Fond budoucnosti slavil v Praze

3. 6. 2018 Tomáš Randýsek (tra), LandesECHO

 

Posilování vazby mezi Němci a Čechy - to je úkol 20letého Česko-německého fondu budoucnosti (CNFB). Při příležitosti tohoto výročí se v sobotu 2. června 2018 uskutečnily oslavy "Most 20.0" na Mánesově mostě v Praze. Česko-německý fond budoucnosti byl založen v roce 1997 na základě Česko-německé deklarace obou států, jako nadace se sídlem v Praze. Od té doby ČNFB podporuje mnoho projektů v oblasti mládeže a školy, kultury, dialogu, publikací, památek, sociálních projektů a menšin, partnerství a stipendií.

 

Při výročí ČNFB ukázal, jak živé je přátelství obou zemí, a kolik mostů bylo mezi lidmi vybudováno v průběhu let. Oslavoval s účastí umělců, akrobatů a účinkujících z obou zemí, například mladé německé skupinu "Chemnitz Kraftklub" z Chemnitz a "Mydy Rabycad" z Prahy. Festival však nabídl nejen kulturu, ale také možnost objevovat typické regionální řemeslné umění, jako je například umění foukaného skla na různých stáncích, nebo ochutnání typických specialit z obou zemí.

 

V posledních dvaceti letech podporuje Česko-německý fond budoucnosti přeshraniční projekty, které vytvářejí mosty mezi Čechy a Němci. Takže bylo přirozené oslavit začátek třetího desetiletí na mostě. Cílem akce bylo oslavit vazby mezi Německem a Českou republikou v minulosti a budovat nové mosty mezi oběma zeměmi a jejich obyvateli. Pod názvem „Most/Brücke 20.0“ nyní ukázal Fond budoucnosti s mnoha partnery, o první červnové sobotě na pražském Mánesově mostě, čeho bylo dosaženo, a jaké projekty se plánují do budoucna.

 

O úspěších a ještě zbývajících úkolech k vystavění spolupráce probíhala otevřená a kontroverzní diskuse ve voze tramvaje, v půli cesty mezi Starým Městem a Malou Stranou. Zúčastnili se mezi jinými, německý velvyslanec Christoph Israng a mluvčí „sudetských“ Němců Bernd Posselt. Na stáncích bylo možné mluvit s aktéry z kulturní a vzdělávací oblasti, nechat si upravit účes výměnou za příběh, nebo poznat LandesECHO a Zemské shromáždění Němců v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Děti ze školy Německo-českého usmíření mimo jiné předvedly na několika scénách pestrý program. Den skončil koncertem skupiny Chemnitz Kraftklub, na který dorazilo mnoho fanoušků z Německa.

 

Petra Ernstbergerová a Tomáš Jelínek, dva jednatelé Fondu budoucnosti, byli spokojeni s úspěšnou akci. Nyní se snaží zajistit, aby bylo příští rok financování projektu ve znamení mostu mezi Čechy a Němci úspěšné. V rozhovoru s LandesECHO Petra Ernstbergerová krátce řekla před oslavou výročí: „Základ, který jsme vytvořili v posledních letech, musí být zachován. Nemůžeme odpočívat, svět se mění příliš rychle. „(Celý rozhovor s Petrou Ernstbergerovou a Tomášem Jelínkem je vytištěn v LandesECHO 5/2018). http://landesecho.cz/index.php/gesellschaft/702-zukunftsfonds-feiert-in-prag http://landesecho.cz/index.php/gesellschaft/698-feiernd-in-die-zukunft

 

Pro České národní listy kráceně a volně přeložil P. Rejf