Jak vybrat odraznou desku

Moje první fotovýbava aneb co koupit | Odrazná deska

Rubrika článkuČlánky Jak fotit 22.05.2018

Máme tu druhý článek se série, kde popisuji fotovýbavu, která proměnila můj fotografický život. První díl o 50 mm objektivu je zde. Stále dokola čteme, že fotografie je hlavně o světle a ne o fotoaparátu ale stejně stále dokola prohlížíme, který foťák má více pixelů a hádáme se, jestli Canon nebo Nikon. Jako kdybychom přeslechli, že fotografie je hlavně o světle (když se mě nějaký klient zeptá, jestli ty moje fotky nejsou náhodou tak trochu o světle, řeknu mu, ať zhasne a pak řekne co vidí). Obecnější článek o odrazných deskách si můžete přečíst zde

Jednoho dne jsem měl asi procitnutí a napadlo mě, namísto šmudlání všech fotek ve Photoshopu  zkusit pracovat se světlem. Ano, přiznávám, opavdu jsem si zpočátku myslel, že profi fotky vypadají profi, protože jsou brutálně profotošopované a proto jsem se taky v prvních letech svého foto života naučil špičkově ovládat Photoshop :). Na odraznou desku jsem neměl peníze a proto začalo vymýšlení, jak si ji nahradit. Protože náš soused byl písmomalíř, na chodbě měl spoustu odložených plastových i kartonových desek, na které lepil nápisy pro své klienty. Požádal jsem ho o dvě a v papírnictví koupil stříbrnou folii. Tu jsem vyřezal přesně na rozměry desek a nalepil na ně. A dvě odrazné desky byly na světě! 

Až o pár let později jsem si koupil opravdovou odraznou desku a byl naprosto u vytržení. Kromě toho, že jsem přítelkyni opět málem vypálil sítnice, jsem opravdu pochopil, že smyslem fotografa je vnímat a popřípadě také ovládnout světlo na scéně. Photoshop že už je jen ta třešnička na dortu. Pokud je fotografie špatně nasvícená, nemá smysl cokoli dělat ve Photoshopu ale rovnou ji vyhodit do koše. A to se týká i fotografií krajiny, architektury, přírody, atd., kdy nemáme možnost světlo ovládat a jsme odkázáni na přírodu… 

Pojďme si nyní ukázat, co odrazná deska umí. Vyšli jsme s Veronikou do lesa, abychom udělali pár portrétů. Máme s sebou k dispozici velký odrazný panel Photon Europe, který má 1×2 metry a menší odraznou desku od stejné značky. Pro porovnání začínáme první fotografií bez odrazné desky. Už na první pohled je vidět problém, že pozadí je světlejší než tvář modelky a proto působí fotografie neklidným dojmem. 

Fotografie bez odrazné desky

Pověsil jsem tedy na strom menší odraznou desku a nasadil na ni bílou odaznou část (více o principu odrazné desky si můžete přečíst zde). Už na této fotografii můžete vidět, že světlo ve tváři je výrazně lepší, než na předchozí fotografii. A hlavně – působí přirozeným dojmem. 

Pouziti male odrazne desky

Zde přikládám fotografii, která je už ve větším detailu a odrazná deska na ní není vidět. Vnímejte ale detaily a uvidíte, že světlo ve tváři je tvrdší, než na fotografiích, které budou následovat. To znamená, že modelka má větší stíny na tváři. Výhodou této malé odrazné desky je, že ji klidně připnete na fotobatoh. Bohužel vám ale nedovolí fotit více než portrét – pokud chcete celou postavu, bude potřeba něco většího. 

Použití malé odrazné desky bílé

Další co jsme použili je odrazný panel 2×1 metru. Zde vidíte porovnání, jak je odrazný panel velký v porovnání s modelkou. 

Jak vybrat odraznou desku

A zde je fotografie s odrazným panelem – fotka je výrazně prosvětlenější, stíny jsoumenší a je možné fotit i celou postavu. Na této fotografii je použitý bílý odrazný panel.

