Cairns a Velký bariérový útes

Minule jsem vám slíbil, že vás i v dalším pokračování seriálu o Austrálii zavedu do Queenslandu. Tentokrát vám představím jednu z nejvyhlášenějších přírodních památek Austrálie. Tou je podmořský Velký bariérový útes. Nejlepším výchozím bodem je město Cairns, které se nachází na východním pobřeží a je omýváno Tichým oceánem.

Cairns

Cairns je poměrně velké město, ale nedočkáte se v něm výškových budov. V tomto ohledu se dá mluvit o provinčním městě. Letiště je umístěné na sever od města a funguje tu dobré spojení s městem. Pro cestu z letiště můžete použít vůz taxi, sdílený autobus, který jezdí poměrně pravidelně a rozváží turisty po celém městě a má zastávky u všech významnějších hotelů a hostelů.

Cairns - Austrálie

Město se rozkládá podél pobřeží, tudíž má severojižní situování ulic a zástavby. Pokud nikam nespěcháte, také proč?, můžete po městě chodit klidně pěšky. My jsme byli ubytovaní v severní části města, prakticky na předměstí, a do centra města jsme to měli asi 2,5 kilometru. Pravidelně jsme konali procházky do města po pobřežní promenádě, která vede přes parky a klidovou zónu, a trvalo nám to volnou chůzí tak půl hodinky. 

Orchideje - AustrálieLotosy - Austrálie

Cairns, nábřeží - Austrálie

Korzo po promenádě skýtá možnost pozorovat ptáky, hlavně papoušky. Mezi běžně viditelné patří kakadu bílý a lori mnohobarevný. Po pláži se promenují pelikáni a menší mořští ptáci. Všude je upozornění, že není doporučeno se koupat mimo vyhrazené pláže, neboť hrozí útok krokodýla. My jsme však krokodýla ve městě nikdy nezahlédli.

Pomník na promenádě, Cairns - Austrálie

Možnosti výletů z Cairns

V centru města naleznete bezpočet turistických kanceláří, které vám budou nabízet pár základních výletů v mnoha obměnách. Jedním evergreenem je potápění či šnorchlování na Velkém bradlovém útesu, druhou nabídkou je horská vesnice Kuranda. Doporučuji obejít více kanceláří a udělat si i porovnání na internetu a vybrat si takovou agenturu, která vám padne do oka. Mnoho nabídek je na ostrov Fitzroy, ale pozor, to není ostrov patřící k útesu. Rozhodně doporučuji, celodenní výlet, neboť půldenní výlety jsou na tři hodiny, a to znamená, že vás vezmou pouze k nejbližším korálům, které trpí blízkostí města. 

Velký bariérový útes - Austrálie

Výlet na Velký bariérový útes

My jsme pluli z přístavu asi tři hodiny, než jsme dopluli na první ponor. Já byl uchvácený, ani ne tak barevností korálů, bohužel i zde dochází k vybělování korálů a vidíte mnoho mrtvých vápenných schránek. Ale nadšený jsem byl ze setkání s mořskými želvami. Pokud jste v klidu, želvy si vás najdou a bez problému se ve vaší blízkosti pasou. Je to zajímavý a podmanivý zážitek, když si s karetou díváte z očí do očí, resp. z očí do masky. Musíte být však i ostražití, neboť ve vodě nejsou jen neškodné želvy a korálové rybky. Zažil jsem zde blízké setkání se žralokem. To jsou opravdu majestátní tvorové moří. Ani jsem nepostřehl, ale v tu chvíli byl u mne, hřbetní ploutví mě polechtal na břiše a zase v mžiku zmizel v hlubinách. S odstupem času je to famózní zážitek, ale tenkrát mi to příjemné vůbec nebylo. A žralok není jediný obyvatel oceánu, který si na vás může brousit zuby. Já se setkal na jednom ponoru nejen se žralokem, ale také s krvežíznivou barakudou, která měla velké ostré zuby. Naštěstí kolem mne jen kroužila a já hbitě před ní prchl na loď.

Pohled na Velký bariérový útes - Austrálie

Horská vesnice Kuranda

Být v Cairns a nepodívat se na mizející krásu Velkého bariérového útesu by byla chyba. Stejně tak by byla chyba, kdybyste nepodlehli svodům a nevydali se do horské vesnice Kuranda. Tam se soustředili umělci a vyznavači životního stylu hippies. Jenže hipíci stárnou též a mladí ze 70. let minulého století mají už o 40 let víc. Když si však odmyslíte turistickou tvář, zjistíte, že se jedná o malebnou vísku uprostřed zelených kopců. Jsou tři možnosti, jak se sem dostat. Vlakem horskou železnicí, lanovkou v korunách stromů, nebo fádně po silnici autem či autobusem.

