Menu
TOPZINE.cz
Hudba

Co znamená Feat? Zjistěte vše o zkratce, kterou se to v hudbě jenom hemží

Redakce

Redakce

22. 1. 2017

!Co to je…?!Featuring, feat., ft., tak s tímto pojmem se můžete v hudebním průmyslu setkávat již téměř šedesát let. Co vlastně tohle spojení, zkratka nebo chcete-li pojem znamená?

V současnosti se s pojmem featuring setkáváme především v taneční hudbě a hip hopu. V podstatě to znamená podílet se, hostovat. U hip hopových alb je zcela běžné, že se setkáváme s hostováním různých interpretů na jednom projektu. Producent se rozhodne vydat desku a pozve ke spolupráci různé kolegy z branže. Tímto způsobem pracuje například Timbaland. Na jeho albech spolupracovala celá řada umělců, mimo jiné i Justin Timberlake nebo Nelly Furtado.

Čtěte také: Timbaland neskrývá, že není dobrý zpěvák, novou desku ale tají

Poprvé se fanoušci s featuringem setkali v roce 1954, v britské hitparádě UK Singles Chart. Jednalo se o singl Three Coins In The Fountain, který debutoval na pátém místě. Singl nahráli The Four Aces featuring Al Alberts. Vzhledem k tomu, že Al Alberts byl členem skupiny, nejednalo se o featuring v pravém slova smyslu. Pokud dnes mluvíme o featuringu, mluvíme o spolupráci dvou umělců, kteří netvoří jedno hudební uskupení.

The Four Aces featuring Al Alberts – Three Coins In The Fountain

Na plno se featuring rozjel po roce 2000. Ve valné většině se týká singlů, za zkratku feat. je uváděno jméno umělce, který nazpívá nebo nahraje kratší část tracku. V hip hopu se to týká většinou refrénů: rapper obstará rapované sloky a refrény nazpívá někdo z hostů. Jako je tomu například Heard ‚Em Say od Kanye West featuring Adam Levine z Maroon 5 nebo Go Hard, kterou nahrál DJ Khaled featuring Kanye West a T-Pain.

V některých případech je možné využít featuringu pro lepší uchycení singlu v hitparádách, především když se nejedná o moc známého umělce. Featuring se slavnějším kolegou může pomoci k lepší prodejnosti. Již zmiňovaný Timbaland nechává svým kolegům při hostování velký prostor, protože sám je velmi slabým zpěvákem, ale i přesto jsou jeho tracky uváděny pod jeho jménem se zkratkou feat., za kterou následuje jméno interpreta.

Featuring u nás

V České republice je tato praxe běžná především v hip hopových peckách. Nejčastěji si na albech hostují umělci, kteří tvoří pod stejným labelem. Na sólovém albu Vladimira 518 tak můžeme slyšet Oriona, La4 nebo Hugo Toxxxe. Díky hostování se můžeme občas setkat i s unikátními spojeními.

Podívejte se také na obsáhlý profil PSH

Jako tomu je například u tracku Kde domov můj, který vytvořil Orion se SuperCroo a na němž hostuje Hana Hegerová.

Ohodnoťte tento článek:
3,7
Právě čtete

Co znamená Feat? Zjistěte vše o zkratce, kterou se to v hudbě jenom hemží