KAŽDÝ DEVÁŤÁK BY MĚL PLYNNĚ MLUVIT CIZÍM JAZYKEM, ŘÍKÁ LÍDR PIRÁTŮ ŠTĚPÁN ŠTRÉBL

RozhovorKAŽDÝ DEVÁŤÁK BY MĚL PLYNNĚ MLUVIT CIZÍM JAZYKEM, ŘÍKÁ LÍDR PIRÁTŮ ŠTĚPÁN ŠTRÉBL

Štěpán Štrébl (27 let, Česká pirátská strana), ekonom a ekolog. Narodil se v Praze. Vystudoval UCLA v USA a University of Cambridge ve Velké Británii. Minulý rok byl volebním manažerem České pirátské strany v parlamentních volbách.

Jaký je tvůj vztah k Praze 3 a jak jsi tu dlouho?

Je to komunita, kde od tohoto roku bydlím. Nenarodil jsem se tu, ale žil jsem ve spoustě jiných komunit a člověk vždycky chce, aby komunita, ve které žije, fungovala. Poskytuje mi to určitý nadhled oproti lidem, kteří tu bydlí dlouhodobě, protože si mohu věci objektivně vyhodnotit.

Na kampaň ses původně připravoval jako manažer pražské kampaně. Jak ses ocitl v čele kandidátky na Praze 3?

Byl jsem zvolený jako dvojka 90 % hlasů tehdejší členské základny. Chtěl jsem fungovat jako most mezi dvěma původními kandidáty na lídra. Do pozice lídra jsem jít nechtěl, je to časově náročné skloubit s pražskou kampaní. Chtěl jsem to přenechat někomu, kdo se primárně věnuje Praze 3.

Ono to bylo nedávno popsáno v Mladé frontě Dnes...

Ano, nejednáme za zavřenými dveřmi. Prvnímu lídrovi tehdy stačily na zvolení čtyři hlasy. Stál pak před úkolem přesvědčit základnu, že má legitimitu a dokáže ji vést. To se nestalo. Vyšel jsem z toho jako kompromisní kandidát, který dokáže členskou základnu sjednotit.

Neuškodila vám přílišná transparentnost v tomto případě?

Krátkodobě určitě. Ale chceme, aby si lidé zvykli, že do politiky vidí. Aby i novináři mohli situaci akurátně popsat z otevřených zdrojů. Čímž myslím MF Dnes, třebaže mám k novinám Andreje Babiše obecně mnoho výhrad, a ne Žižkovské listy, které jsou přímo hlásnou troubou ODS.

Domníváš se tedy, že pohled do střev politických stran může zvýšit důvěru v politiku?

Ano, lidé mají často dvě tváře, veřejnou na zastupitelstvu a pak tu za oponou. U ČSSD a ODS bychom pak nespekulovali o kmotrech a loutkovodičích, ale rovnou bychom viděli, jak fungují.

Tomu se strany budou bránit?

Přinášíme nový vítr do politického fungování z devadesátých let, takže s rezistencí počítáme.

Rezignace původní lídra vedla k tomu, že kandidátka není naplněná. Co jedno prázdné místo na kandidátce znamená?

Místo 35 hlasů za kandidátku dostaneme 34. Tedy necelá 3% z výsledku, nikoli procentní body. Kdybychom dostali při plné kandidátce hlasy od 10 000 lidí, tak teď bychom jich dostali 9 700. Pro mě byla priorita soudržný tým a jsem rád, že se to vyřešilo před volbami.

Jak hodláš kombinovat svou práci s výkonem funkce starosty? Jsi domluven se svým zaměstnavatelem/kolegy že je možná opustíš? (Ivo Denemark)

Piráti mají zásadu nekumulace funkcí. Kdybych byl starosta, tak to bude moje jediná funkce. Kandiduji na 21. místě na magistrát, pokud bych zde vykonával uvolněnou funkci, musel bych na neuvolněnou funkci na magistrátu rezignovat.

Myslíš, že můžeš být dobrým starostou?

Samozřejmě, jinak bych tu pozici nepřijal. Nevýhodou může být věk, ale nejsem člověk, co by neměl nic za sebou. Pracoval jsem v USA, v Británii pro cambridgeskou univerzitu, v Číně a pak jsem byl v nadnárodní poradenské společnosti v ČR a loni jsem dovedl Piráty k deseti procentům, což byl můj osobní cíl.

