Jak danit zisk z Bitcoinu a dalších kryptoměn? Přinášíme rady a typy

Jak danit zisk z Bitcoinu a dalších kryptoměn? Přinášíme rady a typy

Kryptoměny hýbou světem a Bitcoin láme rekordy zájmu, i když jeho cena není nejvyšší. Je třeba ale vědět, jak se daní obchodování s kryptoměnami, těžba kryptoměn a prodej zboží či služeb za kryptoměny. Aktuálně je ve světě více než 1 000 virtuálních neboli digitálních měn, které nazýváme kryptoměny. Mezi nejznámější patří Bitcoin, Ethereum, Ripple a Litecoin. V Čechách je znám pokus o kryptoměnu s názvem Czech Crown Coin. Postoj státu ke kryptoměnám je shrnut v dokumentu s názvem Bezpečnost internetových plateb a virtuální „měny“ z pohledu ČNB. Autorem je bývalý guvernér České národní banky, pro Fórum Zlaté koruny ze dne 21. dubna 2015, Miroslav Singer.

Čím jsou a nejsou kryptoměny

Kryptoměny nejsou plnohodnotnou národní měnou. Nevydává je, ani za nimi nestojí žádná centrální banka. Nejsou peněžní jednotkou žádného státu a nemají charakter zákonného platidla. Nejsou peněžními prostředky ve smyslu zákona o platebním styku. Představují hodnotu, která je vyjádřená digitálně a jsou používány jako zvláštní prostředek směny. Mohou být evidovány nebo obchodovány v elektronické podobě. Česká republika nyní neuplatňuje žádná zákonná opatření proti kryptoměně, nezakazuje ji ani neomezuje. Z hlediska účetnictví jde o nehmotné movité věci a vztahuje se k nim daň z příjmu fyzických osob, daň z příjmu právnických osob a daň z přidané hodnoty.

Zdanění kryptoměn

Zisk pocházející z kryproměny se daní buď pomocí LIFO, nebo FIFO metody, každý si může vybrat, která metoda je pro něj jednodušší. Daní se také zisk v případě směny kryptoměny za zboží. Za příjmy v rámci podnikatelské činnosti dle § 7 ZDP jsou považovány příjmy osob, které za své služby či zboží přijímají platby v kryptoměně, živí se její těžbou nebo obchodují na burzách s kryptoměnami. Na obchodování s kryptoměnami v rámci správy vlastního majetku není potřeba mít živnostenský list. Prodej kryptoměny za reálné peníze je osvobozen od DPH. Pokud ale plátce prodá zboží za kryptoměnu, za to zboží DPH zaplatí. Pokud to s kryptoměnou myslíte vážně, neváhejte využít daňové poradenství a ubezpečte se, že postupujete správně.

Článek Jak danit zisk z Bitcoinu a dalších kryptoměn? Přinášíme rady a typy byl publikován 31. března 2018 v 12.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...