Vítejte v Žižkovském muzeu!

Vítejte v Žižkovském muzeu!

Klik. Tak je to konečně tady. S Jirkou Ptáčkem jsme včera spustili na stránkách www.zizkovskemuzeum.cz virtuální muzeum pražské čtvrti, jež před stolety patřila k největším českým městům. Žižkov je jiný, specifický, jedinečný... ale on takový byl vždycky, podobně jako jiná bývalá pražská předměstí. A k poznání současnosti není nic lepšího než poznání minulosti.

Já jsem z Lucemburský, Jirka Ptáček, pokud mě paměť neklame, z Radhošťský. Chodili jsme spolu na základku na Jiřák a mučili nás ve stejný školní jídelně na místě dnešního baru Casino Royale, nebo jak se jmenuje. Pak jsme dlouho neviděli. V roce 2009 jsem zakládal nedaleko Ohrady pivní kavárnu s výmluvným názvem Republika Žižkov. V kavárně jsme organizovali nejrůznější akce a přednášky o čtvrti, kde sám dobře žije. V zahraničí docela běžná dobrovolnická činnost, v Česku aby si člověk najal na přípravu grantů armádu lidí a zaplatil jim, ať už to dopadne nebo ne. Některé se povedly, jiné ne. Během několika let přednášek a setkávání k nám zavítalo mnoho pamětníků a místních patriotů, díky jejichž darům a vzpomínkám vznikl solidní základ mé žižkovské sbírky. Když jsem pak zapůjčil část předmětů Tomášovi Dvořákovi na skvělou výstavu Vinohrady a Žižkov v Muzeu hl. m. Prahy, začal jsem nad využitím sbírky více přemýšlet.

Někdy v roce 2015 jsem se rozhodl pronajmout ke kavárně ještě jednu místnost, ve které bych zřídil malé muzeum s žižkovskou tématikou. Naivně jsem angažoval architekta a muzeum jsme profesionálně připravili, “stačilo" jen zaplatit za výrobu. Vydal jsem nemalý peníz z vlastní kapsy a psal žádosti a granty na MČ Praha 3 jako o život - všechny ale byly neúspěšné. Dvakrát jsem byl na radnici na osobním setkání. Opět nic.

Nenaplněná idea muzejního sálu kavárny se postupem času přerodila do nápadu vzniku technicky jednoduššího, byť finančně i časově stále náročného virtuálního muzea. U piva jsem si tehdy zanadával a svěřil se Jirkovi Ptáčkovi, se kterým jsme probírali spoustu věcí, co nás na Trojce nebavěj. Pochválil jsem mu tenkrát projekt Lepší Trojka a on mi řekl - připrav projekt muzea, exponáty, texty, já do toho půjdu s tebou. Zadarmo.

Vzniklo virtuální muzeum s první stovkou popsaných exponátů zasazených do mapy Prahy 3, další budou přibývat na web každým dnem a my s Jirkou budeme doufat, že tohle všechno je první krůček k důstojné stálé muzejní expozici, která nám všem udělá radost. Žižkov a my, jeho milovníci, si jí totiž už dlouho zasloužíme. 

www.zizkovskemuzeum.cz

V úctě,

Pavel Trojan

prezident Svodobné republiky Žižkov z.s.

PS. Neváhejte nás kontaktovat – budeme rádi, pokud se s námi podělíte i o Vaše vzpomínky či obrazový materiál.

reklama