Jak moc znáš Prahu 3?

Dostatečně na to, abych ji mohl vést a věděl, co je tu potřeba udělat.

Kdybys měl říci jeden největší problém Prahy 3, co by to bylo?

To, že se tu radnice nikdy nedokázala dohodnout a projekty se neposouvají dopředu.

Jaký na to máš recept?

Na místní úrovni je třeba odložit háv politické strany a soustředit se na konsensus. Bez ohledu na koalici či opozici. My jsme se zavázali, že i z opozice budeme spolupracovat na projektech, které dávají smysl.

Byl ses podívat na žižkovském zastupitelstvu?

Chystám se tam.

Jakým gescím by ses chtěl věnovat v případě zvolení do rady MČ?

Chtěl bych se věnovat strategickému rozvoji. Myslím, že by měla existovat dlouhodobá koncepce, jak by se měl Žižkov rozvíjet. Např. jaké investory tady chceme, jak zde zvýšit životní úroveň. Pak transparence, životní prostředí – konkrétně výsadba stromů a výstavba pítek, dále pak vzdělávání, tam mám cíl, aby děti, co vyjdou místní základní školu, mluvily plynně cizím jazykem.

 

MILION STROMŮ A PARKOVÁNÍ

Vezměme to popořadě. Zelení mají program 200 stromů pro Žižkov. Kolik jich mají Piráti?

Celopražský cíl je milion stromů za osm let. Chceme se připojit k Million Tree Initiative, kterou jsem k Pirátům přinesl z Los Angeles, kde jsem vystudoval. Jsou tam i další světové metropole. Chceme přidat stromy na nám. Jiřího z Poděbrad nebo na Parukářce.

Plánujete sázet stromy i v ulicích?

Rozhodně. Než se někde kopne je třeba koordinovat všechny firmy, aby se počítalo s tím, že se vysadí stromy. Cílem je přesunout auta pod zem a využít prostor pro lidi, resp. stromy.

Sázení stromů většinou vede k úbytku parkovacích míst, kde je pak získat?

Parkovací místa chceme řešit ulici od ulice. Preferujeme parkování v podzemí nebo v budovách k tomu určených. Na ulicích by mělo být primárně krátkodobé parkování pro zásobování a návštěvy.  Rezident by měl mít své místo do dvou minut chůze.

Kdo by to financoval?

Je otázka, zda by se šlo domluvit s magistrátem, případně městská část a soukromí investoři, se kterými je třeba spolupracovat při jakýchkoli stavbách, aby se tyto kapacity vybudovaly. Uvažujeme o motivaci prostřednictvím bezúročných půjček, pro ty, co budou schopni přesunout auta z ulice. Je to ovšem dlouhodobá strategie a je třeba součinnosti s magistrátem. Je třeba si vytyčit, co chceme za 20 let a začít na tom pracovat ulici po ulici.

Jaký je tvůj postoj k zavádění zklidněných zón 30 v rezidenčních oblastech s předností zprava, jak to známe třeba z Prahy 7, Prahy 8, nebo z našeho Jarova? Jaké klady a zápory pro Tebe mají tato opatření? (Ondřej Rut)

Jsme pro zklidňování dopravy. Je to přínos pro bezpečnost. Takže zóna 30 ano.

Častá námitka je, že na některých komunikacích máme zónu 30, ale v praxi nefunguje...

Když tam bude zpomalovací práh, tak fungovat bude.

 

ŠKOLSTVÍ

Pojďme ke školám. Jak zajistit moderní, kvalitní vzdělávání z pozice městské části?

Městská část má kontrolu nad základními školami. To nejrychlejší je zajistit výměnné pobyty. Dá se to zvládnout za jedno volební období, ve kterém už se dají vidět výsledky. Měli bychom finančně podpořit výměnné programy se školami v Irsku, Velké Británii, Rakousku, Německu. Aby v deváté třídě mohl přijet zahraniční učitel a učit je v cizím jazyce podle svých metod. Každý deváťák, který by opouštěl školu by se plynně domluvil cizím jazykem.

Jak to zajistit?

Je třeba pracovat na mezinárodních vztazích, domlouvat to s městy. Jak výměny dětí, tak učitelů.

