Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C
 
8. 6. - 10. 6. Kupte si podprsenku se slevou až 20 %
 

Jak pečovat o podprsenky? Nikdy je neždímejte a nesušte na slunci

  • Video se připravuje ...
    10. května 2018 | 06:00

    Dobrá podprsenka je jako dobrá kamarádka – prostě vás podrží. Pokud se k ní ale špatně chováte, brzy vás opustí. Je jasné, že každou podprsenku musíte někdy vyprat. Víte ale, jak na to, abyste ji nemusela po půlroce nošení vyhodit?

  • Před prvním nošením

    Když si z obchodu donesete podprsenku, která vám perfektně sedne, první, co byste s ní měla udělat, je ji vyprat. Textilie se totiž vyrábějí za použití poměrně vysokého množství chemických látek, a proto byste měla opravdu důsledně vyprat každý kousek oblečení, který si koupíte. U spodního prádla to platí dvojnásob, protože pokožka na intimních místech je daleko citlivější a zbytky chemických látek by mohly způsobit její podráždění. Pokud tedy prádlo před prvním nošením vyperete i dvakrát, nic nezkazíte.

    Autor: shutterstock.com

    Jak o podprsenky správně pečovat se dozvíte ve videu:

    Video se připravuje ...
    Jak pečovat o podprsenky? Nikdy je neždímejte a nesušte na slunci • VIDEO: Adam Balažovič

  • Dražší perte v ruce

    Pokud jste investovala do podprsenky tisíc a více korun, máte téměř jistotu, že na její výrobu byly použity kvalitní materiály, které zaručí její podpůrnou funkci v řádu několika let. Tyto podprsenky byste tedy měla prát raději v ruce, a to alespoň během prvních šesti měsíců.

    Ideální je nepoužívat moc teplou vodu, ale spíše jen vlažnou až studenou.
    A prostředek na praní? Ten musí být tekutý a ideálně by měl být určený přímo k ošetření spodního prádla. Podprsenku namočte do umyvadla s připraveným pracím roztokem a nechte ji asi pět minut odmočit. Tím se prostředek dostane do tkaniny, aniž byste podprsenku musela razantně drhnout, a šetrně ji tak zbaví nečistot. Jemným třením prsty pak látku promněte a nakonec vodu z umyvadla vypusťte. Pak znovu natočte do umyvadla studenou vodu a podprsenku zbavte veškerého pracího prostředku. Nechte ji znovu namočenou asi pět minut, aby se důkladně propláchla, a lehce ji ještě jednou promněte prsty. Nikdy ji neždímejte ani nevytahujte, abyste neporušila košíčky nebo švy!

    Autor: shutterstock.com

  • Pračky se bát nemusíte

    Pokud jste si podprsenku koupila v tradičním řetězci s oblečením a stála vás pár stovek nebo pokud ji z jakéhokoli důvodu nechcete nebo nemůžete prát v ruce, je možné ji vyprat i v automatické pračce. Pravidla jsou ovšem neúprosná, a to i u levnějšího a méně funkčního prádla.

    „Podprsenku vždy zapněte, košíčky nikdy neprolamujte a umístěte ji do speciální prací síťky, která ji ochrání proti polámání košíčků, vysunutí kostice nebo zatrhnutí na krajce a podobným defektům. Spodní prádlo byste také neměla prát spolu s dalším oblečením, ale vždy samostatně, za použití tekutého pracího prostředku a jemného programu na 30 °C. V žádném případě prádlo neždímejte a do praní nepřidávejte aviváž. Ta by poškodila vlákna v jemných materiálech, a podprsenka by tak velmi rychle ztrácela svou funkčnost,“ radí Markéta Jiráčková ze společnosti Timo.

    Autor: shutterstock.com

  • Jak ji sušit?

    Ať už podprsenku perete v ruce nebo v pračce, vyhněte se ždímání. Košíčky jsou náchylné k poškození, a pokud se z nich násilně mechanicky budete snažit dostat přebytečnou vodu, zcela jistě je polámete. Ideálním způsobem, jak vypranou podprsenku sušit, je položit ji na rovnou plochu (například na sušák na prádlo) nebo ji pověsit na šňůru na prádlo za střed, aby měla šanci snadno rovnoměrně uschnout a aby se košíčky přitom nepolámaly. Prádlo nikdy nesušte na přímém slunci, které by mohlo vyšisovat barvy, ani na přímém zdroji tepla.

    Autor: shutterstock.com

  • Kdy dosloužila?

    Zodpovědné praní i sušení je na nic, pokud podprsence prolomíte košíček, složíte ji a zavřete do šuplíku. Ideálním způsobem, jak je skladovat, aby vám vydržely co nejdéle, je jemně je pokládat přes sebe a skladovat v šuplíku rozložené – košíčky nahoru, aby se nepolámaly. I když se o své spodní prádlo budete dobře starat, je jasné, že má svou omezenou životnost. Praním a nošením ztrácejí vlákna elasticitu, i když se tomu snažíte zabránit.

    Pokud tedy pozorujete, že vaše oblíbená podprsenka, která vám dříve perfektně seděla, už změnila tvar košíčků, je volná v obvodu nebo se při zvednutí rukou vysune nahoru, je nejvyšší čas ji vyhodit a pořídit si novou. Budiž vám ale útěchou, že pokud se o ni budete opravdu dobře starat, vyhodíte ji i o několik let později, než když ji budete prát za vysokých teplot a s aviváží.

    Autor: shutterstock.com

Autor: Brigita Zemen
O víkendu 8. - 10. 6. jsme pro vás připravili skvělou nákupní akci. Ve vybraných obchodech si budete moci koupit tu nejlepší podprsenku, navíc se slevou až 20 % a dárkem od YVES ROCHER. To rozhodně nesmíte propásnout!
Správná velikost podprsenky
Video se připravuje ...