PET PET

Novinky z Apple WWDC 2018

Zobrazit katalog

Článek

Aktualizováno

Klíčová konference společnosti Apple pro tuto část roku právě skončila. Máme pro vás poměrně velkou porci informací, které se točí především kolem iOS 12, watchOS 5 nebo macOS Mojave. Softwarová část jablečných produktů dostane už brzy podstatná vylepšení, ale co hardware? Došlo na představení očekávaného iPhone SE 2, nebo dokonce aktualizovaných MacBooků?

WWDC 2018 odstartoval Tim Cook

Dějištěm WWDC 2018 je kalifornské San Jose a probíhá v termínu 4. až 8. června. Na samotném začátku vystoupil Tim Cook a společně se svým týmem představil klíčové softwarové novinky. Pokud čekáte na oznámení nového iPhonu nebo MacBooku, bude však nutné vytrvat minimálně do první půlky září, kdy dojde na představení nových telefonů a jistě i mnoha dalších produktů.

Apple si vývojářů nesmírně váží, a proto již několikátý rok po sobě pořádá nejvýznamnější konferenci WWDC (Worldwide Developers Conference). Apple Store oslaví 10. července již 10 let své existence a během této doby si vývojáři na aplikacích vydělali neskutečných 100 miliard dolarů. Pokud programujete a máte neotřelé nápady, Apple Store je jistě to správné místo, kam musíte umístit svoji aplikaci. Podobně však uvažuje 20 miliónů vývojářů po celém světě.

Tim Cook

Tim Cook na samotném počátku konference Apple WWDC 2018.

iOS12 zlepší stabilitu a zvýší rychlost

iPhone je naprosto klíčovým produktem společnosti Apple a každý den ho používá zhruba miliarda lidí po celém světě. I z toho důvodu je každá nová verze pod ohromným drobnohledem. Řekněme si narovinu, že iOS 11 byla v době svého uvedení spíše nepříliš stabilní beta verzí, ale krůček po krůčku se stabilita významně zvýšila. Apple tedy letos nepřidá zásadní změny uživatelského rozhraní, ale soustředí se spíše na funkčnost, stabilitu a samozřejmě bezpečnost. Apple uvádí, že na starém iPhonu 6s budou aplikace startovat až o 40 % rychleji než nyní s iOS 11.

iOS 11 vs Android 8

iOS 11 má nainstalováno 81 % aktivních zařízení. Platformu Android nemá cenu komentovat.

Je až neuvěřitelné, že „problémový“ iOS 11 je nainstalován na 81 % aktivních zařízeních. Velmi úsměvné je pak přímé porovnání s platformou Android, kdy poslední verzi (vydanou loni o chvíli dříve než iOS 11) má pouze 6 % zařízení. Google zná sice odpověď na každou otázku, ale přesvědčit výrobce chytrých telefonů k rychlému vydání aktualizačních balíčků zkrátka nedokáže.

Apple mocně propaguje rozšířenou realitu a společně s iOS 12 bude k dispozici ARKit 2.0, tedy softwarová platforma pro vývojáře s mnoha novými funkcemi. V úzké kooperaci s Pixarem vznikl nový formát USDZ, do kterého se zapojilo hned několik velkých partnerů včetně Adobe. Své pojetí rozšířené reality ukázala i společnost LEGO.

iOS 12, rozšířená realita

Apple to myslí s rozšířenou realitou vážně.

Pokud používáte hlasovou asistentku Siri, ta bude mít ve svém repertoáru komunikaci s aplikacemi třetích stran. Také si budete moci vytvořit Zkratky (Shotcurts), tedy v podstatě nadefinujte nějakou akci, kterou pak jedním hlasovým příkazem vyvoláte. Jako ukázka posloužil sestavený plán výletu do cizího města, kde se jedním pokynem zobrazí letenky, objednáte si taxi do vybraného hotelu a zarezervujete si místo v místní vyhlášené restauraci. Apple tak poměrně rychle zužitkoval nedávný nákup aplikace Automator.

iOS 12, nová aplikace Zkratky

Apple představil novou aplikaci Shotcurts (Zkratky).

