pocit, že je vše v nejvyšším pořádku, a tak nezbývá, než si tento slavný song vychutnat.

4. The Doors – Light My Fire

Věta „Holka, my už se víc nesjedem“ mluví za vše. Frontman The Doors Jim Morrison byl typ člověka, se kterým bylo těžké vyjít v mnoha ohledech, neboť se u něj někdy projevovala i jakási druhá osobnost, jak zaznělo v jednom z dokumentů věnovaných The Doors. Život tohoto jinak velmi inteligentního a citlivého umělce vyhasl 3. července 1971 v Paříži.

5. Amy Winehouse – Rehab

V červenci tohoto roku uplynou už dva roky od doby, co zemřela tato mimořádně talentovaná zpěvačka. Píseň Rehab z alba Back to Black popisuje zpěvaččiny vlastní zkušenosti, které se jí bohužel staly osudnými, čímž se zařadila po bok Jimiho Hendrixe a Kurta Cobaina do Klubu 27.

6. Liquido  – Narcotic

Námět této písně kombinuje problémy spojené s rozchodem a užití např. marihuany a kokainu. Právě tento song zajistil německé kapele 700 000 prodaných kusů singlu, což se jim už poté nepodařilo zopakovat a kapela v roce 2009 ukončila činnost.

7.  Oldelaf – Le Café

Song o tom, jak to s vámi dopadne, pokud to budete přehánět s kávou. I když ta je ještě z našeho výběru to nejmenší zlo. Mrkněte na povedené video, které má originální nápad a vyniká i animací.

8. Moonspell – Opium

Songem o droze se mohou pochlubit i Moonspell, přestože nikdo z této kapely není s drogovými průšvihy spojován a v rodném Portugalsku platí přímo za metalové celebrity. Tento song pochází z alba Irreligious. Na klipu z roku 1996 můžete sami vidět, kam se Moonspell za dobu svého působení posunuli ve své prezentaci.

9. Afroman – Because I Got High

Jako zástupce konopí zde máme zpěváka Afromana, jehož song byl poměrně nedávno velkým rádiovým hitem, což je zvláštní, protože ve skutečnosti se melodie opakuje pořád dokola. Nicméně sdělení o tom, že nic neuděláte, pokud budete pořád hulit, stojí za zvážení.

10. The Rolling Stones – Mother’s Little Helper

Tento song  z roku 1966 a alba Aftermath byl jedním z prvních, které nezastíraly, že hlavním tématem je zneužívání návykových látek. Stouni zde vytvořili kytarový zvuk podobný sitáru. Nahrát jej měl ještě Brian Jones na dvanáctistrunnou kytaru.

 

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

10 nejlepších songů inspirovaných drogami a jinými návykovými látkami