Aktualizováno

ZÁKAZ! Binární opce mohou nadále obchodovat pouze profesionální obchodníci

Nabízení a propagace binárních opcí retailovým klientům je od července 2018 zakázané. Rozhodl o tom evropský regulační úřad ESMA. Binární a digitální opce budou moci nadále obchodovat pouze profesionální obchodníci. Změny se týkají také obchodování s CFD kontrakty, kde mimo jiné došlo k omezení finanční páky.

Kdo je profesionální obchodník?

Jak přesně odlišovat profesionální a amatérské obchodníky, ESMA neuvádí. Vycházet lze ale například z evropských směrnic MiFID. Ty v obchodních podmínkách zohlednil například i populární broker na binární opce IQ Option. Tyto směrnice pro získání statusu profesionálního obchodníka vyžadují splnění minimálně dvou ze tří následujících kritérií:

(1) Obchodník prokáže svoji obchodní aktivitu za poslední čtyři čtvrtletí. Vyžaduje se, aby klient v každém kvartálu uskutečnil v průměru 10 transakcí o dostatečně velkém objemu a na relevantním trhu. Například u brokera IQ Option lze zahrnou transakce s CFD nebo s opcemi, které přesahují alespoň € 150.
(2) Klientovo portfolio finančních instrumentů přesahuje 500 tisíc EUR. Do sumy lze započítat jak hodnotu držených aktiv, tak vklady a zůstatky na obchodních účtech.
(3) Klient pracoval nebo pracuje ve finančním sektoru na profesionální pozici po dobu minimálně jednoho roku.

Změny se týkají všech

Pouze obchodníci, kteří splňují alespoň dvě z výše uvedených kritérií, mohou obchodovat binární a digitální opce. Klienti se statusem profesionální obchodník ovšem nebudou zařazeni do kompenzačního fondu, takže jejich prostředky nebudou pojištěné proti úpadku brokera.

U každého brokera budete muset nyní doložit, zda patříte mezi profesionální obchodníky

U každého brokera budete muset nyní doložit, zda patříte mezi profesionální obchodníky

Neprofesionální (retailoví) obchodníci mohou nadále obchodovat CFD kontrakty. Pomocí CFD lze obchodovat s klasickými měnami, akciemi, komoditami (zlato, kakao, ropa…) a v neposlední řadě i s populárními kryptoměnami (Bitcoin, Ethereum a další). Retailoví klienti ovšem musí počítat se sníženou finanční pákou. Jejich prostředky však zůstanou i nadále pojištěné až do výše 20 tisíc EUR proti úpadku brokera.

Zákaz? ESMA chce zabránit podvodům

Binární opce bylo možné obchodovat už v roce 2012, nicméně po dlouhou dobu nebyl tento investiční nástroj nijak regulován. Této situace ve velkém využívali podvodníci, kteří binární opce (a do jisté míry i CFD) zneužívali k okrádání důvěřivých lidí. Současné zákazy a omezení jsou tedy reakcí na velké množství podvodů a stížností. Kritizováno bylo ovšem i to, že brokeři nejsou dostatečně transparentní.

Byť úmyslem ESMA bylo zvýšit ochranu spotřebitelů, tak konečná nařízení sklízí i kritiku. Dodnes například není úplně jasné, proč došlo k zákazu binárních opcí, zatímco u CFD stačilo jen pár omezení. Problémem totiž nejsou samotné binární opce, ale podvodníci kolem nich. Zákaz binárních opcí tak podle mnohých nedává smysl. Například střet zájmů mezi klienty a brokery, kterým úřad ESMA argumentoval, se týká binárních opcí stejně jako CFD.

Ze závěrů ESMA se může zdát, že binární opce jsou rizikovější či nebezpečnější než CFD. Jenže nemáme žádný důkaz, který by to potvrdil. V prohlášení ESMA bylo například uvedeno, že u CFD končí ve ztrátě 74 až 89 % obchodníků. Statistiku pro binární opce ovšem evropský regulátor z neznámých důvodů nezveřejnil. Na základě dat od brokera GMO Click lze ale usuzovat, že u binárních opcí je situace podobná. U japonského brokera skončilo totiž každý měsíc v zisku přibližně 20-25 % klientských účtů. Pravdou ale je, že broker zveřejňoval data vždy za 1 měsíc, takže z dlouhodobého hlediska může být poměr úspěšných a neúspěšných klientů odlišný. Dlouhodobé statistiky bohužel k dispozici nejsou.

Nařízení ESMA budou platit minimálně 3 měsíce. Po uplynutí této lhůty může totiž evropský regulátor platnost nařízení opakovaně prodlužovat.

Našli jste v textu chybu či nepřesnost? Dejte nám vědět.
Portál InvestPlus.cz je určen výhradně ke studijním účelům. Obsažené informace nelze považovat za analýzu investičních příležitostí ani investiční doporučení. Minulá výkonnost jednotlivých titulů či portfolií není zárukou budoucích výnosů. Finanční služby, které jsou promovány na této stránce, nesou vysokou míru rizika a mohou vyústit ve ztrátu vašich finančních prostředků. Nikdy byste neměli investovat peníze, které si nemůžete dovolit ztratit.

Diskuze

  • pertr596
    12.9.2018 19:19
    pertr596
    Autor

    nevíte jaké opce budou povoleny typy?

    • InvestPlus
      15.9.2018 8:55
      Autor

      Dobrý den, všechny tyto informace naleznete ve výše uvedeném prohlášení.

  • pertr596
    11.9.2018 22:57
    pertr596
    Autor

    dobrý den slišel jsem že některé druhy binárních opcí s vrátí jako delěí 90 dní nebo s vyšší výplatou je to pravda

    • InvestPlus
      11.9.2018 23:29
      Autor

      Dobrý den, ano, je to tak. ESMA začátkem měsíce zmírnila zákaz a brokerům umožnila nabízet vybrané binární opce i retailovým klientům (oficiální prohlášení). Toto však rozhodně není konečná, za 3 měsíce očekáváme další změny.

  • ?Komentáře se zobrazují až po jejich schválení.

    Vložit komentář