Twitter průběžně maže miliony falešných účtů. Odhalil je jako původce dezinformací

ČTK ČTK
3. 11. 2018 7:47
Provozovatelé přijímají na čištění sociálních sítí zaneřáděných fake news tisíce nových lidí. Metody protivníků jsou ale čím dál propracovanější. Nejpatrnější to bylo v USA před překvapivým vítězstvím Donalda Trumpav prezidentských volbách. Dezinformace se šíří i před volbami do amerického Kongresu. Mířily proti demokratickým kandidátům. Twitter smazal dalších deset tisíc účtů.
Foto: Reuters

Washington - Společnost Twitter ze své sociální sítě odstranila přes 10 000 automatizovaných účtů, které publikovaly příspěvky odrazující americké voliče od účasti v úterních volbách do Kongresu. S odvoláním na vyjádření mluvčího Twitteru to v sobotu napsala agentura Reuters. Účty podle mluvčího byly smazány na konci září a na začátku října.

Tweety z odstraněných účtů se vydávaly za sdělení od Demokratické strany a na jejich přítomnost upozornil stranický výbor DCCC, který podporuje kandidáty demokratů ucházející se o křesla v americké Sněmovně reprezentantů. Kdo za sítí twitterových "botů" stojí, zatím není jasné.

Reuters uvádí, že 10 000 účtů představuje v kontextu dezinformačních operací na sociálních sítích poměrně malé množství: Twitter v nedávné době odstranil miliony účtů, které identifikoval jako původce zavádějících sdělení kolujících po jeho platformě v souvislosti s posledními prezidentskými volbami v USA. Zásah ale údajně představuje úspěch pro rodící se iniciativu DCCC, který letos začal pracovat na zvrácení situace, kdy na sociálních sítích miliony účtů šíří o demokratech negativní a nepravdivé informace.

Ve světle dění z roku 2016 budí v USA možný dopad internetových dezinformací na nové volby velké obavy. Provozovatelé sociálních sítí kvůli potlačení problémového obsahu přijímají tisíce nových zaměstnanců a snaží se vylepšit své systémy, podle odborníků ale čelí čím dál sofistikovanějším operacím.

 

Právě se děje

Další zprávy