 

S KÝM ANO, S KÝM NE

Kdo je pro vás přijatelný a kdo nepřijatelný koaliční partner? (Janek Marvan)

Piráti jako jediná strana vydává povolební strategii, aby to volič věděl dopředu. Dělali jsme anketu mezi členy. Nejpřijatelnější jsou TOP 09 a Zelení. SPD a KSČM jsou nepřijatelné strany. Stejně tak Koalice pro Prahu 3, nechceme dělat politiku jako handl. Zbylé strany jsou ve „spekulativním pásmu“, protože jejich konkrétní personální obsazení dostatečně neznáme.

Co ANO?

Neznám je, nikdy jsem je neviděl, ani jejich program. ANO vyloučeno nebylo, patří mezi strany k jednání. Sejdeme se ovšem se všemi, protože tady se setkáte s každým, ať chcete nebo ne.

Jaký je tvůj odhad výsledku voleb?

Kdybychom zopakovali výsledek z celostátních voleb na Praze 3, bylo by to skvělé. Jinak jsem si všiml, že TOP 09 dělá masivní kampaň, ale těžko říci, zda to voliči ocení.

Jaký máte rozpočet kampaně?

100 000,- Kč.

 

BYDLENÍ

V programu máte: „Zavedeme systém “prostupného” bydlení od krizového, přes startovací až po dlouhodobé sociální bydlení.“ Praha má 300 volných bytů, co byste s nimi udělali?

 My se nebráníme ani prodeji ani jejich použití na startovací byty, ale musí to fungovat. Majetek musí být používán a mít výnosy. Pokud nemá žádné výnosy je lepší ho prodat a koupit něco jiného.

Rozšiřovali byste bytový fond městské části?

Spíše ne v tomto volebním období, dlouhodobě ano. Prioritou je pro nás vytvořit podmínky pro soukromé investory, aby stavěli byty, které budou dostupné a budou zapadat do té lokality.

 

KULTURA

V programu píšete: „Podpoříme malé granty, o kterých budou rozhodovat pouze odborníci na základě kulturní koncepce. Občané budou moci rozdělování finanční podpory ovlivnit.“

Chceme dělat kvalitní participativní rozpočet.

Participativním rozpočtem byste řešili např. kulturní granty?

Ano, aby si komunita sama vybrala.

To se blíží tomu, co navrhují Svobodní...

My s nimi budeme rádi na něčem smysluplném spolupracovat. Pokud např. přijdou s tím, že dotace se používají na něco, co nemá moc přínos pro trojku. Dotacemi bychom neměli suplovat magistrát. Např. produkce Paláce Akropolis je mimo Prahu 3.

Vy byste tedy nechali lidi rozhodnout v rámci participativního rozpočtu?

Je to jedno z možných řešení, druhá možnost je to rozdělovat tak, aby tam byl vztah k Praze 3.

Jaký je pirátský postoj k městským slavnostem? Rušili byste některé?

Do těchto akcí by bylo lepší více zapojit soukromé subjekty. Město by mělo být ideálně jen takovým koordinátorem a zaštiťovatelem. Z našeho pohledu je nejlepší nechat lidi vybrat, zda chtějí zadotovat nějaký projekt.

 

SDÍLENÍ A MĚSTSKÉ AKCIOVKY

Píšete: „Podpoříme soukromé projekty pro sdílení kol a aut.“ Jak?

Např. Rekola, umožníme, aby měli na ulici stanoviště. Tím, že se auta budou přesouvat pod zem, tak na ulici mohou být právě místa pro sdílená kola a auta. Znám to ze zahraničí. Do minuty dojdete k autu, kartou si ho odemknete a jedete.

Slibujete, že zajistíte transparentní hospodaření radnice a všech městských společností. Jak?

Veřejnost musí mít přehled, co se děje s prostředky spravovanými městskou částí včetně těch společností. Zejména pod SZM (Správa zbytkového majetku) se přesouvá spousta činností a její činnost není transparentní. Chceme tedy transparentní účty, faktury za cokoli online jako to mají Piráti. Mělo by to být přístupné a pochopitelné laikovi.

Městské akciové společnosti se budou bránit, že transparentnost jim ubírá konkurenceschopnost...

To rozhodně není pravda. Tyto společnosti nedělají nic, kde by bylo nějaké obchodní tajemství. Perfektní trh funguje, když má všechny informace.

Konkurence si přečte smlouvu a přijde s levnější nabídkou...

