Menu
TOPZINE.cz
Apetit

8 filmů o událostech 11. září. Které z nich se taky zapíšou do historie?

Vendula Kadlecová

Vendula Kadlecová

10. 9. 2018

Datum 11. září už si navždy bude celý svět spojovat s teroristickými útoky. V roce 2001 však tyto katastrofické události zaměstnaly nejen policisty a televizní média, ale po následující léta také filmový průmysl.

Když před patnácti lety obletěly svět záběry hroutících se newyorských „Dvojčat“, všichni věděli, že je to začátek velkých změn. Kvůli útoku na obchodní centrum a Pentagon se zpřísnily kontroly na letištích, znásobila se ostražitost i snaha všech amerických politiků a naplno začal zuřit boj proti terorismu. Na každém velkém neštěstí se dá ale i vydělat, a proto se 11. září pochopitelně stalo zdrojem inspirace pro tvorbu katastrofických snímků.

Na námět proslulého teroristického útoku tak v následujících letech vznikaly dokumenty plné konspiračních teorií, dojemné snímky oslavující padlé hrdiny nebo akční filmy s tou správnou dávkou napětí. My jsme pro vás vybrali X filmů, které vám pomohou udělat si obrázek o tom, jak zářijovou tragédii vnímali filmoví tvůrci a do jaké míry se jim povedlo ovlivnit názory diváků po celém světě.

Pomáhal a po deseti letech napsal knihu. Věže – Příběh 11. září

1. 11’09”01 (2002)

Jedním z prvních snímků po událostech v roce 2001 byl symbolický film 11’09”01, který měl premiéru přesně rok po útoku. Byl unikátní především v tom, že na něm pracovalo jedenáct různých režisérů ze všech koutů světa a každý z nich měl na vyprávění svého příběhu právě jen jedenáct minut a devět vteřin.

FOTO: 11.09.1 - Bac Films (2)

Jedenáct režisérů, jedenáct úhlů pohledu. A nespočet dětí v záběru. Zdroj: Bac Films

Jedinečná spolupráce zemí, jako byly USA, Francie, Japonsko, Egypt, Írán či Mexiko, sklidila úspěch za nápad, méně už však za provedení, především kvůli  začínajícím filmařům (kromě mírně vyčnívajícího Seana Penna). Přesto se stále považuje za jednu z nejlepších filmových reakcí na zářijový atentát.

2. 11. září (2006)

Prostě nazvané drama z Velké Británie daleko víc vypovídá o obsahu samotného snímku v originále Inside the Twin Tower, tedy Uvnitř Dvojčat. Hraný film prokládaný výpověďmi skutečných účastníků tragédie se snaží zrekonstruovat události 11. září tak, jak to dosud nedokázal žádný předchozí snímek. Právě díky očitým svědkům se jim povedlo příběh zpracovat ne z pohledu nezaujatého vypravěče nebo samotných teroristů, ale pohledem lidí, kteří byli v době neštěstí uvnitř obchodního centra, kde ztratili své známé či příbuzné.

Trailer Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně daleko: Téma 11. září je zpět

3. Let číslo 93 (2006)

Naopak snímek Let číslo 93 ze stejného roku se zaměřil na události z pohledu cestujících na palubě jednoho z letadel, které navždy změnilo podobu Spojených států. Režisér Paul Greengrass se pomocí dostupných nahrávek z mobilních telefonů a záznamů tísňového volání snažil rekonstruovat boj pasažérů a pilotní posádky, kteří se snažili hrdinsky zabránit pravděpodobnému napadení Bílého domu či Kapitolu. Letadlo se nakonec zřítilo v neobydlené části Pensylvánie.

 

video
play-sharp-fill

Některé z nahrávek jsou dnes dokonce dostupné na internetu, například mp3 přepis posledního hovoru letušky CeeCee Lylesové, která se snažila naposledy dovolat svému manželovi, aby jemu i svým synům řekla, že je miluje.

11. září není pouze den smutku. Narozeniny slaví třeba hudebník Moby. A kdo další?