V iOS 12 najdete konečně předělané letité aplikace Books, News nebo Diktafon. Fotky nyní nabídnou lepší rozpoznávání osob i automatickou predikci, komu máte pořízené snímky nasdílet. Apple se rozhodl přidat další Animoji a nová Memoji. Nesmíme zapomenout ani na vylepšení Apple CarPlay s podporou aplikací třetích stran. Konečně tak bude možné použít pravděpodobně nejlepší automobilovou navigaci Waze.

Hodně se nám po první ukázce líbí přepracované sdružování notifikací ze stejné aplikace, zcela předělaná funkce Nerušit s ukrýváním notifikací během noci. Nově také bude systém hlídat dobu využívání vašeho zařízení. Snadno lze nastavit limit využívání pro jednotlivé aplikace nejen pro sebe, ale i pro vaše děti. Právě s nimi nebo s kamarády pak jistě otestujete skupinové FaceTime hovory s podporou až pro 32 lidí současně.

iOS 12, nové notifikace iOS 12, aplikace Screen Time

Seskupování notifikací je poměrně logický krok (levý obrázek), oproti tomu týdenní reporty o využívání telefonu a aplikací povedou k zamyšlení u mnoha uživatelů.

Kompatibilní zařízení s iOS 12

  • iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus
  • iPhone 7, iPhone 7 Plus
  • iPhone 6s, Phone 6s Plus
  • iPhone 6, Phone 6 Plus
  • iPhone SE
  • iPhone 5s
  • iPad Pro
  • iPad 2018
  • iPad 2017
  • iPad Air, iPad Air 2
  • iPad 5. generace
  • iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4
  • iPod touch 6. generace

Dark Mode v macOS Mojave

Dokážete vyjmenovat několik posledních verzí operačního systému macOS? Jsou to Yosemite, El Capitan, Sierra a doposud poslední High Sierra. Inspirace názvů horským prostředím už stačila a letos podíváme do pouště. macOS Mojave bude opět zcela zdarma a přinese značná vylepšení ve všech směrech. Těšit se mohou všichni majitelé MacBooků nebo Maců.

i

Přecházíte na Mac z Windows a nevíte si rady s ovládáním některých funkcí systému macOS? V našem článku Print screen na Macu vám ukážeme, jak zachytit screenshot obrazovky nebo některého okna.

Velkým a dlouho spekulovaným tahákem je Dark Mode, tedy tmavé uživatelské rozhraní, které je příjemné pro delší pracovní nasazení. Novinkou je také Dynamic Desktop, kdy automaticky dochází k barevným změnám během celého pracovního dne. Výsledkem obou funkcí by mělo být nejen přehlednější uživatelské rozhraní, ale také výrazně nižší zátěž pro vaše oči.

macOS Mojave, Dark Mode macOS Mojave, tmavý kalendář

macOS Mojave bude obsahovat očekávaný Dark Mode (Tmavý mód), který vypadá fantasticky.

Pokud máte často nepořádek na pracovní ploše, tak s macOS Mojave tomu bude konec. Systém totiž automaticky seskupí podobné soubory do adresářů, kde je budete mít v úhledné podobě k dispozici.

Mocná vylepšení získal Finder, kdy při procházení různých souborů vždy dostanete akční nabídku vhodnou pro konkrétní soubor. Snadno tak upravíte pořízené fotografie, vyrobíte chráněné PDF nebo ještě lépe budete vkládat objekty do rozpracovaných prezentací.

Významný doping dostane Apple App Store. Můžete se těšit na zcela přepracované rozhraní, kde kromě samotných aplikací získáte i interaktivní návody od zkušenějších uživatelů.

macOS Mojave, nový Apple App Store macOS Mojave, aplikace z iOS

Na tohle se vážně těšíme! V macOS Mojave bude možné používat (po zásahu vývojářů) stejné aplikace jako na iOS.

