instagram @kitchenettehome

Kaštanový dort s nadýchaným krémem

Kaštanový dort s nadýchaným krémem

Po návštěvě Snídaně s Novu jsem dostala strašně moc žádostí o přesný recept na tento dort a přesto, že tady na blogu ( to je ten embosovaný potahovaný marcipánem ) i v mé kuchařce Kitchenette - Rok v kuchyni, už můžete najít kaštanový dort, tento je zase trochu jiný. Mám pocit, že zatím vede. Je lehký, nadýchaný, vláčný, kaštanový, celkem snadný a zkrátka stojí za to, aby tu měl své stálé místo. Když přidáte do krému trochu více koňaku, nebo rumu, bude to báječný dort pro dospělé řady a věřím, že budou ovace následovat. Dětem zase alkoholu uberte. Dejte třeba jen trochu tuzemského rumu na vůni.

Asi bych měla nejprve začít u jedlých kaštanů pro ty, co s nimi ještě nikdy nepracovali. Můžete koupit hotové pyré, které bývá už slazené a nebo si vyrobit vlastní z čerstvých kaštanů. Všechno, co potřebujete vědět o kaštanech, najdete tu, v mém starším článku. Ten se vám bude hodit obzvlášť, pokud se budete chtít vrhnout na Kaštanovou polévku
Korpus jsem dělala stejný, jako je u Borůvkovo-citrónového letního dortu. Je to snadný nadýchaný základ pro dort. A náplň vychází samozřejmě z toho, co máme u nás doma rádi a tady vedou lehké šlehačkové krémy navoněné koňakem. Zdobení dortu nechávám už na vás. Já jsem dala pouze čokoládovou polevu a nemohla jsem si pomoci a nenazdobit dort tím vším, co jsme našla na zahradě. Zahrada totiž teď kvete všemi barvami a to psí víno bylo neodolatelné. Pak jsem použila další podzimní kvítky. Suché Jiřinky mi připadaly krásné a pak tu mám taky nějaké slaměnky z poslední návštěvy farmářských trhů.
Ano, ano, já vím, jídlo/dorty by se neměly zdobit ničím, co není jedlé. Ale myslím si, že pokud je to jen pro nás doma a na fotku pro vás, gastro ostříži prominou. Samozřejmě po vyfocení dekoraci odstraním. Tak a teď si moc přeju, aby se vám dort povedl, zalíbil a abyste s ním sklízeli jen a jen úspěch a chválu.

50 minut - 16-20 porcí
Kaštanový dort s nadýchaným krémem

Ingredience

Na jeden korpus/2 patra:

  • 5 šťastných vajec (pokojové teploty)

  • špetka soli

  • 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene

    Koupit
  • 5 vrchovatých lžic moučkového cukru

  • 2 lžíce horké vody

  • 2 lžíce oleje

  • 3 lžíce kakaa

  • 5 vrchovatých lžic (celozrnné) polohrubé mouky

Krém na dort ze dvou korpusů/4 pater:

  • 1,5 l smetany na šlehání ideálně 33%

  • 3 ztužovače smetany

  • 500 g kaštanového pyré (slazeného)

  • koňak nebo rum podle chuti

  • 1/2 lžičky mleté vanilky

    Koupit
Kaštanový dort s nadýchaným krémem

Postup

1.

Nejprve si upečte postupně 2 korpusy podle následujícího postupu. Připravte si dortovou formu o průměru 24 cm. Vyložte její dno pečícím papírem a boky vymažte například tukem ve spreji. Vyšlehejte žloutky spolu s cukrem, horkou vodou do světlé nadýchané pěny. Přidejte olej, kakao, prášek do pečiva, mouku a lehce vmíchejte. 

2.

Vyšlehejte si sníh z pěti bílků a špetky soli, tak aby byl "na špičku".(To znamená, aby byl tuhý, ale ne přešlehaný. Lépe se pak vmíchává do těsta. Také jsem již mnohokrát psala u jiných receptu, že šlehat bílky je ideální nejdříve pomalu a postupně zrychlovat. Vytvoří se tak menší bublinky, které mají pevnější membránu. Na šlehání jsou ideální teplá vejce, ne přímo z ledničky.)

3.

Na závěr opatrně postupně vmíchejte, "zabalte", sníh do žloutkové směsi a přesuňte do formy. Formu vložte do studené nepředehřáté trouby a pečte na 160°C  horní a dolní ohřev 60 minut. Poté troubu vypněte a korpus v ní postupně nechte vychladnout, aby nespadl. (Nechte pootevřená dvířka.) 

4.

Když máte oba korpusy upečené a vychladlé, připravte si krém. Ušlehejte všechnu smetanu se ztužovačem do pevné šlehačky. Kaštanové pyré lehce promíchejte vidličkou a přidejte jej do ušlehané smetany. Opatrně pyré lehce vmíchejte spolu s vanilkou a koňakem.

5.

Každý korpus si rozřízněte na polovinu a vzniknou Vám tak 4 patra dortu. Tedy mezi každé patro rovnoměrně rozetřete 1/4 náplně. Poslední 1/4 použijte na potření dortu ze stran a z vrchu. Nyní je to už jen na vás, jestli dort dozdobíte čokoládovou polevou, nebo hoblinkami. (Já jsem použila menší hrnek čokoládových callets Callebaut)  Nebo třeba karamelovou polevou. Či třeba jen jedlými květy.

Kaštanový dort s nadýchaným krémem
Kaštanový dort s nadýchaným krémem
Kaštanový dort s nadýchaným krémem
Kaštanový dort s nadýchaným krémem
Kaštanový dort s nadýchaným krémem
Kaštanový dort s nadýchaným krémem
Kaštanový dort s nadýchaným krémem
Kaštanový dort s nadýchaným krémem
Newsletter