instagram @kitchenettehome

Vafle z žitného kavasu a kefíru

Vafle z žitného kavasu a kefíru

Recept už mám pro vás připravený celkem dlouho, ale pořád nebyl čas ho v klidu dát na blog. A tak teď, po 3 dnech, kdy jsem vyklízela snad celou domácnost a kdy se tu připravujeme na skoro "novou" kuchyni, konečně jsem našla chvilku, abych otevřela blog. :-) Pokud taky tak milujete kvasové pečivo, které má tak příjemnou a návykovou lehce navinulou chuť po kvasu, tenhle recept je tu pro Vás.

Tady na blogu najdete už pár receptů na lívance a vafle, ale tyto v portfoliu opravdu chyběly a jsem moc ráda, že doplnily řadu.
Z tohoto množství uděláte 10-12 vaflí a také uplatníte odložený kvas v lednici. Protože na zadělání nového chleba stačí většinou 2 polévkové lžíce a ten přebytek  zužitkujete právě tu.
 

35 minut - 4 porce
Vafle z žitného kavasu a kefíru

Ingredience

  • 450 g kefíru

  • 70 g vody

  • 125 g rozpuštěného (ne horkého) másla

  • 90 g žitného či pšeničného kvasu

  • 125 g celozrnné pšeničné mouky (nebo špaldové)

  • 4 polévkové lžíce třtinového cukru (nebo alternativa)

  • 2 šťastná vejce pokojové teploty

  • 1 lžička mleté vanilky

    Koupit
  • (kůra z jednoho bio citrónu)

  • 1/2 lžičky sody na pečení

  • špetka mořské soli

Vafle z žitného kavasu a kefíru

Postup

1.

Večer nebo cca 10 hodin předtím, než chcete vafle servírovat, dejte do velké mísy žitný kvas, kefír, vodu, rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Přidejte mouku, dobře zamíchejte, zakryjte mísu třeba velkým talířem a nechte do rána nebo zkrátka následujících 10 hodin fermentovat při pokojové teplotě. (Zvolte dostatečně velkou mísu, aby vám těsto při kynutí neuteklo na kuchyňskou linku a také pokud chcete vafle péci později, můžete tento proces prodloužit kynutím v lednici.)

2.

Po uplynulém čase ušlehejte z dvou bílků a špetky soli sníh. Do těsta vmíchejte žloutky, citrónovou kůru, vanilku, 4 lžíce cukru nebo třeba javorový sirup, sodu a na závěr opatrně vmíchejte připravený sníh.

3.

Vaflovač rozpalte na maximum, vymažte jej tukem (ideální je tuk ve spreji protože se nepřepaluje a aplikace je navíc velmi praktická) a pečte vafle do zlata.
Servírujte s čímkoli, ale zrovna tyto, díky své výrazné chuti, jsou asi nejlepší jen tak lehce pocukrované nebo s bobulovým ovocem či jiným ovocným přelivem.

Vafle z žitného kavasu a kefíru
Newsletter