Tradiční předvolební debata se před 8 lety nezrodila lehce

Tradiční předvolební debata se před 8 lety nezrodila lehce

Ve středu 19.9. od 18 hodin se v hotelu Olšanka uskuteční již třetí předvolební debata kandidátů na starostu. Osloveni byli všichni, přihlásili se tito: Pavel Ambrož (KSČM), Petr Bednář (SPD), Alexander Bellu (Koalice pro Prahu 3 – ODS, KDU-ČSL, Svobodní), Ondřej Rut (Zelení a nezávislí), Štěpán Štrébl (Česká pirátská strana), Jiří Ptáček (TOP 09 – STAN, s podporou ŽnS), Vladislava Hujová (Starostové pro Prahu), Robert Grill (ČSSD). Vstup pro veřejnost je tradičně zdarma.

Žižkovská předvolební debata kandidátů na starostu se zdá být už tradiční akcí, ale připomeňme si v jakých bolestech se před osmi lety rodila. Názorně to totiž ilustruje v jak jiné Praze 3 jsme žili před pouhými osmi lety.

 

2010 – Dlouhé prsty politiků aneb proč nemoderoval Veselovský ani Duchková?

Parta nadšenců z Kauzy 3 (Ptáček, Konvička, Trejtnar, Vronský) se s pomocí finanční podpory od OSF (Open Society Fund) rozhodla uspořádat informativní debatu s kandidáty na starostu. V roce 2010 byla Praha 3 patrně první městskou částí, kde se něco takového chystalo. Motivace byla jednoduchá, celostátní média se komunální politice nevěnují, volební účast je nízká, ale přesto se komunální politika nejvíce týká našeho bezprostředního okolí.

O moderování, do té doby nevídané, debaty místních politiků s veřejností projevil zájem Martin Veselovský. Spolupráce se dohodla čtvrt roku předem, plakáty byly vytištěny, rozjela se propagace. Zhruba v té době se do věci vložil Vladimír Holzknecht ze strany Volba pro město. Na různá místa v Českém rozhlase začal posílat dopisy, jejichž výsledkem bylo, že nadřízení pana Veselovského mu účast v diskuzi rozhodně nedoporučili. Z pochopitelných důvodů se pak pan Veselovský omluvil.

Do debaty zbývalo pouhých jedenáct dní a bylo třeba shánět nového moderátora. Organizátoři už si dali pozor, aby to nebyl nikdo vázaný na veřejnoprávní média. Volba padla na Štěpánku Duchkovou, která měla pracovat pouze pro komerční rádia. Krize byla zažehnána, změna moderátora oznámena, jelo se dál.

Politické nitky ovšem vedly i ke Štěpánce Duchkové. V den debaty v devět hodin ráno volala a omlouvala se, že má v Českém rozhlase půlhodinový pořad, o který by nerada přišla. Co teď? Naštěstí za hodinu poté potvrdil Milan Šíma. Organizátoři už raději změnu moderátora a nové jméno drželi v tajnosti. Přesto kolem páté volali politici a dožadovali se ho. Až do příjezdu Milana Šímy do sálu hotelu Olšanka trnuli organizátoři v obavách.

Debata se nakonec povedla. Účastnili se jí: Ing. Vladislava Hujová (TOP 09), Bc. Matěj Stropnický (Žižkov nejen sobě), Mgr. Pavel Dobeš (Věci veřejné), Michal Kucián (ČSSD) a Pavel Ambrož (KSČM) a politolog Jiří Pehe.

Zástupce vládnoucí ODS tehdy demonstrativně nepřišel. Po skončení diskuze volal Milanu Šímovi tiskový mluvčí Prahy 3 Sotona a naléhavě zjišťoval, proč to pan Šíma dělal, za kolik atd.

Druhý den bylo video ke shlédnutí online. Po úspěšné debatě si organizátoři jen posteskli, že takové akce by měly být na komunální scéně samozřejmostí a jejich pořádání by nemělo být závislé na skupině nadšenců, kteří tak činí ve svém volném čase.

 

2014 – Napodruhé už přišla i ODS

Kauza 3 tentokrát organizovala debatu s finančním přispěním MČ Praha 3. Diskutovat přišli: Michal Konvička (Demokraté Jana Kasla), Bc. Tomáš Štampach (Strana svobodných občanů), PhDr. Matěj Stropnický (Žižkov nejen sobě), Ing. Vladislava Hujová (TOP 09), Pavel Ambrož (KSČM), Bc. Alexander Bellu (ODS), Ing. Mgr. Irena Ropková (ČSSD). Moderoval osvědčený Milan Šíma.

Vážné obavy z účelové manipulace debaty písemně vyjádřili ODS, Svobodní, Pro Prahu a Volba pro město. Poukazovali na to, že všichni členové redakční rady Kauzy 3 jsou na kandidátkách: Michal Konvička (Demokraté Jana Kasla), Jiří Ptáček (TOP 09), Mirek Trejtnar (ŽnS), Michal Vronský (TOP 09). S výjimkou Michala Konvičky, který kandidátku vedl a diskuse se účastnil jako politik, byli ovšem zbylí členové redakční rady na nevolitelných místech kandidátek. Druhou výtkou bylo, že akci podpořila MČ Praha 3 z fondu starostky Hujové (TOP 09).

Obavy se nepotvrdily, opět se povedla nestranná a férová předvolební debata. Ke shlédnutí zde

 

2018 – Kauza 3 se vzdává role organizátora

Dva ze tří členů Redakční rady Kauzy 3 jsou letos na vysokých místech kandidátky. Jiří Ptáček vede kandidátku TOP 09 – STAN a Michal Vronský je trojkou na téže kandidátce. Kauza 3 se proto rozhodla vzdát pořadatelské role a organizaci svěřila radnici Prahy 3, která pověřila organizací debaty občanské sdružení Agora. To se dlouhodobě věnuje participaci občanů na věcech veřejných. Jedním z jejich projektů je např. participativní rozpočet. Občané P3 si možná vzpomenou na veřejnou debatu s workshopem k projektu nového občerstvení na Parukářce, kterou také organizovali.

Letos nebude debata ve velkém konferenčním sále, nýbrž v malém přednáškovém. Moderovat bude komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. Financování je letos zajímavé. Náklady (nájem + moderátor + náklady na videozáznam) si totiž rozdělí mezi sebe debatující lídři.

Všichni jste srdečně zváni. (FB událost zde)

Pozvánka v Radničních novinách (mezitím Petra Venhodu /ANO/ nahradil Petr Bednář /SPD/). 

 

 

reklama