Apple se také snaží sjednotit aplikace tak, aby fungovaly stejně dobře na iOS 12 i na macOS Mojave. Došlo tedy k vylepšení jádra aplikací. Díky tomu budou moci vývojáři vydat jednu aplikaci, která bude fungovat na obou doposud oddělených platformách. Apple už takto některé své aplikace upravil. Vývojáři se do toho pustí během pár měsíců a lze očekávat, že v roce 2019 budeme svědky masivního rozšíření.

watchOS 5 a spousta novinek

Apple Watch jako platforma tvoří jeden z pilířů ekosystému společnosti Apple. Díky dokonalému propojení s iPhonem jsou první volbou pro všechny jeho majitele. S jejich pomocí se například snadno přihlásíte i ke svému profilu na MacBooku Pro, což je mimořádně pohodlné a bezpečné.

watchOS 5

watchOS 5 umožní vytvářet sportovní výzvy mezi kamarády.

Operační systém watchOS 5 významně rozšíří měření sportovních aktivit pomocí Apple Watch. Díky tomu získáte nové možnosti, jak zůstat déle aktivní a být celkově zdravější. Informace na vašem zápěstí jsou totiž mimořádně přesné, protože Apple na pozadí neustále zlepšuje přesnost jednotlivých senzorů.

iRecenze Apple Watch 3
Stále přemýšlíte o pořízení chytrých hodinek? Právě pro vás máme podrobnou recenzi Apple Watch 3 s celou řadou praktických ukázek používání.

Zcela nově půjde pořádat 7denní výzvy, během nichž budete soutěžit se svými přáteli. Sladkou odměnou vám bude minimálně dobrý pocit a další vytuněné nálepky (odznáčky). Apple Watch také poznají začátek sportovní aktivity, pokud jej zapomenete sami aktivovat. Stejně tak se hodinky připomenou po skončení tréninku. Jednoduše se při významném poklesu tepové frekvence zeptají, zda ještě budete pokračovat.

watchOS 5, nové notifikace watchOS 5, sportovní aktivity

watchOS 5 vylepší mnohé funkce, ale razantní designovou změnu v rozhraní nečekejte.

Aktualizovaná verze operačního systému watchOS 5 přinese interaktivní notifikace, lepší práci se Siri a dlouho očekávanou „hodinkovou“ verzi aplikace pro poslech podcastů. Také došlo na podporu WebKitu (renderovací jádro webového prohlížeče) a bude možné zobrazit i speciálně naformátované webové stránky. Lákavě působí aplikace Walky Talky, kdy na sebe Apple Watch převezmou roli vysílačky. Posílání hlasových zpráv se tak možná znova vrátí do módy.

Apple TV 4K s Dolby Atmos

Ani na televizní platformu Apple nezapomněl. Došlo k poměrně velkému rozšíření filmů v nejvyšší možné kvalitě. Tu dnes představuje 4K s HDR. Všechny vaše filmy zakoupené ve Full HD budou automaticky upgradované právě do této kvality. Zcela nově pak Apple TV 4K podporuje nejvyšší zvukový standard Dolby Atmos. Tato kombinace nemá v multimediálním světě žádnou vážnou konkurenci a filmovým fanoušků už chybí jen pořádná televize pro mimořádné vizuální zážitky.

Aktuálně nabízí platforma Apple TV více než 100 aplikací ke sledování různých televizních programů včetně mnoha jedinečných, zaměřených na sport. Apple všechny tyto přístupy k TV aplikacím stáhnul pod sebe a vy si nemusíte na každé službě vytvářet speciální účet. Zní to famózně, bohužel tato část je pro náš trh zcela nedostupná.

Apple TV 4K, Dolby Atmos Apple TV 4K, TV programy

Apple TV 4K přináší nové funkce a hlavně nabízí největší knihovnu filmů ve 4K s HDR.

i Mohlo by vás zajímat

Pro registrované vývojáře jsou beta verze iOS 12, macOS 10.14 Mojave, watchOS 5 tvOS 12 k dispozici už nyní. Uzavřené vývojářské testování trvá obvykle měsíc, teprve poté dojde k veřejnému testování, do něhož se může zapojit každý. Finální verze jsou očekávány možná již na konci září.

Zdroj obrázků: The Verge

Vytisknout
P-DC1-WEB16
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi
Na vašem soukromí nám záleží My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informací Méně informací