Bádensko-Württembersko a Hesensko na kole, den 4 - Gruibingen, Nürtingen, Bernhausen a další

sepsala Bludice

9. července 2018 v 16:25

Ráno ochutnáváme pár lahváčů, které nám zůstaly ze soboty, a poté vyrážíme po příjemné rovné vyasfaltované cyklostezce vedoucí po staré zrušené vlakové trati, jak je v Německu často zvykem. Projedeme Deggingenem, Bad Ditzenbach a Mühlhausenem a za chvíli jsme v Gruibingenu. Zamíříme k pivovaru Lammbrauerei Hilsenbeck. Zdá se, že zde mají i pivovarskou hospodu, ale ta je zavřená. Pivovarský obchod je však dle očekávání otevřený, takže v něm ulovíme tři lahváče, které vypijeme kousek za Gruibingenem u laviček patřících k odpočívadlu u dálnice. Všechna tři piva (Brunnenbier, Stiefel-PilsSommerbier) jsou velmi dobrá a pěkně chmelená. Příjemné překvapení.

Pokračujeme dál do Kirchheimu unter Teck. V městečku by měl být pivovar, který ale bude bohužel nejspíš zavřený. V pondělí mají Ruhetag a i v ostatní všední dny mají otvírací dobu hodně omezenou – až od šesti hodin večer. Přesto se rozhodneme do města zajet alespoň podívat. Městečko je to pěkné a pěkný je i pivovar Gasthausbrauerei Stiftsscheuer. Nicméně, jak jsme čekali, pivovar je skutečně zavřený a tak se musíme vydat dál na cestu.

Z Kirchheimu zamíříme do Nürtingenu, kde se blízko řeky Neckar nachází pivovar Schlachthof Bräu. Je to modernější restaurační pivovar vybudovaný v prostorách bývalých jatek s velkou zahrádkou, která je v době naší návštěvy poloprázdná. Domluvit se zde s číšnicí je celkem snadné, slečna je ze Slovenska. Zkoušíme místní nefiltrovaný Pils, který je celkem fajn a o něco méně chutný Dunkel. K tomu si dáváme přesolenou polévku se švábskými nudlemi. Zastávka zde je docela příjemná, ale vracet se sem v budoucnu asi ani nemusíme. Další ze zapomenutelných moderních restauračních pivovarů.

Naší další zastávkou je Filderstadt. Trasa nás vede přes kopcovitou krajinu, takže k pivovaru Schwanen-Bräu Bernhausen dorážíme utahaní. Trochu nabrat síly nám pomůže pečené koleno s kyselým zelím a místními chutnými knedlíky. Jídlo je sice ve srovnání s Franky drahé, jedna porce nás vyšla téměř na 16 €, ale nacpeme se oba až k prasknutí. Místní piva (pšenicenefiltrovaný Pils) nás opět ničím nezaujmou, ale pít se celkem dají.

Posíleni vyrážíme dál na cestu směr Stuttgart. Do dalšího pivovaru je to necelých 5 km. Pivovar Echterdinger Brauhaus se nachází uvnitř Parkhotelu blízko Stuttgartského letiště a prostory pivovaru tomu odpovídají. Moderní a nijak zvlášť útulné. Naštěstí zde mají i malou zahrádku, která je v době naší návštěvy slušně zaplněna. Dáváme si celkem fajn Helles a neprokvašený kvasnicový Summer Ale . Další pivovar, který nás příliš nezaujal.

V dalším plánu máme návštěvu Stuttgartu, ale rozhodujeme se ji odložit na zítra. Dneska už bychom asi všechny pivovary objet nestihli a utábořit se v městě by bylo asi dosti náročné. Stavíme tedy stan na kraji Stuttgartu ve starém sadu na doslech od dálnice číslo 8.

Pozn. Zápisky se týkají cyklovýletu z léta 2016… ano, tak dlouho jsem se dokopávala k tomu, abych papírové zápisky přepsala a zveřejnila je na webu :) Může se tedy stát, že některé informace již nejsou aktuální.

Trasa naší cesty

Více fotek najdete v naší fotogalerii Bádensko-Württembersko a Hesensko na kole - den 4.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…