logo

Listová zelenina je zdravá a chutná

Zelenina Rady
žena jí listovou zeleninu

Zhubněte s unikátními produkty:


Listová zelenina by pravidelně měla nacházet své místo ve vašem jídelníčku. A to nejen kvůli tomu, že je snadno dostupná, levná, ale také je plná cenných látek a její obsah kalorií je velmi nízký. Navíc s ní můžete připravit různé saláty nebo přílohy k jídlu.

Mezi listovou zeleninu patří hlávkový salát, špenát, kadeřávek, růžičková kapusta, hlávkové zelí, rukola, čekanka, ledový salát, římský salát a mnohé další saláty, které najdeme v obchodech či na trzích. Společný znak je v tom, že se konzumují listy nebo i stopky. Tato zelenina je zpravidla zelená a obsahuje chlorofyl.

Proč konzumovat listovou zeleninu?

salát

Obsahuje málo kalorií

Zelenina je známá, že je nízkokalorická, proto se nebojte zařadit ji do stravy. Navíc různé saláty jsou zpravidla bez kalorií, protože neobsahuje téměř žádné tuky, sacharidy a bílkoviny.

Je velice chutná

Výhodou je, že z velkého množství druhů si můžete vybrat tu, která vám chutná. Každá má svou specifickou chuť, pro kterou ji budete buď milovat, nebo nenávidět.

Obsahuje cenné látky

V listové zelenině se nachází velké množství cenných látek, mezi které se řadí vitamíny, antioxidanty, minerály, aminokyseliny, chlorofyl a další látky.

Snižuje riziko vzniku cukrovky

Pravidelná konzumace listové zeleniny dokáže snížit riziko vzniku cukrovky. Antioxidanty, které tento typ zeleniny obsahuje, mají ochrannou funkci právě před diabetem. Dále obsahuje také hořčík a pomáhá regulovat hladinu cukr v krvi.

Obsahuje vlákninu

V zelenině najdete tolik potřebnou vlákninu, která přispívá ke správnému trávení a podporuje funkci střev. S každodenní porcí zeleniny přijmete (podle druhu) vlákninu a další pro tělo prospěšné látky.

Pozitivně působí na plod

V listové zelenině najdete větší množství kyseliny listové, která je důležitá před a během těhotenství pro zdravý vývin plodu. Tepelná úprava jej může téměř všechen zničit, proto je vhodné zeleninu jíst syrovou. Oblíbené jsou různé saláty, kterých by si měla nastávající maminka dát co nejvíce.

Posiluje zuby a kosti

V listové zelenině se nachází vápník, který je důležitý zejména pro kosti a zuby. Pokud nechcete neustále jíst mléčné výrobky nebo mák, je rozmanitá listová zelenina výbornou variantou. Rovněž obsahuje vitamín K, který pomáhá vstřebávat právě vápník.

Podporuje správnou srážlivost krve

V některých druzích zeleniny jako je zelí, kapusta či špenát se nachází vitamín K, který je zodpovědný za správnou srážlivost krve, mírní krvácení a podporuje činnost vnitřních orgánů.

Pozitivně působí na mozek

Pravidelná konzumace listové zeleniny je velice prospěšná i pro zdraví mozku. Obsahuje totiž cenné antioxidanty a vitamíny skupiny B, které podporují funkci mozku. Nejvhodnější je konzumovat čerstvé saláty, ať z nich vytěžíte vše, co nám nabízí.

Recepty na saláty s listovou zeleninou

Pokud tápete, co byste mohli připravit s listovou zeleninou, vsaďte na saláty. Vyberte si třeba některý z následujících:


Nový komentář do diskuze: