Dotace na tepelné čerpadlo a zateplení 715000 Kč. Svépomocí.

Dotace na tepelné čerpadlo a zateplení 715000 Kč. Svépomocí.

Jak určitě víte, od 10 . měsíce 2018 se mění podmínky dotací na zateplení. Něco k horšímu, něco k lepšímu. 

 

Dochází k "zastropování“ dotací.   Nejvíce může činit dotace na zateplení 550 000 Kč. Ovšem, není potřeba již certifikovaných firem a dodavatelů, lze zateplovat i svépomocí. 

Vyplatí se to tedy? 

Na obrázku je starší rodinný dům u Svitav. Taková hospodářská usedlost. Investor jej zdědil po dědovi. Nejprve uvažoval jen o vytápění – o tepelném čerpadle. 
Po návštěvě a prohlídce domu energetického auditora však změnil názor. Proč nerekonstruovat dům jednou a pořádně, a navíc s tučnou státní dotací?   Je vždy levnější, opravit dům jedenkrát a "zgruntu"  , než to lepit dalších 20 let "jak vlaštovky hnízdo. "

Jak projekt dopadnul? 

Dojde k zateplení podlahy, instalaci podlahového topení. Rekonstrukci bývalých chlévů na obytné místnosti. Zateplení fasády, výměny některých oken. Zateplení stropu. Tímto se dosáhne úspora 79,8 % energií na vytápění. Dotace je ve výši dosažitelného stropu, tedy 550.000 Kč. Energetické úspory budou ve skutečnosti vyšší. Dojde i k instalaci rekuperace. Tedy řízeného větrání se zpětným využitím tepla. 

Toto kvituji. Zvláště u rekonstrukcí starších domů se tím zabrání možným komplikacím s plísněmi, vlhkostí a podobně. Navíc bude v celém domě zdravý čistý vzduch, jako když spíte ve stanu. Tady by mohla být další dotace 100.000 Kč na rekuperaci. Tuto však chce investor realizovat mimo dotaci. 

Dotace zde ale budou další. Je zde přiznána kotlíková dotace 120 000 Kč na tepelné čerpadlo, tím tedy současně 20.000 Kč bonus na kombinaci kotlíkové dotace s dotací na zateplení a na projekty dalších 25.000 Kč.  Souhrn dotací je zatím 715.000 Kč. Díky tepelnému čerpadlu bude mít dům nejen velmi levné teplo a teplou vodu, ale i ekotarif. Levnou elektřinu pro provoz celého domu. 

Co další náklady na provoz domu? 

Jsou to například poplatky za vodu. Bude se budovat domovní čistírna odpadních voda Akvatik. Tím se ušetří peníze   a voda. Peníze za vodu se neodevzdají zahraničním společnostem, ale zůstanou investorovi a voda se neodvede kanalizací z údolí pryč, čímž by se údolí trvale odvodňovalo, ale vyčištěná voda se vrátí přírodě. Do potoka. 

Osobně si myslím, že takto rekonstruovaný starší dům je lepší, než mnohá novostavba. Můžete to srovnat s novostavbami domů, kde jsou stavební pozemky 400 - 600 m2. 

Provoz domu tak bude vysoce ekologický i ekonomický. Projekty a poradenství poskytuje a provádí    www.masterenergy.cz Jak vidíte, úsporný dům , ideální řešení na důchod, není o investici, ale o optimalizaci. Využít možností každého domu individuálně.  Dotace na zateplení se tedy i po změnách od října 2018 vyplatí. Jak je na tom Váš dům s přípravou na váš důchod? 

"Energie na provoz domu v důchodu mohou být limitující", jak mi včera říkal jeden zákazník. Tento dům bude vysoce úsporný, komfortní, zdravý, bez nároků na servis a na drahé energie. 

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Levné topení a bydlení v centru Brna
Zdražení elektřiny 2022