Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Miliardář bez víz: Co bude dál s Chelsea?

Miliardář bez víz: Co bude dál s Chelsea?
Petr Čech v dresu Chelsea | zdroj: Profimedia

Napumpoval do fotbalového klubu Chelsea miliardy. Přivedl hvězdné posily i trenéry. Pomohl týmu vyhrát vše, co se dá: Ligu mistrů, Evropskou ligu a pětkrát anglickou ligu. Patnáct let fungovalo spojení Romana Abramoviče a Chelsea výborně. Teď se ovšem zadrhlo, když britské úřady nedaly ruskému miliardáři víza. Co bude s klubem dál? Plánované renovace stadionu se v nejbližší době nedočká.

Kořen problému roste daleko od fotbalových trávníků; souvisí se špionážní kauzou otravy rusko-britského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julie. Ti měli být podle Britů otráveni nervovým jedem novičok na příkaz Kremlu. Jedním z odvetných opatření tak bylo zpřísnění vízových podmínek pro ruské oligarchy a důkladné prověřování původu jejich majetku.

Abramovič problém obešel: zařídil si občanství Izraele, a do Británie tak nyní může bez víz. Zároveň mu však se zemí došla trpělivost a dál už investovat nechce. Přitom právě on byl v pozadí sportovní euforie Chelsea. On pomohl vybudovat nejslavnější generaci s Terrym, Lampardem, Drogbou či Čechem a poté na ni navázat s Hazardem, Kantém či Courtoisem.

Stvořil mašinu na vítězství: Vždyť Chelsea se v posledních letech vyhýbaly velké propady. Když v sezoně 2011-2012 nevyhrála titul, spravila si chuť triumfem v Lize mistrů. V dalším ročníku zase ovládla "alespoň" Evropskou ligu. A v letech 2015 a 2017 znovu kralovala Premier League.

Až letos skončila mimo elitní čtyřku, což byl první nepříjemný signál. A teď přišel druhý.

profimedia-0333133817 Roman Abramovič | zdroj: Profimedia

Nový stadion nebude

Jedenapadesátiletý Abramovič rovnou oznámil, že končí s investicemi v Londýně. Původně přitom plánoval dát miliardu liber (skoro 30 miliard korun) na renovaci Stamford Bridge, stadionu Chelsea. Ten měl projít celkovou modernizací a jeho kapacita se měla navýšit o 19 tisíc míst na 60 tisíc. Nejde přitom jen o komfort pro fanoušky, ale i o pozici Chelsea mezi ostatními londýnskými kluby - s vylepšeným stadionem by mohla stát hrdě vedle moderního stánku Arsenalu či Tottenhamu, který rovněž plánuje přestavbu.

Teď jsou plány na vylepšení Stamford Bridge pozastaveny. Chelsea oznámila, že důvodem jsou "nepříznivé investiční podmínky". Práce byly přerušeny a nový termín nebyl určen.

"A tím se všechno pokazilo," soudí Tim Rolls, někdejší předseda fanklubu Chelsea Supporters Trust. "Všichni ostatní mají stadiony vyřešené, což má velký vliv na dlouhodobé plánování. Může to mít vliv i na manažerskou situaci. Pokud děláte manažera a někdo vám řekne, že se nechystá utrácet peníze, začnete pochybovat: Proč se to děje? Zastaví se a řeknou si: Počkat, tohle není v pohodě. Je za tím něco víc? Taková situace nepomůže přilákat talenty na hřiště ani do manažerské kanceláře," řekl dále deníku Evening Standard.

Každodenní provoz Abramovič neřídí

Pozastavená investice neznamená, že by se Abramovič klubu úplně zřekl. Dál v něm bude působit, což může být pro úspěchy Chelsea klíčové. "Roman si každý krok pečlivě rozmýšlí. Snaží se také udržet tempo s fotbalovými trendy a věří v rozvoj mládeže, vychovávání vlastních talentů a atraktivní fotbal," popsal jeho styl práce před časem někdejší sportovní ředitel Frank Arnesen, který s Abramovičem dříve úzce spolupracoval.

Abramovič pravděpodobně nebude moci být v klubu denně, jelikož mu to ani izraelský pas neumožňuje, ale to mu zřejmě vadit nebude: za každodenní provoz už delší dobu odpovídá Marina Granovskaia.

A tak se dá čekat, že kromě trablů se stadionem se situace Chelsea na první pohled nijak výrazně nedotkne. Jak to ale ovlivní atmosféru v týmu? To ukáže zřejmě až další sezona.

Zdroje:
Vlastní