Pilea peperomioides, pocházející z Číny, je krásným příklad rostliny, která se rozšířila po světě díky amatérským pěstitelům, aniž by byla blíže známa botanikům. Poprvé byla sice objevena již počátkem minulého století, pak ale zapomenuta a ve 40. letech 20. století dovezena do Norska jako suvenýr. Její skutečný původ a identita pak byly určeny až v 80. letech.

„Této stálezelené rostlině, která se u nás s velkou oblibou pěstuje jako pokojovka, se také přezdívá palačinková kytka, protože má kulaté listy. Říká se jí i chinese money plant, protože pochází z Číny a připomíná tvar penízku. Já osobně jí říkám štafetová královna, protože se strašně dobře množí a má za sebou krásný příběh, jak se dostala z Číny do Norska a do Skandinávie, kde se rozšířila, a později se odtud dostala štafetou až k nám,“ vypráví zahradnice Lenka Hrubá a dodává, že jde o rostlinu vcelku nenáročnou.

Pozor na přímé slunce a přemokření

Ve své domovině v jižní Číně roste v subtropických až tropických podmínkách v podrostu keřů a stromů, tudíž nepotřebuje přímé sluníčko. „Naopak, nemá ho ráda, neboť jí kvůli němu blednou listy. Má ráda dostatek vlhkosti, ale nemělo by se to přehánět,“ vysvětluje odbornice s tím, že vzhledem sice připomíná voděnku, ovšem svým růstovým a dužnatým charakterem je to spíše sukulent. „Rozhodně je ale dobré k jejímu pěstování použít dostatečně propustnou půdu, tzn. přidat do substrátu trochu písku, aby zemina nezůstávala mokrá, a mít ji v nádobě s drenážním tvorem, aby se nemohlo stát, že bude stát ve vodě.“

Pileu můžeme pěstovat při běžných pokojových teplotách, a nevadí jí dokonce ani chladnější přezimování např. mezi okny. „Zde platí jednoduché pravidlo: pokud chcete mít sukulenty na místě, kde jsou teploty k nule a pod, nesmíte je vůbec zalívat,“ radí. Po zbytek roku ji pak prý stačí zalévat jednou týdně, a až když substrát na povrchu trochu vyschne. Rozhodně by nikdy neměla stát dlouhodobě ve vodě a neměla by mít permanentně mokrý substrát, raději ať má krátkodobé sucho než stálé přemokření.

„Když ji nebudeme přelívat, nebude se pilea vytahovat za světlem a shazovat spodní listy,“ doplňuje zahradnice. A právě kvůli světlu je také vhodné občas ji trochu pootočit, aby se za ním nenakláněla a nezatěžovala svůj křehký stonek. Ten je mimochodem dobré časem vyvázat k nějaké opoře, např. špejli, klacíku či bambusové tyčce.

Ze zmlazování nemějte strach

Pilea má podle odbornice tendenci stářím tak trochu „vyholovat“, což znamená, že spodní listy postupně žloutnou, schnou a opadávají a stonek zde zůstává holý. V této souvislosti je důležité vědět, že pokud listy jednou opadají, už nikdy nedorostou! „Nový list na stejném místě už nevyroste, nedá se ani použít k řízkování,“ potvrzuje Lenka Hrubá, „možná že vám list ve vodě pustí kořeny, nová rostlina z něj ale nikdy nevyroste. Aspoň mě nikdy nevyrostla, a to jsem to zkoušela mnohokrát.“

Pilea se navíc nevětví, vždy je to jen jeden stonek, a proto nemají starší exempláře ve spodní části žádné listy. „Pokud máte nějaký opravdu starý exemplář s hodně dlouhým vyholeným stonkem a listy jen v horní části rostliny, můžete pileu zmladit, tzn. že jí ustříhnete vrchol a necháte ho ve vodě zakořenit,“ popisuje proces zmlazení expertka.

„Nemusíte se ničeho bát, pilea koření opravdu dobře a za pár týdnů jí budete moci přesadit do květináče. Tím ji zkrátíte a budete ji mít zase pěkně zelenou už odspodu.“ Pahýl, který zůstal v květináči, už sice neobroste, ale nová pilea zase brzo začne tvořit podzemní oddenky, z kterých narostou nové rostliny. „Pilea se velmi dobře množí podzemními výhony, které vyrůstají po okrajích květináče, a není nic jednoduššího, než výhonek odlomit s trochou kořínků, nebo i bez, a umístit do skleničky s vodou, kde zakoření, anebo rovnou zapíchnout do květináče se substrátem,“ doporučuje paní Hrubá.

Na závěr upozorňuje, že kdyby se náhodou stalo, že začne pilea kroutit listy, znamená to, že se jí něco nelíbí. „To může být způsobeno přílišnou zálivkou nebo přílišným sluncem nebo přílišným teplem nebo kombinací zmíněného, většinou se to děje v průběhu léta a na podzim se listy zase vyrovnají. Také se může stát, že její listy začnou žloutnout a opadávat. V tom případě zkuste změnit umístění a poskytnout rostlině co nejvíce světla bez dlouhodobého přímého slunce. Pomoci může i změna frekvence zálivky.“

Další praktické reportáže pro pěstitele, chovatele, chalupáře, kutily a všechny, kdo chtějí pěkně a pohodlně bydlet, příjemně relaxovat či zdravě žít, můžete vidět každou neděli ve 12:00 hodin v oblíbeném pořadu Receptář prima nápadů s Oldřichem Navrátilem.