Fotografie s bílou odraznou deskou

Na této fotografii jsem na odrazný panel nasadil stříbrnou odrazku. Vidíte, že světlo je takové… Zvláštní. Se stříbrným panelem hrozí, že si nejenom oslepíte totálně modelku ale zároveň budou na obličeji i světelné fleky. Určitě najde své využití – když se podíváte například na světlo na stromě, je krásně dramatické. Přímo na nasvícení tváře je ale stříbrný panel spíše nevhodný. 

Stříbrný odrazný panel

Světlo se nám krásně nachýlilo ze strany a bylo možné použít odrazné desky jako difuzní materiál pro změkčení světla. Jednoduše jsme z něj svlékli odrazné plochy a zůstala difuzní látka.

Difuzní panel

A takto vypadal vysvlečený difuzní panel. Je zde i vidět směr světla, ze kterého dopadalo.

Difuzní panel u stromu

A tady už máme fotografii, kdy světlo bylo změkčené před difuzní panel. Tvář je světlá a krásně vystupuje z pozadí. Stíny jsou měkké a příjemné.   

Fotografie s difuzním panelem

Poslední fotografie na porovnání, jak vypadala tvář modelky po odstranění difuzního panelu. 

Bez difuzního panelu

Vidíte tedy, že tak jednoduchá pomůcka, jako jsou odrazné a difuzní desky má obrovský vliv na fotografii. Proto, pokud bych znovu začínal, opět by moje první investice mířila právě sem! 

 

 

 

 

Komentáře

Autor článku

Filip Obr

Autor článku je Filip Obr contributor New Yorské fotobanky Shutterstock. Jeho webové stránky jsou interiérový fotograf

 

Mohlo by vás zajímat

Sedm dní v novinkách z fotografie

Olympus Stylus SH-1 Zdánlivě se novinka firmy Olympus tváří jako „bez-zrcadlovka“ s výměnnými objektivy, ovšem jedná se o kompaktní superzoom. Olympus Stylus SH-1 se může pochlubit 16MPx BSI CMOS senzorem s pěti-osou stabilizací obrazu (video nastiňující funkci najdete zde), kterou zdědil právě z vyšší řady bez-zrcadlových kompaktů s výměnnými objektivy. Stabilizaci určitě oceníte při natáčení 1080/60p videí, obzvláště za […]

Autor článku Ondřej Panáček Datum článku 02.04.2014
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Technické novinky
Jak fotit Velikonoce

Jak fotit Velikonoce

Velikonoce jsou stejně jako Vánoce náboženskými svátky. Každopádně jsou zábavné především pro děti. Velikonoce, svátky jara, jsou nádherným tématem pro fotografii. Stromy a květiny rozkvétají a příroda se probouzí. A proto vám umožňuje vytvořit nádherné, barevné snímky. Pro Velikonoce jsou typické dekorace – vajíčka, králíčci (čokoládoví, živí, i jiní), kuřátka a tak dále. Mají širokou […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 21.04.2014
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Jak fotit
Sigmácké zkratky

Soňácké zkratky

Stále pokračujeme ve snaze poskytnout vám ucelenou a přehlednou databázi se všemi potřebnými informacemi o zkratkách na různých objektivech od různých výrobců. Za námi jsou ti největší z výrobců, mezi nimi například Canon, Nikon nebo Sigma. A před námi je poslední – Sony.   Za zmínku stojí poměrně zvláštní vztah Sony vůči německému legendárnímu výrobci objektivů […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 08.09.2015
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Jak fotit
Jak fotit duhu

Jak fotit duhu

Také Vám připadá moment, kdy svítí slunce a zároveň poprchává, přímo okouzlující? A co když se o pár vteřin později objeví na nebi duha? Sami musíte uznat, že takový moment si úplně říká o zachycení. Prostě takovou chvilku musíte zaznamenat ať chcete nebo ne. Wikipedie mluví o duze jako o optickém úkazu, projevující se jako […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 19.05.2014
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Jak fotit V přírodě