Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Češi už znají svého soupeře pro čtvrtfinále. Čeká je USA

Češi už znají svého soupeře pro čtvrtfinále. Čeká je USA
Čechy čeká již tradiční čtvrtfinálový sok ze Spojených států | zdroj: Profimedia

Šest branek z finských hokejek rozhodlo o tom, že američtí hokejisté budou českými soupeři ve vyřazovacích bojích. Spojené státy jsou již tradičním soupeřem Čechů v této fázi turnaje. Naposledy se oba týmy potkaly právě ve čtvrtfinále na olympijském turnaji v Pchjongčchangu. Český výběr zdolal americké protějšky 3:2 po samostatných nájezdech. 

Čeští hokejisté nastoupí proti Američanům ve čtvrtek v 16:15. Oba týmy se utkají v Herningu, kam český tým musí přicestovat z Kodaně.

O tom, že se utkají právě tyto týmy rozhodla až dnešní prohra Američanů s Finy v poměru 6:2. Dosud neporažený zámořský celek ale hrál až příliš bohorovně, kdy neuhlídal finského mladíka Sebastian Aho, který zaznamenal hattrick. Nejlepší z Američanů Patrick Kane si v zápase připsal gól a asistenci. Výběru USA přitom stačil z utkání bod, aby ovládl skupinu B. Seveřané, kteří jim tuto pozici díky výhře sebrali, se ve čtvrtfinále střetnou se Švýcarskem. Tým "helvétského kříže" si totiž poradil s Francií a do čtvrtfinále postoupil na úkor Slovenska.

Tradiční čtvrtfinálová bitva

Čechům se přitom na Američany ve čtvrtfinále poměrně daří. Kromě posledního souboje o semifinále v Jižní Koreji, který rozhodl úspěšným nájezdem Petr Koukal, si český výběr připsal povětšinou vítězství. Jenže posledním mementem je prohra na světovém šampionátu před dvěma roky v Rusku 1:2 opět po nájezdech.

Zatímco český výběr čeká na medailový úspěch už šest let, Američané naposledy získali cenný kov v Praze před třemi roky, když dokázali porazit domácí tým. Češi tak ve čtvrtek mají šanci na reparát. 

Vzájemná utkání ČR - USA na MS v poslední době:

  • 2004 (Praha): ČR - USA 2:3 SN (čtvrtfinále)
  • 2005 (Vídeň): ČR - USA 3:2 SN (čtvrtfinále)
  • 2006 (Riga): ČR - USA 1:3 (osmifinálová skupina)
  • 2007 (Moskva): ČR - USA 4:3 (základní skupina)
  • 2011 (Bratislava): ČR - USA 4:0 (čtvrtfinále)
  • 2014 (Minsk): ČR - USA 4:3 (čtvrtfinále)
  • 2015 (Praha): ČR - USA 0:3 (o 3. místo)
  • 2016 (Moskva): ČR - USA 1:2 SN (čtvrtfinále)
Zdroje:
Vlastní