Aktualizováno

Alternativy k binárním opcím – co obchodovat po jejich zákazu?

Od července 2018 platí v Evropské unii nařízení, které zakazuje obchodování a propagování binárních opcí. Binární opce mohou nadále obchodovat pouze profesionální obchodníci, kteří musí splňovat řadu kritérií. Získat status profesionálního obchodníka ovšem není snadné a proto se většina současných obchodníků musí s opcemi rozloučit.

Binární opce byly oblíbené zejména díky své jednoduchosti. Investoři vždy před uzavřením transakce věděli, kolik v případě výhry vydělají, ale také kolik mohou ztratit. Princip připomínal sázení na fotbalový zápas. Místo výsledku zápasu se ovšem u binárních opcí vsází na to, zda cena (například Bitcoinu) za určitou dobu bude vyšší nebo nižší. Obchodování tak bylo velmi snadné, ale i vysoce rizikové.

FX opce

Pro řadu obchodníků jsou binární opce kvůli přísným podmínkám nedostupné. To ovšem neznamená, že nemohou přes internet obchodovat vůbec. Velmi blízko k binárním opcím mají zejména FX opce, byť fungují odlišně a především pracují s tzv. strike cenou. FX opce nejsou bohužel příliš rozšířené a v dnešní době je nabízí jen hrstka brokerských společností (např. IQ Option).

FX opce

FX opce

Smyslem FX opcí je předpovědět, zda bude hodnota měny při exspiraci vyšší nebo nižší, než je strike cena, kterou obchodník vybere na začátku transakce. Správná předpověď znamená zisk, chybná předpověď ztrátu. Doba od začátku transakce do exspirace je volitelná a bývá obvykle 5-60 minut. U každé transakce zvolíte také měnu, o jejíž ceně chcete spekulovat, a velikost investované částky.

Kde obchodovat FX opce?
Prověřený broker s licencí ČNB, který umožňuje obchodování s FX opcemi:
Populární
  • FX opce pro vybrané měnové páry, indexy a komodity
  • Minimální vklad $10, jednotlivé investice od $1
  • Testovací účet s neomezeným kapitálem zdarma
  • Na trhu od roku 2013, licence, vklady obchodníků pojištěny

Velikost zisku (popřípadě ztráty) se mění podle toho, jak vzdálená je strike cena od ceny při exspiraci. Teoreticky tedy zisk není omezen a může dosahovat i stovek procent za každou úspěšnou transakci. Ztráta při chybné předpovědi může být maximálně 100 %, takže nemůžete ztratit více, než jste vsadili. Dobrou zprávou je, že investice nemusí být nijak vysoká (u IQ Option stačí 1 dolar).

Alternativa jménem CFD

Další alternativou k binárním opcím jsou CFD kontrakty. CFD vám umožní stejně jako binární opce spekulovat o hodnotě libovolné měny, kryptoměny, komodity či akcie. A to aniž byste museli toto aktivum skutečně kupovat. Princip je ovšem odlišný a trochu složitější než u binárních opcí. K porozumění CFD však stačí pár cvičných transakcí.

Jak a kdy obchodovat CFD

Pro pochopení principu CFD je nejlepší uvést praktický příklad. Dejme tomu, že sledujete trh kryptoměn a právě se na internetu objevila zpráva o události, která určitě pozitivně ovlivní cenu Bitcoinu. Je tedy ideální čas k nákupu Bitcoinu, protože jeho cena poroste a pak jej bude možné prodat se ziskem. Jenže vy skutečný Bitcoin kupovat nechcete. Ať už proto, že s tím nemáte zkušenosti, nemáte bezpečnou virtuální peněženku, nebo vám to přijde složité.

V tuto chvíli je CFD ideálním řešením. Nákupem CFD kontraktu Bitcoinu nekupujete skutečný Bitcoin, jde o elektronický kontrakt, jehož cena kopíruje cenu Bitcoinu. Kontrakt koupíte u libovolného CFD brokera, který jej od vás kdykoliv odkoupí. Pokud tedy koupíte CFD na 1 Bitcoin a hodnota BTC vzroste o 10 %, pak o 10 % vzroste i cena vašeho kontraktu a vy ho můžete prodat zpět brokerovi.

