5 nejkrásnějších míst ostrova Bali

Průvodce

Na ostrově Bali jsme pobýval jako digitální nomád dvarát a celkově zde strávil 2 měsíce svého života. Musím říci, že ostrov Bali je natolik krásný a nevšední, že bych se zde klidně přestěhoval, což možná jednou opravdu udělám. Svou nádhernou přírodou, kultůrou plnou magie, úžasnými plážemi a perfektním klimatem si u mně zasloužil ostrov Bali prvenství na světové mapě. Samozřejmě jsem se setkal i s opačnými názory lidí, kteří ostrov považují za velmi turistický, ale jsem toho názoru, že tito lidé strávili svou dovolenou na ostrově pouze v resortech, kde se každý den opíjeli koktejly a nezažili jediný náhodný ceremoniál a ani nepomysleli, že by vyšli třeba na sopku Agung

Pojďme se společně podívat na mých 5 nejlepších míst, která stojí za to navštívit:

1. Vodopády Sekumpul

Bezesporu nejkrásnější vodopády na ostrově Bali, které se nachází na severu ostrova. V této oblasti se nachází několik vodopádů, které jsou více či méně zarostlé zelenou vegetací. Největší vodopády mají několik desítek metrů a pořádně Vás osvěží v horkých teplotách. K vodopádům se dá sejít po vydlažděném chodníků a není nutno brát průvodce. Pokud ale chcete, najměte si průvodce přímo na parkovišti a ten Vás provede několika vodopády a ukáže Vám i více skrytá místa. Nepřistupte hned na první cenu, smlouvejte a chtějte delší trasu, kde uvidíte více vodopádů. Pokud chcete nafotit vodopády opravdu krásně, vemte si nějaký kryt na fotoaparát. Jemné kapičky vody jsou všude.

Bali, Sekumpul

2. Chrám Pura Uluwatu

Mořský chrám Pura Luhur Uluwatu se nachází na poloostrově Bukit na jižním cípu ostrova. Hlavní chrám se nachází na vysokých útesech s nádherným výhledem na moře. Dá se zde udělat pěkná procházka po hraně útesů, který lemuje vydlažděný chodník se zábradlím. Před vstupem do chrámu se nachází velké parkoviště a butiky s občerstvením. Vstupné do chrámu je několik desetikorun. Do chrámu Vás pustí pouze se sarongem, který Vám ale zdarma vypůjčí u vstupu. V parku se zde pohybují opravdu drzé opice, které kradou lidem brýle, boty či jídlo. Opravdu si dejte pozor. Sám jsem zde přišel o sluneční brýle. Těsně před západem slunce se zde pořádá představení tance Kecak a je nutno počítat s velkým počtem lidí. Stojí to ale opravdu za to.

Uluwatu, Bali

3. Pláž Nyang Nyang Beach

Méně turistická pláž Nyang Nyang Beach se nachází na úplném jihu ostrova Bali poblíž chrámu Pura Uluwatu. Pláž je velmi krásná a je zde neobvyklá atmosféra. Často zde uvidíte surfaře a počítejte, že pokud nejste dobří plavci, moc se kvůli velkým vlnám nevykoupete. Pláž je rozdělená na dvě části a dostanete se k ní z útesu několika cestami. Některé cesty mají vydlažděné schody a jiné jsou naopak přírodní a velice příkré. Na pláží najdete i osamocený přírodní plážový bar, který postavili nejrůznější kreativci s materiálů, které přineslo moře. Pokud chcete dojít k vraku lodě, musíte sejít více na jihovýchodu pláže

Nyang Nyang Beach

4. Chrám Goa Gajah

Nádherný chrámový komplex, který se nachází v kaňonu kousek od centra městečka Ubud. Chrám je zapsán na seznamu UNESCO. Dominantou komplexu je "Sloní jeskyně", která je nádherně tesaná do kamene a uvnitř se nachází typické hinduistické sošky, kde dominuje soška Ganeshy - sloní bohyně vědomostí, inteligence, moudrosti či vzdělání. Celý komplex byl po staletí zasypán následkem zemětřesení a nevědělo se o něm. Teprve až s příchodem Holandských archeologů se našla jeskyně a komplex se postupně obnovil. Pozdějí se zde našel starobylý bazén, který přípomíná indické hinduistické obřadní bazény. Komplex si projdětě i včetně malého údolí, kde jsou mohutné stromy a malý vodopád. V jednom malém chrámu je obvykle i kněz nebo kněžka, kteří Vám dají "požehnání" za pár drobných. K chrámu se sestupuje z parkoviště po schodech a platí se zde malé vstupné. Než se ale dostanete ke kase, musíte projít kolem stánků se suvenýry a prodavající Vám budou chtít prodat sarongy, které Vám ale půjčí u kasy zdarma. Jsou zde i restaurace a stánky s občerstvením.

Goa Gajah, Bali

5. Představení Legong

Tradiční mystické taneční představení je každodenně pořádáno v centru městečka Ubud v chrámu nazývaném Ubud Palace. Představení vypráví o legendě plné bílé a černé magii, kde dominují mytologické bytosti balijského hinduismu a úžasné tanečnice, které neuvěřitelně hýbou očima sem a tam. Lístky za 200 Kč na osobu lze zakoupit před palácem asi 1-2 hodiny před začátkem představení, které začíná v 19:00. Lístky můžete je zakoupit i od nejrůznějších dohazovačů, kteří lístky roznáší po hlavní třídě v Ubudu.

Legong, Bali


Pokud byste měli dotazy, připomínky nebo nějakou Vaši zkušenost, napište mi ji prosím do komentáře dole. Pokud se Vám navíc článek líbil, tak ho prosím sdílejte na svém Facebooku. Tím vším mi pomůžete v motivaci psát další články z mých cest.

Článek byl publikován: 09. 09. 2018