Jak se naučit na kolečkových bruslích

Jízda na kolečkových bruslích se v posledních několika letech stala velmi oblíbenou činností mnoha lidí, neboť představuje skvělý způsob aktivní relaxace, při které si můžeme nejenom dobře pročistit hlavu pohybem na čerstvém vzduchu, ale také můžeme spálit několik stovek kalorií.

Velkou výhodou jízdy na kolečkových bruslích je, že na rozdíl od běhu tolik nezatěžuje kolenní klouby, tak že jsou vhodné i pro lidi trpící nadváhou, jako skvělý způsob k redukci váhy. Mimo své schopnosti redukce váhy je také velmi skvělým způsobem kardio cvičení, neboť rozvíjí zdatnost srdce a plic.

Jedinou nevýhodou jízdy na kolečkových bruslích jsou pády. S těmi se setkáte zejména ze začátku, kdy se budete snažit držet rovnováhu při dopředném pohybu. Je proto vhodné opatřit si nejlépe chrániče na kolena a dlaně, abychom mohli eliminovat případné odřeniny.

Začínáme jezdit

Rozhodneme-li se pro učení na kolečkových bruslích, nejlepší možností je vyhlídnout si nějaké prázdné parkoviště, nebo odlehlou silnici, kde nás nebude ohrožovat provoz a kde bude zároveň dostatek prostoru pro případné pády do krajnice. Je důležité vybírat pevný povrch, nejlépe asfaltového charakteru, kde budeme stát pevně na povrchu, a nebudou nám jízdu stěžovat rušivé elementy, jako například štěrk.

Vždy je dobré, zejména ze začátků, vzít si k sobě někoho, kdo již má s jízdou na kolečkových bruslích alespoň základní zkušenosti a může nám pomoci například s rozjížděním, nebo nás alespoň roztlačit, abychom mohli začít několik strachuplných okamžiků s obavami z pádu. Zkušený partner má také mnoho dalších možností využití. Jednak s ním bude jízda určitě zábavnější, než když se budete učit sami. Dále se na vás může dívat a říci vám, co přesně děláte špatně a jak zlepšovat jednotlivé manévry.

Pokud nemáme ve své blízkosti nikoho, kdo již s jízdou na kolečkových bruslích má nějaké zkušenosti, můžeme se poohlédnout po nějakém kurzu s profesionálním učitelem, který nám určitě poradí nejvíce, neboť s touto aktivitou již má nemalé zkušenosti.

Jak předcházet pádům? 

Pro všechny případy si povíme i několik jednoduchých rad, jak předcházet zbytečným pádům. Důvodem většiny pádů je ztráta rovnováhy, nejčastěji zaleknutím se z pohybu, na který nejsme zvyklí. Je vždy důležité, abychom svou vahou působili dopředu. Ve chvílích, kdy se nám zdá, že ztrácíme balanc, je vhodné se lehce předklonit a dát si ruce na kolena, čímž své těžiště přesuneme do větší vzdálenosti před sebe. Tím předejdeme překlonění se dozadu v důsledku setrvačnosti. Další dobrou radou je, abychom si vždy dávali dobrý pozor, kam dáváme při pádu ruce. Již jsem se setkal s lidmi, kteří při pádu dozadu neopatrně vsunuli ruku pod zadek, čímž při dopadu došlo ke zlomení zápěstí. Pokud tedy cítíme, že se blížíme k nevyhnutelnému pádu, je nejlepší se pokusit co nejvíce předklonit dopředu a ruce dát mimo trup, abychom tak mohli předejít riziku poranění zápěstí v důsledku působení vlastní váhy.

Autor: Michal Hromek

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>