Indonéské pralesy dlouhodobě ohrožují ničivé požáry, vymírání živočišných druhů i vysídlování původních obyvatel. Nepopiratelnou vinu na místních problémech nesou nenasytné společnosti vyrábějící palmový olej, které bez ohledu na ničivé následky nebudou mít nikdy dost. Nyní může mít lidská chamtivost další oběť – rajky neboli ptáky z ráje.

O mimořádném druhu pěvců, které se ukrývají v papuánských pralesích, toho lidé zatím vědí velmi málo. Doposud zde bylo objeveno přes 39 odlišných druhů rajek a už teď je jasné, že jsou v živočišné říši opravdovými unikáty. Ačkoli jsou si příbuzné, každá vypadá jinak, má jiné barvy, jiný tvar, různé druhy jsou tak odlišné, že na ně nejde uplatnit žádný sjednocující popis.


:. Rajky jsou unikátní živočichové. (c) Serhanoksay – Wikimedia Commons

Poté, co společnosti produkující palmový olej zpustošily pralesy na Borneu a Sumatře, vrhly se na prozatím nedotčenou Papuu. Ta byla a stále ještě je útočištěm rajek. Dokud nezasáhneme my sami a bezohledné společnosti nezastavíme, budou rajky i celé místní pralesy v nebezpečí.

Lidé v Melbourne, Tchaj-peji, Vídni, Los Angeles i Praze se rozhodli na tento problém upozornit. Jejich úkol byl v podstatě jednoduchý – skrze umění zprostředkovat krásu extravagantních a zářivě barevných per, potrhlých tanečních námluv a bizarního chování opeřenců, a to přímo v ulicích měst. Jejich malby nám mají připomínat neustálou hrozbu, kterým indonéská příroda bezprostředně čelí, a mají nás inspirovat k vlastním činům, které by pomohly zastavit další zbytečné ničení pralesů.

Musíme indonéskou přírodu bránit společně. Umělci, studenti, milovníci přírody, ale i vy, kteří jako zákazníci pravděpodobně kupujete a konzumujete palmový olej ze supermarketů, protože je velmi těžké se mu vyhnout: musíme přemýšlet i o tom, co se děje na druhé straně světa. A bez ohledu na rozdíly mezi námi musíme jednat.

Připojte se k nám i vy.

Nechte se unést výtvory umělců v rámci projektu #WingsOfParadise ve svém městě či na sociálních sítích. Sdílejte svého oblíbeného opeřence, a začněte tak nahlas hovořit o ochraně pralesů.


Alexander Navarro má v pralesní kampani Greenpeace na starosti digitální komunikaci.

Komentovat

Zanech zprávu