4. Chlapi (2002)

Melodramatický příběh o kapitánovi hasičů, který během zářijových událostí přišel o osm svých mužů, jenž má napsat smuteční řeč na pohřeb a je bezradný. Proto o pomoc požádá novinářku, s níž se snaží poskládat střípky životů každého z nich a napsat důstojné rozloučení. Téměř doslovné přepsání divadelní hry Anne Nelsonové nikdo nebral příliš vážně, přesto si své místo v tomto seznamu zaslouží. Jako jeden z mála totiž ukazuje, že i při počtu tří tisíc mrtvých se stále jedná o lidské bytosti, které někoho znaly, milovaly a ovlivňovaly životy těch druhých.

5. World Trade Center (2006)

O čtyři roky později však přišel Oliver Stone s hrdinskou ódou s Nicolasem Cagem v hlavní roli. World Trade Center popisuje skutečný osud dvou policistů, kteří na rozdíl od svých kolegů přežili, ale byli zavaleni tím, co z obchodního centra v New Yorku zbylo. Než se k nim záchranáři dostali, pokřikovali na sebe, aby si dodali odvahu a vydrželi několik hodin čekat na vysvobození.

FOTO: World Trade Center - Paramount Pictures

Rodiny čekající na ty, kteří se možná už nevrátí – to je 11. září. Zdroj: Paramount Pictures

Ačkoli se někteří filmoví fanoušci nedokázali srovnat se skutečností, že Oliver Stone tentokrát nepředvedl nic pobuřujícího, nakonec ale museli uznat, že k některým událostem zkrátka musí mít úctu i ti největší provokatéři.

Co se opravdu stalo 11. září? Studenti jsou na straně skeptiků

6. 11. září 2001: Čas krize (2003)

A od pracující třídy až k těm nejpovolanějším. I když se některé snímky snažily na neštěstí především vydělat, jiné se zase nenápadně snažily očistit jména těch politiků, kteří to potřebovali nejvíc. Čas krize je považován za velmi nepovedený pokus zastřít skutečnost, že představitelé státu o útoku měli tušení a pokouší se tehdejšího prezidenta Bushe ukázat v příznivějším světle.

Film se sice tvářil jako dokument plný neprůstřelných faktů a nenápadné oslavy hlavy státu, ale tehdy zraněná a značně rozzuřená Amerika se nenechala jen tak jednoduše obelstít. Po celém světě zněly šokované hlasy a neváhaly tento film označit za nechutnou propagandu, která bohužel z George Bushe hrdinu udělat nedokázala.

7. Fahrenheit 9/11 (2004)

Dost rychlou a ostrou odpovědí na předchozí snímek byl právě Fahrenheit 9/11. Ten se nijak nesnažil zastírat, že vznikl jako protibushovsky zaměřený film a na bývalého prezidenta házel špínu, jak se jen dalo. Zdokumentoval jeho přehlížení jasných signálů, které k zářijovému útoky vedly, a neváhal připomenout i jeho někdejší kontakty se saúdskoarabskou oligarchií.

Samotný film trochu podkopala až fanatická snaha režiséra Michaela Moora Bushe za každou cenu znemožnit, což se také projevilo v názorech a chování jeho kolegů. Zatímco v Evropě sklidil ovace a na filmovém festivalu v Cannes dokonce i Zlatou palmu, v Americe byl jeho film přijat se značnými rozpaky či rozčilením.

FOTO: fahrenheit-miramax-film

Ruku v ruce šly ve filmu i urážky a ostrá obvinění proti tehdejšímu prezidentovi. Zdroj: Miramax Film

8. 11/9 (2002)

Ať už by byl režisérský výkon sebehorší, tento snímek má to nejcennější. Původně totiž vznikal jako dokument o newyorských hasičích, až do doby než se (ne)šťastnou náhodou povedlo Julesovi Naudetovi obrátit kameru na obchodní centrum WTC. Díky tomu vznikl jediný existující záběr toho, jak k samotnému nárazu do jedné z budov došlo.

V mžiku se filmařský záměr natočit nováčka u hasičů proměnil v hrůzu nahánějící dokumentaci toho, jak Jules se svým bratrem Gedeonem běží směrem k Dvojčatům a ve zběsilém tempu se snaží zachytit okolní paniku i to, co z budovy zbylo. Už jen díky tomu je tento snímek tím nejvěrnějším popisem tragédie, která navždy změnila nejen Ameriku, ale celý svět.

Ohodnoťte tento článek:
3,5
Právě čtete

8 filmů o událostech 11. září. Které z nich se taky zapíšou do historie?