8. října 2018

Pizza s pečenou dýní a gorgonzolou


Asi se většina z vás se mnou shodne na tom, že milujeme pizzu. To tenké nadýchané těsto s křupavou kůrkou obložené samými dobrotami je prostě neodolatelné. Já jsem zkusila připravit domácí pizzu v podzimním hávu, tedy s pečenou dýní. A víte co? Byla to lahůdka. Tak se toho nebojte a jdeme na to.

pizza o průměru cca 30cm
  • polovina menší dýně hokkaido (asi 300g)
  • olivový olej
  • 220g hladké mouky
  • 150ml vlažné vody
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky cukru
  • půl balení sušeného droždí
  • hrubá mouka na posypání
  • 120g zakysané smetany
  • menší stroužek česneku
  • špetka soli
  • 50g gorgonzoly
  • čerstvé šalvějové lístky
  1. Očištěnou dýni zbavenou semínek nakrájím na plátky o tloušťce asi 0,5cm, rozložím je na plech a pokapu je olivovým olejem.
  2. Dýni peču v troubě předehřáté na 200°C si 30 minut doměkka.
  3. Na těsto promíchám mouku, vodu, sůl, cukr a sušené droždí v kompaktní a lehce lepivé těsto, které nechám vykynout na teplém místě asi 1,5 hodiny. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
  4. Na ploše pomoučené hrubou moukou opatrně prsty roztáhnu těsto do velikosti 30cm v průměru a přenesu ho na pečící papír.
  5. Zakysanou smetanu smíchám s trochou soli a drceným česnekem a tuto omáčku rozvrstvím na pizzu. Na omáčku pak rozložím upečenou dýni, kousky gorgonzoly a čerstvou šalvěj.
  6. Pizzu dám péct do trouby předehřáté na maximum (já mám 275°C) s rozpáleným plechem nebo kamenem uvnitř a peču asi 10 minut dozlatova. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)