Záludný kavalír Alexander Bellu aneb jak se vyrábí krize

NázoryZáludný kavalír Alexander Bellu aneb jak se vyrábí krize

Někteří politici jsou jako odmítaní kavalíři, kteří zinscenují přepadení marně dobývané ženy, aby ji pak mohli naoko zachránit a konečně tak získali její pozornost a vděk. Názorný příklad nám poskytlo nedávné dění na Praze 3. Oním kavalírem zde byl Alexander Bellu a dobývanou ženou žižkovská radnice, tedy konkrétně křeslo starosty.

Shrňme si to od začátku. Starostka Hujová zřejmě neunesla, že se s ní už automaticky nepočítá v čele kandidátky TOP 09 a stranu spolu s dalšími dvěma kolegy opustila (14.5.2018). Mohla sice volební období dokončit, ale zvláště po jejích nešťastných mediálních výstupech se dalo čekat, že bude z funkce odvolána. 

Začátkem října nás čekají volby, za dveřmi jsou prázdniny. Jestli čekalo něco na schválení, tak to bylo dávno připravené a odsouhlasené. Tento krátký čas se dal přežít i bez starostky. Situace sice pro TOP 09 nemilá, ale rozhodně ještě žádná krize. Místostarosta Bellu (ODS) si však uvědomil, že TOP 09 je bez oněch tří zastupitelů slabší než ODS a ucítil svou šanci. Pokud by se podařilo vyvolat krizi současné koalice, bude pak on tím, kdo bude tahat za nejdelší konec provazu.  

Zastupitelstvo 15. 5. 2018 schvalovalo připravenou privatizaci bytů. Tři bývalí členové TOP 09 včetně starostky tento návrh podpořili. Vcelku logicky se cítili součástí koalice, která to připravila. Přesto neprošel. Proč? Dalo se možná čekat, že neprojde kvůli 2 chybějícím hlasům VpM (Volba pro město), kteří koalici deklarativně opustili o týden později. Bez těchto dvou hlasů by koalici chyběl jeden hlas ke schválení privatizace. S tím patrně počítal Alexander Bellu, který by pak mohl říci: Koalice nefunguje, potřebujeme novou a funkční, zařídím to! Jenže co čert nechtěl, onen chybějící hlas se chystala dodat Lydia Říhová (KDU-ČSL). Proč tedy privatizace bytů nakonec neprošla? Kvůli chybějícímu hlasu ODS! Konkrétně kvůli hlasu Gabriely Pecićové (ODS), která zastupitelstvo opustila před hlasováním v 16:31. (V zápise jsou poněkud zmatená čísla ohledně hlasování, proto doporučuji video záznam: 2:06:29 a dále.) Předseda ODS na Praze 3 jistě není tak hloupý ani neschopný, aby si nechal odejít klíčový hlas před důležitým hlasováním. Nelze tomu tedy rozumět jinak, než tak, že nechtěl, aby privatizace byla schválena. Potřeboval vyrobit problém. Hlas Lydie Říhové ho donutil odkrýt karty. 

Kýžený problém tedy vznikl. Privatizace schválena nebyla. S příjmy z privatizace se ovšem počítalo v rozpočtu různých investičních akcí i samotného chodu úřadu městské části. Radnice byla v nebezpečí. Najednou hrozilo, že nebude na platy úředníků. A kdo za to mohl? Najednou jsme slyšeli stále dokola opakovat: krizi způsobila starostka Hujová. Na chybějící hlas ODS jakoby se náhle úplně zapomnělo. 

V této chvíli na scénu přichází zachránce Alexander Bellu a pokračuje podle pečlivě připraveného scénáře (až na drobné procesní detaily). Ihned, jak se podaří odvolat starostku, tak se nechá zvolit na její místo a situaci zachrání svým „plánem jistoty“ a „krizovým managementem“, aby „urychleně stabilizoval finance městské části“. 

Světe div se, podařilo se. Na dalším zastupitelstvu 12.6. 2018 Gabriela Pecićová neodešla a privatizace bytů byla schválena. Na předvolebním plakátu se pak skví náš hrdina s heslem: „Chceme, aby lidé mohli bydlet ve svém.“ Ano, zařídil to, krize je zažehnána.

Náš kavalír zachránil ženu, která ho do té doby odmítala. Získal si její pozornost i vděk. Zbývá jen odměnit kumpány, kteří ji naoko přepadli. Že to byl podvod? V lásce je prý vše dovoleno. Ovšem nejedná se zde spíše o nemalé nevěstino věno? 

Alexander Bellu tímto zinscenovaným vyvoláním krize na radnici dosáhl svého, mohl ji zachránit a získat to, o čem by si jinak mohl přinejmenším do říjnových voleb jen nechat zdát: křeslo starosty Prahy 3. Zinscenovanou krizi svedl na starostku Hujovou a získal tak legitimitu pro to, aby se stal necelé 4 měsíce před volbami starostou. Což je věc za normálních okolností zcela nesmyslná až absurdní. 

Zásnuby tedy už proběhly. Svatba se ovšem chystá až v říjnu. A o pokračování tohoto příběhu můžete rozhodnout i vy. 

Diskuse

Bellu je vřed na srdci ODS ANNA 3.7.2018 23:35
byty alena 2.7.2018 11:26
Re: byty Radek 2.7.2018 20:09
a to je důvod... Žižkovskej Pepík 29.6.2018 08:29

Zobrazit vše Zobrazit vybrané Vložit příspěvek



Související články

Pirátské konspirační teorie vs. realita

Názory
Na kauze 3 jsem si nedávno přečetl rádoby investigativní článek člena mediálního týmu Pirátů Prahy 3 pana Karla Světlíka. Ve zkratce v něm tvrdí, že krizi na radnici Prahy 3 vyvolal Bellu, že Bellu zařídil, že na květnovém zastupitelstvu neprošla privatizace a že jsem tohle všechno zinscenoval, abych se stal starostou. Za podobné výplody by se nemusel stydět ani ...pokračování
reklama