6. dubna 2018 • 17:15

Paráda s bolestí! Golfista oslavoval hole-in-one a vykloubil si kotník

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vskutku bizarní debut. I golf může přinést dramatické momenty plné emocí, což předvedl Tony Finau na prestižním turnaji Masters. První ranou napálil míček přímo do jamky a zaznamenal tzv. hole-in-one. Následná oslava se ale Američanovi doslova vymkla, když rozvášněně slavil s fanoušky svůj úspěch, pochroumal si kotník.



První týden v dubnu se v americkém městě Augusta každý rok nese ve znamení golfového megaturnaje Masters. Na ten letošní bude zcela určitě vzpomínat Tony Finau, jenže v dobrém nebo ve zlém? Na třetí jamce napálil míček, který se zakutálel přímo do ní. Výbuch radosti ovšem záhy vystřídala bolest.

Rodák ze Salt Lake City se po fantastcikém úderu užasle rozběhl, a když se otáčel na fanoušky, tak se to stalo. Obrovská bolest Finauovi podlomila levou nohu a následně při pohledu na ní golfista zbledl. Přesto zachoval klid a škaredě vykloubený kotník se mu podařilo vrátit do původní pozice. A ještě zamával fanouškům. Okamžitě byl odvezen do nemocnice a přestože následný rentgen neodhalil žádný závažnější problém, pokračování 27letého profesionálního hráče v turnaji je nejisté.  „Šílený den, Děkuji za všechny zprávy o brzkém uzdravení. Zůstávám optimistický,“ napsal Finau na Twitter.

Tony Finau si pochroumal kotník
Tony Finau si pochroumal kotník

Pro vítěze jednoho turnaje v sérii PGA Tour a celkově 34. hráče na světovém žebříčku by byla velká škoda, kdyby mu tento nešťastný moment neumožnil pokračovat. Masters, jeden z nejprestižnějších golfových turnajů vůbec, rozjel totiž víc než slibně. Případný úspěch by z něj udělal opravdovou hvězdu. A navíc bohatou.

Turnaj se totiž koná už od roku 1934 a historicky první šampion Horton Smith si odnesl částku 1500 dolarů, což v dnešní době odpovídá 28 tisícu dolarů (578 tisíc korun). Loňský vítěz Sergio García ze Španělska získal 1 980 000 milionů dolarů (necelých 41 milionů korun), plus tradiční zelené sako, které se musí po roce vrátit zpět do klubovny.

Video: Takhle Tony Finau vykloubil kotník

Finau by ovšem nebyl jediným, kdo by musel po kuriózním zranění odsoupit ze slibně rozehraného turnaje. V roce 2009 Angličan Robert Coles na turnaji v Ženevě vedl po dvou kolech o tři údery. Nicméně nakonec musel vzdát poté, co si natrhl lýtkový sval, když běžel za jiným hráčem, aby mu oznámil, kde přistál jeho míček.

Že jde o poklidný relaxační sport, vyvrací také statistika Institutu preventivní medicíny, podle které se v období 1990-2006 nechalo ošetřit 147 700 lidí, kteří byli zraněni golfovým vozíkem. O svém by mohl rovněž vyprávět sedmasedmdesátiletý golfista z Jižní Karolíny. Ten přišel v únoru 2009 o ruku na greenu po souboji s krokodýlem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud