Na mrakodrap co by dup. Horolezecký výkon amerického mývala sledoval celý svět

Hitem internetu se stal mýval, který vyšplhal desítky metrů po kolmé fasádě pětadvacetipatrového mrakodrapu UBS Tower ve městě Saint Paul v americkém státě Minnesota. Zvíře se dostalo až na vrchol budovy. Akci sledovaly tisíce lidí, píše americký list USA Today.

Zvíře bylo poprvé spatřeno v pondělí ve výklenku budovy, uvedlo místní rádio. Pracovníci údržby se snažili mývalovi pomoci provizorním žebříkem, zvíře se ovšem vyděsilo a šplhalo po kancelářské budově vzhůru.

V úterý odpoledne začal svět sledovat tento horolezecký výkon prostřednictvím hashtagu #mprraccoon a dalších médií. Lidé se obávali, jestli mýval strastiplnou cestu na vrchol zvládne. James Gunn, režisér filmu Strážci galaxie, ve kterém jednu z hlavních rolí hraje mýval, dokonce nabídl 1000 dolarů na záchrannou akci.

Jenže pokus o záchranu celou akci vyvolal, upozorňuje USA Today. „Nejlepší možností je nechat ho na pokoji,“ řekla listu Star Tribune mluvčí městského oddělení pro bezpečnost a inspekce Laurie Brickleyová.

Pracovníci odchytu nastražili na střeše mrakodrapu pasti. Novináři Evan Frost a Tim Nelson z minnesotského rádia MPR komentovali horolezecký výkon na Twitteru. Před konečným výstupem na střechu se zvíře chvíli pokoušelo dostat dolů, což sledovali diváci s notnou dávkou úzkosti. „Bylo to srdcervoucí,“ řekl Nelson BBC. „Nedokázali jsme si představit, jak to pro něj nakonec skončí.“ 

Ve středu v půl třetí ráno mýval budovu konečně zdolal. „Dokázali jsme to,“ uvedl twitterový účet, který jeho pohyb monitoroval. Zvíře se chytilo do nastražené pasti, následovat bude odvoz na bezpečné místo, uvádí USA Today.

Podle BBC zatím není jasné, jestli jde o samici, nebo o samce. Mývalové se vyskytují v USA běžně, často v uličkách prohrabávají odpadky. „Mluvil jsem s odborníkem na divokou zvěř, který říkal, že v Minnesotě může být tucet nebo dva tucty mývalů – jsou všude, ale nezdolávají kancelářské budovy,“ podotkl Nelson.