Jak vybavit chodbu?

Chodba, prostor, který vidíme jako první, když přicházíme domů a poslední, když z něj odcházíme. Chodbou procházíme denně několikrát, když jdeme z místnosti do místnosti. Zkrátka na chodbě trávíme dost času, i když si to tolik neuvědujeme. Přesto na ni při zařizování bytu nemyslíme. Nenechte to tak a udělejte z chodby funkční místnost, která bude účelně sloužit a hezky vypadat. 

Zamyslete se nad svými zvyky, co děláte, když přicházáte domů a když z něj odcházíte. K čemu všemu chodbu využíváte a tomu přizpůsobte její vybavení.

chodba_predsin

Začněte od podlahy

Velmi hezké je, když je v bytě sjednocená podlaha, alespoň pak s tou částí bytu, do které je chodba otevřená. Pokud není možné položit do chodby stejnou podlahu, vybírejte z neutrálních barev podlah, tak aby ladila s plánovaným zařízením a se zbytkem bytu. Ideální je dlažba či plovoucí podlaha. Do chodby je než koberec vhodnější podlaha, kterou lze snadno udržovat. V chodbě se obouváme, pokládáme na zem tašky a zavazadla, které se válely venku po pultech a zemi. Když je čas neuprosný a skloubí se se zapomělivostí, občas jí proběhneme v botech. Často tam také rozkládáme mokré deštníky. Z těchto důvodů není koberec na chodbě tou nevhodnější volbou. Podlaha by měla být také odolná, neměly by ji poničit zvířecí drápky, spadlé klíče, ani podpatky. 

Botník 

Velice důležitou součástí chodby je botník, protože rozházené boty v chodbě jistě není to, na co bychom se chtěli několikrát denně dívat. Botník by se měl přizpůsobit podmínkám prostoru. Vybírejte chytře. Máte-li možnost vestavněné skříně, zakomponujte botník do ní. Další možností jsou úzké botníky, které se mnohdy vejdou i za dveře. Do těch se mnohdy nevleze veškerá obuv, kterou vlastníme, proto je dobré mít i jiný prostor, kam můžeme nesezónní obuv uložit. 

Ne vždy jsme v dobré kondici a ne všechny boty se obouvají snadno. Pokud se vám do chodby vejde židle či stolička, na kterou se budete moct při nazouvání posadit, nebudete toho litovat.

Prostor pro svršky

Neméně důležitou součástí chodby pak je skříň či prostor pro odložení svršků. Jako možnost se zase nabízí vestavěná skříň, ovšem ne každý na ni má prostor. Řešením tak může bý menší skříňka s ramínky, anebo pak minimalistější řešení v podobě háčků zavrtaných do zdi. Nad ně můžeme připevnit poličku pro odkládání čepic, přileb apod., a minimalistická sřkíň na světě.

Také je dobré myslet na úložný prostor pro kabelky a tašky. Také pro ty se jako řešení nabízí háčky, na které si je zavěsíme.

Zrcadlo

Každý se chce při odchodu z domu ujistit, jak vypadá. Dobře situované a dostatečně velké zrcadlo tak v chodbě určitě nesmí chybět. 

Osvětlení

V chodbě jistě oceníte schodišťové osvětlení, na škodu také není možnost regulace intenzity světla. V noci při pouhém procházení není třeba mít rozsvíceno stejně jako ráno, když v tašce hledáme, co nám chybí. 

Martina M.
foto: pexels.com

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>