Windows 10 - Skryté funkce, o kterých možná nevíte!

Sponzorované odkazy

Windows 10 - Skryté funkce, o kterých možná nevíte!

Operační systém Windows 10 byl poprvé vydán v roce 2015 a možná ještě dnes jsou funkce o kterých ani při každodenním používání nevíte. My jsme je pro Vás sepsali, abychom Vám ulehčili práci s Windows 10.

Win + klávesové šipky

Mnoho z nás zná ten pocit, kdy potřebujete používat 2–3 programy najednou a do všech pohodlně nahlédnout. Díky klávesové zkratce Win + kteroukoliv klávesovou šipku, si můžete svá okna seřadit na ploše tak, aby jste mohli do všech nahlédnout. Tedy je možné mít až 4 okna otevřená na jedné ploše.

Cloud – schranka ve Windows (Win + V)

Funkce Ctrl + C, Ctrl + V je známá nejen všem studentům, ale je to velký pomocník při kopírování odkazů, textů nebo obrázků. Jak, ale zobrazit vše, co jste kdy zkopírovali? Chcete najít ten zkopírovaný text, který jste si chtěli uložit před 5 hodinami? Najdete ho ve Windows Cloudu, který aktivujete pomoci klávesové zkratky Win + V. Já osobně jsem si musela tuto schránku nejdříve aktivovat, abych ji mohla začít využívat.

Windows Ink i bez pera!

Rychlé poznámky, skicák nebo Naposledy použité aplikace? To vše skrývá Windows Ink a vy k tomu nepotřebujete dotykový notebook s perem, abyste jej mohli používat. Využijte jejich sílu naplno!

Vystřihněte bleskurychle!

Nemáte čas hledat známé Výstřižky v menu? Nevadí! Windows 10 má pro Vás mnohem snazší a rychlejší způsob výstřižku. Klávesovou zkratkou Win + Shift + S máte nejrychlejší způsob výřezů toho, co právě chcete a s čím právě pracujete.

Kalkulujte, počítejte, převádějte!

Klasickou kalkulačku známe každý, ale věděli jste, že Windows 10 má vestavěnou kalkulačku také konverzních měn a navíc jejich kurzy jsou aktuální, jelikož jsou stahovány přímo z internetu kdykoliv, kdy má Windows 10 přístup k připojení. Kromě přepočítání peněz nabízí také převod i jiných jednotek jako je objem, váha či délka a další..

Kalkulačka s mnoha skrytými funkcemiKalkulačka s mnoha skrytými funkcemi

Pročištění systému

Čistá instalace nebyla nikdy snazší. Obnovit tovární nastavení je velmi jednoduché, co byl ale problém, bylo sehnat licenci. Nyní je Windows 10 spárovaný s účtem Microsoft nebo konkrétním PC a tak stačí se pak pouze přihlásit.

Fast Emoji!

Nejužitečnější funkci si nejvíce oblíbí ti, kteří rádi používají emoji – tedy asi všichni. Rychlé vkládání emoji nám nabízí klávesová zkratka Win + .(tečka). V jakémkoliv textovém poli při použití této klávesové zkratky se ihned zobrazí vyskakovací okno s nabídkou emoji a vy můžete pohodlně vyhledávat požadovaný znak i v českém jazyce.

Vyhledávejte své oblíbené emoji pomocí vyskakovacího oknaVyhledávejte své oblíbené emoji pomocí vyskakovacího okna

Propojení s telefonem

Vlastníte telefon s Androidem? Pak můžete zrcadlově ovládat i svůj PC s Windows 10. K tomu stačí stáhnout aplikaci nazvanou Váš telefon a můžete z Vašeho PC spravovat obrázky, SMS zprávy, videa, cokoliv Vás napadne přímo z Vašeho telefonu. Windows také plánuje rozšíření dalších funkcí.

Článek Windows 10 - Skryté funkce, o kterých možná nevíte! byl publikován 7. listopadu 2018 v 05.00 v rubrice Programy a Technologie. Autorem článku je Nicol Krausová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...