Vlak do Kurandy - Austrálie

My jsme zvolili kombinaci vlaku a lanovky. Nádraží výletních vlaků je vzdálené od Cairns asi 10 kilometrů, zřejmě proto, aby se uživily agentury, které vás sem autobusy dovezou. Vlak jede krásnou horskou scenérií a míjí dva mohutné vodopády. Jakmile dojedete do výstupní stanice Kuranda, nechte všechny turisty se nahrnout do města a vy sejděte k řece. Je tam přístaviště a u něj loďka, nasedněte a nechte si ukázat krásu místa z vody. 

Jehly - Austrálie

Uvidíte říční ryby, krokodýly i želvy. Pokud budete mít štěstí, spatříte i hroznýše na stromě či hlouběji v lese ptakopyska, ale to je hlavně noční živočich. V korunách stromů můžete objevit koalu.

Divoká koala - Austrálie

Po hodince plavbě po řece Barron se vrátíte k přístavišti a můžete si prohlédnout městečko, které je zajímavé pouze svými trhy se suvenýry a místním uměním. Pokud se však zastavíte ve vyhlášené restauraci Frogs Restaurant můžete ochutnat australskou trojku: klokana, emu a krokodýla. Nejvíce mi chutnal klokan a v závěsu emu, krokodýl byl pro mne nejméně chutný, ale lahodný je.

Kuranda - Austrálie

Kde si zasurfovat?

Pokud si chcete řádně zasurfovat a poznat trochu klidnější letovisko, odeberte se na jih od Cairns. Možná je lepší se vrátit do Brisbane a odtud pokračovat 100 km na sever na Sluneční pobřeží (Sunshine Coast). Přece jenom 1000 kilometrů v Austrálii má jiný význam, než v Evropě. V městečku Noosa naleznete národní park a v něm určitě spatříte divoké koaly. 

Noosa Beach - Austrálie

Noosa je střediskem surfařů. Pokud sami nepatříte k vyznavačům vodních vln, vězte, že je i velmi příjemné sledovat ty, kteří na prknu si vlnu umí užít. Naštěstí je i tady řada písečných dlouhých pláží, kde si můžete užít do sytosti mořské vody.

Surfaři - Austrálie

Národní park Skleněné hory

V této oblasti se vyplatí zajet i do vnitrozemí, asi tak 30 až 50 kilometrů od pobřeží do národního parku Skleněné hory. Tyto hory jsou vidět i z letadla, pokud přilétáte ze severního směru do Brisbane. Svým tvarem připomínají bizarní tělesa. Většinou se jedná o strmé hory se špičatými vrcholky. Vstupní branou do parku je stejnojmenné městečko Glass House Mountains. Zde v informačním středisku vás vybaví mapou a dobrými radami. Rovnou píšu, že k tomuto výletu potřebujete vlastní automobil. Park je rozsáhlý a hory od sebe vzdálené. Jejich majestátnost je umocněna tím, že vystupují přímo z roviny a jsou to hory osamocené.

Skleněné hory - Austrálie

První cesta vedla na vyhlídku, odkud přehlédnete většinu hor. Žije tu mnoho divokých klokanů, tak autem nespěchejte. Vyplatí se to, neboť nám se podařilo vedle klokanů zahlédnout i ježuru, další australský endemit. Z vyhlídky jsme dojeli k hoře Ngungun (hory mají místní názvy). Patří mezi ty, na které je výšlap lehký a nemusíte mít s sebou horolezecké vybavení. Stačí pohodlné šněrovací boty. Na parkovišti jsme se přezuli a stoupali pralesem po udržované cestě. V půli cesty se před námi objevila kolmá stěna a výstup se ztížil, přesto byl stále možný. Na vrcholu jsme sice zadýchaní, ale radost z výhledu je v tu chvíli nejdůležitější.

Pokud nejste vůbec připravení na horský výstup, zajeďte si k hoře Wild Horse (Divoký kůň), kde je výšlap naprosto nenáročný a na vrcholu je zřízená vyhlídková věž. Na výlet do Skleněných hor si vyhraďte celý den. Hor tu je pár, ale jsou od sebe vzdálené a každá je jiná. Na některé výstupy budete potřebovat vybavení, naštěstí je vždy na parkovišti cedule s upozorněním i s odhadovanou dobou výšlapu nahoru a zpět. Některé hory jsou i nepřístupné, jak z pohledu bezpečnosti, tak i z pohledu uctívání Austrálci.

V následujícím článku již opouštíme poměrně civilizovaný Queensland a podíváme se do Severního teritoria, kde se kromě národního parku Uluru, nachází i národní park Kakadu a mnoho dalších přírodních zajímavostí!

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej