Livigno – vysněné lyžování ve slunečném údolí

Ne nadarmo je italské Livigno centrem s nezvyklým procentem vracejících se návštěvníků. Nejlepší italské středisko 2018 poskytuje tolik zábavy, oddechu a lyžařského vyžití, že lidé pak ztratí zájem zkoušet jiná centra. Slunečné údolí, táhnoucí se v 1 800 m n. m. a obklopené svahy ze všech stran, nabízí nevídaně široké svahy, stabilní počasí i nákupy v bezcelní zóně. Ale předností má mnohem více.

livigno 01

Jen kousek od švýcarských hranic leží malebné městečko Livigno, obklopené převážně bezlesými svahy, sahajícími až do nadmořské výše 2 796 metrů. Díky zdejšímu specifickému mikroklimatu se lyžaři těší velké jistotě kvalitního počasí – údolí je většinou zalité sluncem a přikryté bohatou nadílkou sněhu. To ale není jediná výjimečnost tohoto střediska: další předností jsou nezvykle široké svahy, pestrá paleta terénu a fakt, že celá oblast je bezcelní zóna. Alkohol a benzín je tu tedy téměř tak levný jako u nás.

livigno 02

Jeden skipas platí pro obě strany údolí.

Terény a zábava pro všechny kategorie lyžařů

Na 115 km sjezdových tratí narazíte na slalomy, skicross, free-ride zóny, přírodní U-rampu a 2 snowparky: jeden na západní a jeden na východní straně údolí (považovaný za nejlepší v Itálii). Západní strana Carosello nabízí široké sjezdovky střední obtížnosti (ideální pro carving) i mírné svahy pro děti a začátečníky. Ty najdeme na úpatí svahů a nahoře pod vrcholem Carosello. 

Na východní straně Mottolino se nachází převážně červené a několik velmi příjemných černých sjezdovek, mezi kterými se rozprostírá muldový downhill, dále skicross a přírodní U-rampa. Celý areál je zajištěn dostatečným množstvím moderních vleků (převážně sedačky), které pokrývají kompletní převýšení 900 m.

Pokud vás nebaví jen sjezdovat, můžete zde zkusit i cross-country – na běžkování je zde na 40 km tratí.

Touhu po adrenalinu uspokojí důsledně promyšlené snowparky.

Bezcelní zóna s obchody, bary i restauracemi

Pro někoho může být nejvíce potěšující fakt, že městečko leží v bezcelní zóně. Nabízí zábavu, wellness a nepřeberné množství nejrůznějších obchodů právě díky tomuto faktu. Při příjezdu do města zaplatíte jednorázové mýtné 40 EUR a pak už nakupujete, jak je libo. Je tedy velmi levné přivézt si domů suvenýr či dárek, stejně jako natankovat benzín při odjezdu. 

O pizzerie a restaurace není nouze, stejně jako o bary nabízející různé apré-ski programy. Stejně tak potěší i nový bazénový a wellness komplex Aqua Granda, do kterého máte vstup na hodinu zdarma, pokud jste zakoupili skipas na 6 a více dnů.

Město křižují barvami označené skibusy, jejichž trasy se vyplatí dobře nastudovat.

Fakta o Livignu: 

  • Počet km sjezdovek: 115 (z toho 75 km zasněžováno)
  • Nadmořská výška lyžování 1815-2798 m n.m.
  • Podíl sjezdovek: 26 % modrých / 57 % čevených / 17 % černých 
  • Počet vleků: 11 pom / 14 sedaček / 6 kabin

livigno 04

Horské hospůdky v Livignu mívají většinou slušná jídla.

Zlevněné skipasy a dostupné ubytování

Livigno je v “lyžařském provozu” od začátku podzimu do konce května, avšak v květnu už není záruka sněhu, proto je možné na tu dobu zakoupit ultra zvýhodněný skipas nebo využít akci “Skipas zdarma”, kterou nabízejí některé hotely a apartmány (při rezervaci alespoň 4 nocí v hotelu či 7 nocí v apartmánu dostanete skipas zdarma).

Ubytování lze s trochou štěstí najít cenově vstřícné – pokoj pro 2 už od 1 000 Kč/noc. Anebo můžete využít zájezd, ve kterém už jsou zahrnuté veškeré výdaje za skipas či stravu nebo dokonce ubytování pro 1 dítě zdarma. Některé proto vychází velmi levně.

TIP: Podívejte se na aktuální nabídku lyžařských zájezdů do Livigno.

Běžné ceny skipasů jsou ve srovnání s ostatními evropskými středisky spíše mírnější a jsou rozděleny na 3 období: sezóna, střední sezóna a vysoká sezóna. Přesná data a ceny najdete na stránce www.skipasslivigno.com. Ceny jsou orientačně takové:

ceny skipasu

Že se středisko zaměřuje na rodiny, je poznat z akce skipasu zdarma pro děti do 12 let v týdnech 26.1.-1.2. a 23.-29.3.

Pokud si chcete dopřát unikátní zážitek, buďte v Livignu na lyžování přes Nový rok – velkolepá oslava daleko od zbytku civilizace vám zajistí jednu z nejlepších dovolených, které jste kdy podnikli.

TIP: Přečtěte si, jaké jsou průměrné ceny potravin v Livignu. 

livigno 05

Údolí Livigna je malebné i při nočním lyžování.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>