Bádensko-Württembersko a Hesensko na kole, den 1 - Sokolov a Kynšperk

sepsala Bludice

24. června 2018 v 17:28

Blíží se letní prázdniny a my se v následujícím dvanáctidílném seriálu budeme věnovat jednomu z našich cyklovýletů do pivních oblastí Německa. Tentokrát se projedeme Bádensko-Württemberskem a Hesenskem. A pro úplnost musím přiznat, že zápisky z tohoto cyklovýletu jsou již dva roky staré, ale pevně věřím, že v oblastech, kterými jsme projížděli, se toho zase tak moc pivně nezměnilo a povídání bude alespoň trochu aktuální.

Začalo léto a nás to opět táhne na jich za pivem. Letos jsme jako svou cílovou destinaci zvolili Bádensko-Württembersko a Hesensko. Vzhledem k tomu, že jsme z těchto spolkových zemí ochutnali zatím pouze pár piv, rozhodli jsme se, že je na čase prozkoumat je trochu blíže.

Vyrážíme v pátek po poledni rychlíkem z Hlavního nádraží směr Cheb. Naším plánem je zastavit se v Sokolově u Permona, zaskočit do Kynšperka na Zajíce a pak pokračovat z Chebu na kole dál do Německa. Na Hlavním nádraží jsme půl hodiny před odjezdem našeho vlaku a tak se rozhodneme zaskočit na jedno rychlé pivo do Krušovické Šalandy.

Šalanda je relativně nová nádražka nacházející se u vstupu do haly Hlavního nádraží. Hospoda nás příjemně překvapí. Není to zde tolik předražené jako v konkurenční Potrefené huse nacházející se na druhé straně Hlaváku a obsluha je rychlá a příjemná. Navíc mají na čepu nefiltrovaného Mušketýranepasterizovanou desítku z tanku. Obě piva jsou čerstvá a na velký průmyslový pivovar překvapivě pitelná.

Občerstveni Krušovickými pivy nasedáme do rychlíku, který nás spíše pomalu nežli rychle doveze až do Sokolova. Bohužel nabíráme asi 20 minut zpoždění, takže návštěva Permona není tak pohodová, jak jsme si ji původně malovali. Když jsme byli v Sokolově naposledy, museli jsme se spokojit s ochutnáním Permonových ležáků v místních nálevnách. Dnes již má Permon otevřen svůj vlastní podnik – Pivovarskou prodejnu s lahvovými i točenými pivy a malou zahrádkou se třemi stolky k posezení. Lahvová piva jsou ve srovnání s cenami v pražských pivotékách směšně levná, takže neodoláme a kupujeme rovnou pět lahváčů na cestu. K tomu si dáváme narychlo alespoň dvě točená piva. Už dlouho jsme neměli místní ležáky, v Praze prakticky nejsou k sehnání. A není divu. Obě piva, která zkoušíme, jsou výrazně máslová. Polotmavý ležák je spíše hůře pitelný, u Melantricha s novozélandským chmelem chuť částečně zachraňuje příjemné chmelení, ale i tak by se pivo dalo na chleba mazat. Z lahváčů raději vybíráme samá svrchně kvašená piva a později zjišťujeme, že jsou všechna celkem fajn. Obzvláště Russian Imperial Stout nám později na dobrou noc velmi zachutná.

Ze Sokolova se svezeme osobákem do Kynšperka. Cesta je příjemná. Na této trati jezdí Regiosharky s nimiž je cestování s kolem velmi pohodlné.

Vystupujeme v Kynšperku na nádraží. Máme zde asi dvě hodiny času do odjezdu dalšího osobáku do Chebu. Sedáme si tedy na chvilku na lavičku pod dvě obří rozkvetlé lípy a ochutnáváme dva Permony nakoupené v Sokolově. Po dopití vyrážíme na Zajíce.

Terasa před Kynšperským pivovarem je slušně zaplněná. Kromě místních a hrstky německých turistů zde popíjí několik veselých partiček vodáků z nedalekého kempu. Někteří jsou již v poněkud pokročilejším stádiu opilosti, ale slečny číšnice jsou i přes tyto komplikace velmi milé a rychlé. Dáváme si tmavý ležáksvětlou desítku. Obě piva jsou fajn a celkem dobře pitelná. Jako bonus si ještě necháváme natočit vídeňský speciál, který mají na čepu pouze v restauraci. Toto pivo u nás ze všech tří ochutnaných kousků vyhrává. Příjemný a vyvážený speciál, velmi dobře se pije. K pivu si dáváme k večeři pečenou kachnu a buřty na černém pivu. Musíme se pořádně posilnit na zítřejší náročnou cestu přes celé Bavorsko. Jídla jsou fajn, stejně jako celá návštěva Kynšperského pivovaru. Odjíždíme spokojeni na osobák do Chebu.

Chebem pouze projedeme. Tradiční návštěvu Arowany si necháme na návrat z našeho výletu. Bez povšimnutí míjíme i jakési slavnosti v centru Chebu. Na deset pokusů natočený Gambrinus do kelímku k dechovce trsající na pódiu nás neláká. Míříme po cyklostezce rovnou do Německa k městečku Arzbergu, kde se utáboříme na louce poblíž cyklostezky a na dobrou noc vypijeme ruský imperiální stout od Permona.

Pozn. Zápisky se týkají cyklovýletu z léta 2016… ano, tak dlouho jsem se dokopávala k tomu, abych papírové zápisky přepsala a zveřejnila je na webu :) Může se tedy stát, že některé informace již nejsou aktuální.

Mapa navštívených míst

Více fotek najdete v naší fotogalerii Bádensko-Württembersko a Hesensko na kole - den 1.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…