Lídři v Olšance řekli, s kým ne

Lídři v Olšance řekli, s kým ne

Včera od 18 hodin úspěšně proběhla třetí předvolební debata kandidátů na starostu. V řádu dní se můžeme těšit na videozáznam. Nových věcí bylo hned několik. Organizátor, moderátor a místo. Debatu už neorganizovala Kauza 3, nýbrž Agora CE. Nemoderoval ji už Milan Šíma, nýbrž Petr Honzejk. Nebyla už ve velkém konferenčním sále hotelu Olšanka, nýbrž v menším přednáškovém sále tamtéž.

Kauza 3 se vzdala organizace, protože dva ze tří členů redakční rady jsou na vysokých místech kandidátky TOP 09 - STAN s podporou Žižkov (nejen) sobě. Jiří Ptáček kandidátku vede a Michal Vronský je trojkou. Organizaci zařídila Agora CE (známá např. díky participativnímu rozpočtu). Zajímavý byl též způsob financování. Náklady se rozdělili mezi samotné účastníky debaty (6000,- Kč na každého lídra). Z ekonomických důvodů tak došlo k přesunu do menšího sálu.

Hlavní tématické bloky byly: 1. Nákladové nádraží Žižkov jako budova a rozvojové území, 2. Doprava 3. Bytová politika. Politici si kladli otázky i navzájem. Všichni lídři souhlasili s výstavbou na Nákladovém nádraží. S výjimkou Pavla Ambrože (KSČM) se také shodli na dokončení slíbené privatizace.

Poslední otázka byla, s kým jednotlivá uskupení koaliční spolupráci vylučují. ANO vyloučilo KSČM a SPD. Piráti vyloučili spolupráci s KSČM, SPD a ODS (resp. Koalicí pro Prahu 3). Zelení taktéž. TOP 09 – STAN s podporou Ž(n)S vylučují spolupráci s KSČM, SPD a hnutím ANO.  ČSSD nevylučuje nikoho. SPD taktéž nikoho. Koalice pro Prahu 3 (ODS, KDU-ČSL, Svobodní) vylučuje Zelené a KSČM.

Úsměvným momentem bylo, když lidé v sále včetně samotného Petra Venhody (ANO) hledali web ANO Praha 3. Hledání rozpoutal svým dotazem na Petra Venhodu Jiří Ptáček, když se ho zeptal, zda mají na P3 nějaký program, protože žádnou stránku ANO Praha 3 nenašel. Petr Venhoda mu ihned poskytl papírovou verzi programu a web se začal kolektivně hledat. Lidé postupně vykřikovali, že stránka nefunguje. Nakonec se web našel, ačkoli přes hlavní stránku hnutí ANO se na něj není možné dostat.

Zdvižené obočí u některých účastníků pak vyvolala exstarostka Hujová, která během debaty přímo v sále rozdávala své propagační materiály.

Debatu 2018 zprvu garantovala radnice P3, jmenovitě Jan Materna (TOP 09). Byl zamluven prostor pro inzerát v Radničních novinách, načež se dospělo k rozhodnutí, že bude nejlepší organizací debaty pověřit nezávislou organizaci Agora CE. Lidé z Agory oslovili všechny lídry s nabídkou účasti v debatě, zprvu jich potvrdilo těch osm, kteří byli uvedeni v inzerátu v Radničních novinách. Později potvrdil ještě Petr Bednář (SPD). Díky technické chybě na čas ze seznamu vypadl Petr Venhoda (ANO). Exstarostka Hujová (Starostové pro Prahu) se své účasti nakonec dobrovolně zřekla, ačkoliv během debaty tvrdila, že „nebyla vpuštěna“.

 

Videozáznam: část 1: Představení a priority 

                        část 2: Témata a dotazy kandidátů

                        část 3: Dotazy diváků a možné koalice 

 

 


Související články

Tradiční předvolební debata se před 8 lety nezrodila lehce

Ve středu 19.9. od 18 hodin se v hotelu Olšanka uskuteční již třetí předvolební debata kandidátů na starostu. Osloveni byli všichni, přihlásili se tito: Pavel Ambrož (KSČM), Petr Bednář (SPD), Alexander Bellu (Koalice pro Prahu 3 – ODS, KDU-ČSL, Svobodní), Ondřej Rut (Zelení a nezávislí), Štěpán Štrébl (Česká pirátská strana), Jiří Ptáček (TOP 09 – STAN, ...pokračování
reklama