Takhle funguje trh. Nakonec se dospěje k ceně, pod kterou už se nepůjde. Cílem této společnosti je primárně fungovat pro město, ne dělat nějaký velký business. Je také třeba zjistit, jak ta společnost funguje, uspořádat výběrové řízení na společnost, která to zařídí. V ČR máme asi šest společností, které jsou schopny udělat pro vlastníka zprávu, ze které pochopí, jak firma funguje a co dělá. To by mělo být přístupné veřejnosti. Ve výsledku to může firmě zlepšit konkurenceschopnost a ušetřit náklady.

Souhlasíte s názorem vašeho kandidáta na primátora, že je třeba v městských firmách direktivně určovat počet zaměstnanců s jinou sexuální orientací? (Jan Liška)

To vůbec není názor lídra Pirátů. To vyjádření si pamatuji. Na té debatě mluvil o tom vydat pokyn, stejně jako se to dělá v jiných velkých firmách, aby lidé, kteří jsou v registrovaném partnerství dostali volno např. na pohřeb partnera. Tyto benefity se totiž vztahují pouze na manžele, nikoli na registrované partnery.

 

PARUKÁŘKA

Piráti jsou s Parukářkou spojováni. Jaká je vaše vize pro Parukářku?

Na Parukářce je vize revitalizace parku, přidání zeleně, aby to byla jedna z plic Prahy 3.

Co se týče občerstvení?

Je to místo pro setkávání nějaké komunity lidí, která tam chodí a lpí na tom. Pro jakékoli řešení je důležité dostat tuto komunitu na palubu, aby přijala řešení, které tam vznikne. Bez toho není možné změnit současný status quo.

Jak k tomu dojít?

Základní problém je nedůvěra mezi radnicí a provozovatelem, resp. tou komunitou. Je třeba vybudovat důvěru. Pokud komunita přijme ten nový projekt, pak se bude soutěžit nový provozovatel, kde by určitě ten stávající měl mít šanci. Do doby realizace projektu by mělo být působení současného provozovatele legální.

 

PŘÍSTUP K INFORMACÍM

Jak zlepšit přístup občana k informacím?

Všechno veřejně a přehledně. Je třeba také vylepšit procesy, digitalizovat. Lidé často tisknou a kopírují něco, co pak zase zadávají do počítače. A všechny účty by měly být transparentní. Nejde to pouze u účtu pro odměny, kvůli osobním údajům.

Dále chcete přívětivé úřady, kde se dá vše vyřídit online. Jak konkrétně?

Informace na webu Prahy 3 nejsou v podobě, která je uživatelsky přívětivá. Dám příklad. Když se chce cizinec registrovat ve volbách, tak tam vůbec nenalezne informace v angličtině, pouze dva české papíry. Přitom cizinci z EU tu mohou v komunálních volbách volit a na Praze 3 je jich relativně dost.

Častá výtka vůči Pirátům je, že tlačí agendu transparentnosti atd., ale chybí jim ideová ukotvenost stejně jako hnutí ANO. Důsledkem toho prý Piráti často hledají řešení ad hoc.

Vidím problém a hledám řešení, které na něj sedí. To je ideální. My se neradi díváme dopředu přes nějakou ideologickou linku. Jinak my jsme liberální středová strana. Osobně jsem v tom středu více doprava a prosazuji pravicovější ekonomický program. Jeden problém ale nemá jedno řešení. Viz prázdné byty, je možné, že všechna ta řešení budou fungovat. Větší problém Prahy 3 je, že se nabízí nějaká tři řešení a politici se nedohodnou ani na jednom.

Zmínil jsi, že řešení se mají hledat v rámci komunity, jak?

Jedna věc, kterou podporujeme jsou online petice podle britského vzoru. Na základě petic bychom případně zvážili vyhlášení referenda. To by mělo být organizováno tak, aby bylo funkční a lidé přišli. Přičemž by nešlo primárně o právní závaznost nebo nezávaznost kvůli nedostatečné účasti, ale o legitimitu.

Druhá věc je, že věci by se měly projednávat na jednání Zastupitelstva, které je k tomu určeno a nikoli někde jinde, natož po kuchyňkách. Pokud by se tu opakovalo to, že všechny opoziční návrhy budou automaticky padat pod stůl, pak budeme navrhovat, aby se návrhy podávaly anonymně.

 

 

 

 

 

 

reklama