5 tipů jak vypadat lépe v obleku

Módní trendy mohou být jakékoli, avšak s oblekem vždy sázíte na jistotu. Přestože je s námi tato součást garderoby mnoho desítek let, pravidla nošení obleku stále představují pro mnoho mužů neznámé území. Pravda je, že detaily se neustále mění, ale existuje několik pravidel, která jsou naprostou nutností.

Sedí vše správně?

Výběr správně padnoucího obleku se tváří jako alchymie. Ale nenechte se otrávit, zase tak složité to není. Kalhoty se dají upravit (ale i tak je samozřejmě nutné dát pozor, aby nepřipomínaly stan), hlídejte, aby sedělo hlavně sako, kde se úprav dá dělat už jen málo. Například ramena prakticky přešít nelze. Je tedy důležité, aby vycpávky nepřečnívaly ramena ani aby nebyly moc krátké.

Sako samotné by mělo být dlouhé jen tak, aby zakrylo zip kalhot a zadek. Pokud si stále nejste jisti, spusťte paže podél těla – sahá-li sako zhruba do poloviny dlaně, je to v pořádku. Co se šířky týče – zkuste, jestli se vám mezi tělo a zapnuté sako vejde pěst. Ne víc, ne méně.

Doma oblek prohlédněte a odpárejte všechny reklamní cedulky. Obvykle jsou jen lehce nastehované, slouží jen k prodejním účelům, mezi lidi s nimi nechoďte.

Poslední knoflík saka se nezapíná

Nikdy. Stejné pravidlo platí i pro vestu. Tento zvyk vznikl za doby panování Eduarda VII. (vládl v letech 1901-1910) ve Velké Británii. Král Eduard byl vyhlášený jedlík a spodní knoflík saka údajně přestal zapínat kvůli své tloušťce.

Druhá teorie souhlasí s tím, že zvyk zavedl tento britský monarcha, ale ne kvůli rostoucímu břichu. V jeho době začala jezdecká saka ustupovat sakům klasickým. Ta jsou ale střižena trochu jinak, takže aby byla pro jezdce pohodlná, poslední knoflík se nechával rozepnutý. A Eduard zkrátka přestal knoflík zapínat i mimo sedlo. Jeho dvořané ho poslušně napodobili… no, a bylo to.

Když už jsme u knoflíků – při sezení se sako vždy rozepíná.

Košile

Nosíte-li kravatu, košile se zapíná až ke krku. Pokud škrtí, máte špatnou velikost. Jestli si ale přece jen chcete košili u krku povolit (třeba kvůli horku), je lepší kravatu sundat. Uvolněná kravata na nedopnuté košili vypadá dobře v televizních detektivkách, ale ve společnosti je to faux pas.

Rukávy košile by měly vykukovat několik centimetrů z rukávů saka.

Pokud se víc potíte, je dobrý nápad si vzít pod košili spodní tričko. Prodloužíte životnost košile i saka a vyřešíte nevzhledné vlhké skvrny.

Kravata a pásek

Správná délka kravaty je ke sponě opasku. Kratší nebo delší se považuje za chybu. Také zavrhněte všelijaké vtipné potisky na kravatách. Konzervativnějším přístupem nic nezkazíte.

Opasek se k obleku nosí vždy. Existuje jediná výjimka – když zvolíte kšandy. Není třeba kombinovat, jedna tato věc kalhoty udrží víc než spolehlivě.

Ladění barev

Pásek u kalhot slaďte s barvou bot a ideálně i s páskem hodinek. Kravata se doporučuje tmavší než košile. Pokud chcete dodat svému vzezření zajímavý detail, zkuste kapesníček v kapse saka. Ten párujte s kravatou, ale vyvarujte se stejné barvy i vzoru. Barva ponožek se odvíjí od barvy obleku – ideální je stejná, nebo tmavší.

Co se týče obleku samotného – černá se na první pohled zdá jako jistota, ale nenechte se zmást. Čistě černý oblek se hodí na pohřeb nebo pro bodyguardy. Ale daleko univerzálnější je tmavě šedý nebo tmavě modrý.

Díky těmto pěti zásadám můžete v obleku vypadat zase o kus lépe. Stači se jich držet. Budete se citit lépe a sebevědomě, což jistě ocení i opačné pohlaví. Protože muž v dobře padnoucím obleku je prostě sexy.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *