Top 5 bodů co dělá Agilní transformaci úspěšnou

1.    Proč?

Asi úplně nejdůležitější je mít cíl. Proč byste se vůbec měli měnit. Protože jestli vše funguje dobře, firma prospívá a je businesově úspěšná, možná si nechte to, co máte. Ne každý musí být Agilní. Když najdete dostatečně kritický důvod pro změnu, určitě se vám to podaří. Důvody pro Agilní transformaci tedy musejí být strategické z pohledu organizace.

2.    Postoj a pochopení managementu

Druhým střípkem do mozaiky úspěšné Agilní transformace je pochopení managementu. Co tedy management musí pochopit? V první řadě že Agile je změna mindsetu – tedy kultury, přístupu k věcem, myšlení. Není to jen další proces, který bezmyšlenkovitě implementujete a je to. Bude to stát hodně energie na všech vrstvách firmy. Aby se transformace podařila, musíte ve firmě musíte budovat silný Agile Leadership a pomoci managementu se do transformace zapojit, být její součástí a řídit její směr.

3.    Definice Produktu

Dalším důležitým bodem je vědět co děláme. Agilní svět opouští tolik oblíbené projekty a plánuje práci pomocí Product Backlogu. Staví na dobrých Product Ownerech, kteří mají vizi a vědí čeho chceme jako firma dosáhnout.

4.    Experimenty

Dalším bodem, který je pro úspěch Agilní transformace nutný je ochota experimentovat. Určitě si říkáte, že na tom nic není. Ale kolik z vás je ochotno přijmout, že hodně experimentů se nepodaří a jsou tak dobrou příležitostí pro zlepšení? Kolik z vás bere chybu jako příležitost k poučení se? To vše je vlastně Inspect and Adapt princip, který je podstatou celého Scrumu. Experimentujete a hledáte cestu? V produktu i vlastním fungování? Pak jste Agilní. Odmítáte takovou možnost jen připustit a hledáte jednoduché recepty? V Agilní transformaci nic takového nenajdete.

5.    Trpělivost a odvaha

V neposlední řadě je to trpělivost a odvaha. Trpělivost proto, že taková změna se nestane přes noc a pro velkou korporaci je Agile cesta která trvá několik let a vlastně nikdy úplně nekončí. Agile je o neustálém hledání lepší cesty, neustálém zlepšování. Dobrá zpráva je, že výsledky přijdou hned jak se na cestu dáte, tedy už po pár Sprintech. Odvahu proto, že budete dělat věci jinak než dřív, a dost možná i jinak než ostatní kolem vás. A to odvahy vyžaduje docela dost. Budu vám držet palce 🙂

 


Zuzana Šochová - The Great ScrumMaster:#ScrumMasterWayNaučte se, jak transformovat firmy, měnit firemní kulturu a leadership pomocí Agilního & Enterprise Koučinku. Podívejte se na vypsaná školení zaměřených na Agile a Scrum na Sochova.cz. Pořiďte si kopii populární knihy The Great ScrumMaster: #ScrumMasterWay, Skvělý ScrumMaster #ScrumMasterWay, Agilní lídr: Využití síly vlivu nebo Agilní Metody Řízení Projektů.