Menu
JenOHubnutí.cz
Diety

Proteinová dieta je cestou k redukci tuku a celkovému zdraví

Redakce

Redakce

15. 10. 2018

Máte problémy s hubnutím a už jste zkusili cokoliv (cvičení, úprava stravy, doplňky stravy)? Je na čase zkusit něco nového a ukážeme si, proč zvolit zrovna proteinovou dietu. Proteinová dieta je bezvýhradně nejpopulárnější dieta této doby. Nic vám to neříká? Možná jste to slyšeli pod jiným názvem, protože proteinová dieta má několik synonym. V tomto článku si ukážeme, co to proteinová dieta je, pod jakým názvem se může schovávat, v čem spočívá její princip a případně, kde koupit hotová proteinová jídla. Jaké další názvy jsou pro tuto dietu?

  • bílkovinová
  • ketodieta
  • ketogenní dieta
  • ketózová
  • proteinová

Proteinová dieta sahá do roku 1974, kde ji podrobně popsal Georges L. Blackburn. Vycházel přitom z jeho výzkumu a mnohaletých zkušeností.

Ketóza je základ – princip diety

Jestli chcete podstoupit proteinovou dietu, tak musíte omezit příjem sacharidů na minimum. Co si představit pod pojmem minimum? Obecně lze předpokládat, že by denní příjem neměl být větší, než 30 gramů. Samozřejmě záleží také na pohlaví a celkové hmotnosti. Ketóza se „spustí“ po tom, co tělo bude žít pár hodin, maximálně dnů (2-3) s omezeným zdrojem sacharidů. Cukry (sacharidy) totiž slouží tělu jako zdroj energie a v případě jejich nedostatku dochází k výše zmíněné ketóze. Jedná se o stav, kdy tělo začíná čerpat energii pro chod těla z vlastních tukových zásob.  Nevíte, jestli se vaše tělo nachází ve stavu ketózy? V lékárně si můžete koupit „papírky na měření ketózy,“ které vám po namočení papírku do ranní moči, dokáží určit, jestli se vaše tělo nachází ve stavu ketózy či nikoliv.

losos, proteinová dieta

Díky tomu, že tělo čerpá energii z tuků, tak dochází k rapidnímu snížení hmotnosti a to poměrně v krátkém čase. Výhodou je tedy rychlé hubnutí, ale musíte si dát pozor na jednu věc. Jídelníček se při ketogenní dietě mění, protože vyřazujete zdroje sacharidů a tím se může projevit nedostatek vitamínů a minerálů. Lze to řešit celkem 3 způsoby. Můžete si nechat poskládat jídelníček od výživového specialisty, začít užívat spektrum vitamínů, anebo kupovat rovnou hotová proteinová jídla. Třetí možnost je také vhodná pro lidi, kteří nemají čas, anebo neumějí vařit. Šetříte tak čas a jídlo navíc obsahuje všechny nutriční hodnoty, které naše tělo potřebuje ke správnému chodu.

Jak vypadá jídelníček v průběhu proteinové diety?

Mnoho lidí se bojí, že v průběhu keto diety budou hladovět, strádat, ale také, že budou muset jíst to samé dokola. Ano, úprava jídelníčku může být pro někoho velkou změnou a to hlavně, pokud celý život nedodržoval žádné doporučení a stravoval se tak, jak chtěl. Jídelníček plný rychlých cukrů a soli, kde za jeden den do těla dostanete doporučené množství na celý týden.

chřest, proteinová dieta

Jídelníček při proteinové diety musí obsahovat potraviny bohaté na bílkoviny. Všechny potraviny by měli být čerstvé a nejlépe bez éček. Jak už bylo řečeno výše, tak naopak ze stravy musíte vynechat všechny zdroje sacharidů. Fáze s takovým omezením trvá pouze pár týdnu a po této době, sacharidy opět do jídelníčku zařadíte. Ukážeme si, jaké potraviny můžeme v dietě jíst.

  • libové maso (kuřecí, krůtí, ryby, vepřová plec, telecí)
  • mléčné výrobky (máslo, sýr, jogurt, tvaroh, mléko)
  • sója a výrobky z ní + tofu
  • zelenina
  • vajíčka
  • koření a bylinky
  • hotová proteinová jídla

Doporučuji střídat používané koření a bylinky. Připravená jídla díky tomu nejsou stereotypní a dietu dokážete udržet déle, než sami možná očekáváte. Při výběru masa dbejte na to, aby bylo čerstvé a také libové. Z ryb například doporučuji tresku, lososa, pstruha, štiku a tuňáka.

proteinová dieta

Pro koho je proteinová dieta vhodná a kolik je možné zhubnout?

Dietu podstupují z největší části ženy, ale pro muže je samozřejmě také vhodná. V posledních dvou letech se poměr začíná vyrovnávat. Je to díky tomu, že mužům se líbí jídelníček, který si můžou poskládat pouze s masných jídel. Co se týče hubnutí, tak nelze přesně říct, kolik kilogramů tuku můžete za měsíc zhubnout. Záleží na pohlaví, věku, stavbě těla, celkové hmotnosti a také, jak moc cvičíte. Jaké jsou výhody?

  • rychlost a účinnost (výsledky jsou vidět již po dvou týdnech)
  • nemáte pocit hladu
  • zdravé sebevědomí

Kde koupit hotová proteinová jídla?

Nemáte čas a chuť si každý den doma připravit proteinové jídlo na následující den? Na českém trhu začínají vznikat firmy, které se zaměřují na výroby hotových jídel. Ve většině případech stačí pouze přidat vodu a věnovat 5 minut přípravě (ohřívání, smažení, pečení). Jak je možné, že pouze 5 minut? Jedná se totiž o proteinové omelety, kaše, anebo hotová masná jídla, která nepotřebují mnoho času na přípravu.

Jednička na trhu – Victus

Jedničkou na trhu je společnost Victus, která nabízí vedle hotových proteinových jídel, také zákaznický servis v podobě různých vyšetření. Vyšetření pomohou v nastavení správné formy diety a slouží také k měření výsledků. Vše probíhá pod dohledem vyškolených výživových specialistů. Osobně to doporučuji pouze v případech, kdy se vám opravdu nedaří zhubnout. Většině lidem stačí pouze objednání jídel na jejich e-shopu. Co vše mají v nabídce?

  • proteinové uzeniny a těstoviny
  • nápoje
  • omelety
  • polévky
  • hotová jídla (sladká i slaná)
  • pečivo (chléb)
  • sušenky a dezerty

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Proteinová dieta je cestou k redukci tuku a celkovému zdraví