instagram @kitchenettehome

Stáčené bochánky s kardamomem & jablky

Stáčené bochánky s kardamomem & jablky

Už strašně dlouho se vám sem chystám napsat článek, jak to vlastně celé bylo s tou zelenou kuchařkou (The Green Kitchen) a už jsem ten příběh převyprávěla do tolika rozhovorů, na svém instagramu a na křtu knihy, že mám pocit, že jej všichni dobře znáte. Ale mám pocit, že pravděpodobně ne! A taky jsme přesvědčená, že takových příběhů není nikdy dost. Že takový pravdivý a reálný příběh může pomoci někomu jinému se odrazit a skočit od neznáma a přiblížit se tak svému snu. Pustila jsem se tedy do psaní a pravděpodobně zítra by mohl článek přistát na blogu.
Tady máte jeden recept z té báječné kuchařky i pár slov, co o těchto uzlíkách napsal David do kuchařky.

Vzpomínám si na svou babičku, jak stojí v kuchyni s válečkem v ruce a dvojitou dávkou skořicových bochánků připravených k rozválení na pomoučněném stole. Vzpomínám si také na to, jak ty motance jím ještě horké z trouby. Nebylo toho mnoho, po čem bych jako šestiletý kluk tolik zářil štěstím. Konečně jsme vymysleli recept, který má všechny ty základní kvality skořicových žemliček, ale jde o něco zdravější verzi. Jelikož nejsou nijak přeslazené, přidali jsme do nich víc náplně, aby se to vyrovnalo. Trochu jsme i vylepšili a zmodernizovali chuť přídavkem jablka, kokosu a čerstvě umletého kardamomu. Pokud si je upečete, musíte ochutnat hned ten první, ještě horký z trouby. Nic lepšího neexistuje.

– David

40 minut - 15-16 porcí
Stáčené bochánky s kardamomem & jablky

Ingredience

Ingredience na těsto

  • 1 lžíce sušeného droždí

  • ½ lžičky semínek kardamomu, čerstvě umletých

  • špetka mořské soli

  • 50 g nesoleného másla nebo kokosového oleje

  • 250 l sójového mléka (nebo jakéhokoliv podle vašeho výběru)

  • 5 lžic tekutého medu nebo javorového sirupu

  • 250 g světlé hladké špaldové mouky

  • 150 g celozrnné špaldové mouky

Ingredience na náplň

  • 50 g másla pokojové teploty nebo kokosového oleje

  • 120 ml jablečného pyré, neslazeného

  • 1 dezertní jablko, nastrouhané (přebytečnou šťávu vymačkejte)

  • 2 lžíce strouhaného kokosu

  • ½ lžičky semínek kardamomu, čerstvě mletých

  • (rozšlehané vejce na potření)

Stáčené bochánky s kardamomem & jablky

Postup

1.

Droždí, kardamom a sůl promíchejte ve velké míse a dejte stranou. Máslo rozehřejte v pánvičce, přidejte mléko a med a zahřejte na teplotu zhruba 40 °C. přelijte přes směs s droždím a promíchejte až se droždí rozpustí.
Oba druhy mouky prosejte a asi dvě třetiny vzniklé směsi přidejte k rozpuštěnému droždí a promíchejte, aby vzniklo těsto. Postupně k němu zapracovávejte zbylou mouku tak, aby bylo těsto vláčné a nelepilo se. Nehněťte ho ale příliš. Mísu přikryjte a těsto nechte kynout na teplém místě asi hodinu nebo až zdvojnásobí objem.

2.

Na pomoučněné ploše ho vyválejte a natáhněte do tvaru obdélníku o rozměrech asi 50 x 45 cm a výšce zhruba 5 mm.
Po celé ploše těsta rovnoměrně rozetřete máslo a jablkové pyré a posypte nastrouhanými jablky, kokosem a kardamomem. Opatrně nadzdvihněte jednu třetinu těsta (nejblíže k vám) a přeložte ji do dvou třetin směrem nahoru, pak překlopte zbývající třetinou. Získáte obdélník o rozměrech zhruba 50 x 15 cm. Nožem těsto rozkrájejte na asi 3 cm široké proužky.
Vezměte každý proužek a opatrně (aby náplň nevypadla) ho natáhněte, třikrát zakruťte a pak volně svažte do žemliček, přičemž konce vmáčkněte do středu. Tady, u receptu na Skořicové motané uzlíky, najdete krátké video, jak se motají. :-) Položte je na plech vyložený papírem na pečení, přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejte na 220 °C. Bochánky potřete rozšlehaným vejcem a pečte je 10–12 minut nebo až zezlátnou.

Stáčené bochánky s kardamomem & jablky
Stáčené bochánky s kardamomem & jablky
Stáčené bochánky s kardamomem & jablky
Stáčené bochánky s kardamomem & jablky
Newsletter