Cestovní tipy pro studenty: Aplikace, díky kterým si vždycky poradíte

Cestovat se dneska dá různými způsoby a prakticky kamkoli. K tomu, abyste vyrazili nalehko s batohem na zádech a bez detailního plánu, vám postačí telefon vybavený těmi správnými aplikacemi, které uchovají všechny vaše dokumenty na jednom místě a podrží vás, když bude třeba.

Google Maps + Google Trips

V našich končinách jsme většinou zvyklí využívat Mapy.cz a IDOS, jinde tak pěkně zpracované jízdní řády a mapy ale nemají. Sázkou na jistotu jsou proto Google Maps, které obsáhnou celý svět a poradí si i s plánováním dopravy, včetně MHD. Mapy.cz se vám ale určitě budou hodit, pokud potřebujete sledovat turistické trasy.

Ačkoli mapy od Googlu zná a používá hodně lidí, o Google Trips ví málokdo. Tahle aplikace vám ale ledacos usnadní. Automaticky vám z e-mailu uloží všechny rezervace, letenky, jízdenky a vstupenky na jednom místo a připraví místního průvodce. Toho si můžete stáhnout offline, takže budete mít všechny místní pamětihodnosti a tipy na restaurace a další zajímavá místa pořád při ruce. Navíc si sem můžete ukládat veškerá místa, která vám někdo doporučí, a ihned si přečíst jejich hodnocení, nechat se navigovat nebo si prohlédnout fotografie místa.

Trip Advisor

Všichni před odjezdem zabrousíme alespoň jednou na stránky Trip Advisoru, abychom se podívali na určité místo nebo výběr zajímavostí. Tuhle databázi se ale vyplatí mít i s sebou v podobě aplikace. Kdykoli dostanete nějaké doporučení nebo se budete potřebovat podívat na hodnocení podniku, muzea či ubytování, získáte rozsáhlé množství výsledků, díky kterému se vyhnete zklamání.

Booking

Pokud cestujete tzv. na blind, Booking.cz by ve výčtu vašich aplikací neměl chybět. Ať už se dostanete do nejzapadlejší obce nebo dorazíte na místo sebepozději, na Bookingu vždycky najdete veškeré místní dostupné ubytování: od hostelů, přes kempy až po apartmány a hotely všech kategorií.

Rome2rio

Možností přesouvání se z místa na místo je mnohdy hodně a zabere hodně času si cestu naplánovat tak, aby byla rychlá, pohodlná a cenově dostupná. Rome2rio je tady od toho, aby to naplánoval za vás. Web a aplikace za vás projde všechny možnosti přemístění se z bodu A do bodu B, včetně alternativních služeb, jako je Blablacar, a cen. Na vás je vybrat si tu, která vám nejvíc vyhovuje.

Spendee

Cestování se studentským rozpočtem přináší hodně výzev. Skvělým pomocníkem je aplikace Spendee. Tu můžete buď propojit se svým bankovním účtem, nebo do ní zadávat výdaje ručně, v obou případech budete mít jasný přehled o tom, za co utrácíte, kolik peněz vám zbývá, a budete se podle toho moct lépe přizpůsobovat a méně se trápit neustálým přepočítáváním.

Bankovnictví i pojištění v mobilu

Vždy je dobré mít po ruce i smart banking v mobilu. Nejenže díky tomu můžete odesílat a přijímat transakce odkudkoli, můžete také spravovat své karty, a především sjednat cestovní pojištění. Pokud podobnou aplikaci nemáte, na webu ČSOB Pojišťovny si zajistíte pojištění do zahraničí rychle před cestou nebo, pokud zapomenete, i na cestě. Jen si pak nesmíte nechat doma nabíječku na mobil, v ideálním případě si pořiďte raději rovnou powerbanku.

Doporučené články