Apple bude v nových iPhonech používat kvalitnější displeje

ČTK ČTK
29. 5. 2018 9:51
Zpráva o používání OLED displejů u třech nových modelových řad iPhonu vyvolala pád akcií firem, které se specializují na výrobu LCD displejů.
iPhone X s OLED obrazovkou.
iPhone X s OLED obrazovkou. | Foto: Reuters

Tokio/Soul - Americká technologická společnost Apple bude ve všech třech modelových řadách telefonů iPhone chystaných na příští rok používat kvalitnější displeje OLED. S odkazem na své zdroje to napsal jihokorejský list Electronic Times.

Jeho zpráva dnes poslala dolů akcie jednoho z hlavních dosavadních dodavatelů Applu, firmy Japan Display. Ty odepsaly až deset procent.

Ztrátu přes čtyři procenta měly také akcie japonské společnosti Sharp, což je rovněž jeden z výrobců LCD. O více než pět procent naopak zpevnily akcie jihokorejské společnosti LG Display.

Japan Display patří k předním dodavatelům LCD pro telefony iPhone a v technologii OLED za svými rivaly zaostává. Hlavním konkurentem je právě LG Display. Akcie Japan Display v první reakci na zprávu o změně preferencí Applu spadly až o 21 procent, později ztráty zmírnily. Tržní hodnota firmy se pohybuje kolem 105 miliard jenů (21 miliard korun).

Hromadnou výrobu panelů z organických diod emitujících světlo (OLED) se Japan Display chystá spustit až v příštím roce. Firmě se nedostává finančních prostředků, a tak nyní hledá nové investory, kteří by výrobní linku financovali.

Společnost Japan Display vznikla v roce 2012 sloučením příslušných částí firem Hitachi, Toshiba a Sony. Dohodu tehdy zprostředkoval stát.

Akcie společnosti LG Display po zprávě zpevnily o pět procent. Trh se totiž domnívá, že Apple bude chtít diverzifikovat dodavatelské zdroje a že právě LG Display z toho bude profitovat.

 

Právě se děje

Další zprávy