Kde obchodovat?
Přehled populárních CFD brokerů, kteří jsou prověřeni tisícemi českých obchodníků:
ZPŮSOB ŘAZENÍ
1

XTB

Broker roku
95
Měna účtu
CZK, USD, EUR
Minimální vklad
0 Kč ($0)
CFD v nabídce
2 000+
Čeština
ANO
Demo účet
ANO

Výhody / nevýhody

  • Licencovaný broker
  • Nabízí akcie, ETF a CFD
  • Nízké nebo nulové poplatky
  • Zlomkové akcie (investice od €1)
  • Podporuje češtinu a platby v CZK
  • Poplatek za výběry pod 3 000 Kč
  • Vyšší zdanění českých dividend
Recenze
Vyzkoušet XTB
4000+ našich čtenářů si vybralo XTB
Služba CFD. 76% ztrácí peníze
2

eToro

90
Měna účtu
USD
Minimální vklad
$100
CFD v nabídce
5 000+
Čeština
Částečně
Demo účet
ANO

Výhody / nevýhody

  • Licencovaný broker
  • Nabízí akcie, ETF, krypto a CFD
  • Reálné akcie a ETF bez poplatků
  • Zlomkové akcie (investice od $10)
  • Kopírování ostatních obchodníků
  • Čeština není kompletní
  • Účet je vedený v dolarech
  • Nepodporuje výběry v CZK
  • Složité výběry kryptoměn
Recenze
Vyzkoušet eToro
2000+ našich čtenářů si vybralo eToro
Služba CFD. 51% ztrácí peníze
Měna účtu
CZK, EUR
Minimální vklad
30 Kč (€1)
CFD v nabídce
9 000+
Čeština
ANO
Demo účet
ANO

Výhody / nevýhody

  • Licencovaný broker
  • Nabízí akcie, ETF a CFD
  • Reálné akcie a ETF bez poplatků
  • Zlomkové akcie (investice od 25 Kč)
  • Podporuje češtinu a platby v CZK
  • Vyšší swapy u některých CFDs
  • Nenabízí české akcie
  • Akcie nelze převést k jinému brokerovi
Recenze
Služba CFD. 68% ztrácí peníze

Výhody CFD

U CFD lze stejně jako u binárních opcí vydělávat nejen když hodnota aktiv roste, ale i když klesá. Důležité je pouze správně uhodnout, zda cena poroste nebo bude klesat. CFD kontrakty nejsou časově omezené a o jejich prodeji rozhodují pouze klienti. Za držení CFD přes noc (mimo obchodí hodiny) si ale brokeři účtují poplatky a proto se CFD využívají spíše na krátkodobé transakce v řádu minut nebo hodin.

Problémem je, že cena akcií ani měn se příliš nemění, takže bez vysokého kapitálu nemá obchodování smysl. Proto je tady finanční páka. Opět nemá smysl zacházet do detailů, ale podstatné je, že finanční páka znásobí vaše zisky (ale i ztráty). Je-li páka 1:10, pak budou vaše zisky i ztráty desetkrát vyšší, než bez použití páky.

Nařízení ESMA ovlivní i CFD

Již zmiňované nařízení ESMA se netýká pouze binárních opcí, ale také CFD kontraktů. Evropský úřad například omezil velikost finanční páky. Nově musí brokeři také zajistit, aby klienti nemohli přijít o více peněz, než kolik investovali.

Obchodování CFD je mnohem komplexnější než binární opce, nicméně po několika cvičných obchodech si jej osvojí snad každý. Mnoho CFD brokerů nabízí bezplatné demo účty, kde můžete cvičně obchodovat s virtuálními penězi bez omezení a bez rizika. Obchodování se skutečnými penězi je ale přinejmenším stejně riskantní, jako u binárních opcí. Statistiky ostatně ukazují, že oba investiční nástroje jsou vysoce rizikové a přibližně 80 % obchodníků končí ve ztrátě. Je tedy patrné, že bez důkladné přípravy je obchodování spíše hazardní hrou.

Našli jste v textu chybu či nepřesnost? Dejte nám vědět.
Portál InvestPlus.cz je určen výhradně ke studijním účelům. Obsažené informace nelze považovat za analýzu investičních příležitostí ani investiční doporučení. Minulá výkonnost jednotlivých titulů či portfolií není zárukou budoucích výnosů. Finanční služby, které jsou promovány na této stránce, nesou vysokou míru rizika a mohou vyústit ve ztrátu vašich finančních prostředků. Nikdy byste neměli investovat peníze, které si nemůžete dovolit ztratit.

Diskuze

?Komentáře se zobrazují až po jejich schválení.

Vložit komentář