Speciální studiový bochník – recept

Speciální studiový bochník – recept

V úterý 13. listopadu náš den nezačal úplně snadno. Přiletěli jsme z Londýna v krásné dvě hodiny ráno a já věděla, že mě odpoledne čeká speciál Ve vlastní šťávě, na kterém jsme měli přímo ve studiu během hodiny zadělat kvásek, těsto a upéct celý chleba. To vyžaduje určitou logistiku příprav, která je i bez spánkového deficitu někdy na hlavu, ale víte co? Povedlo se! A tak si dnes můžete náš jednoduchý chleba upéct i vy.

Poslechněte si 18minutový sestřih speciálního dílu Ve vlastní šťávě, ve kterém jsme přímo ve studiu Radia Wave pekli chléb, probrali největší pekařské nesnáze a zkusili Jakuba Kaifosze naučit míchat těsto – na titulním obrázku je chléb z těsta, které měl na starosti.
Celý hodinový díl (s každým bouchnutím mísy i dotazy publika;) najdete v archivu Radia Wave od 15.00 v tomto odkaze.

Jak na studiový bochník? Od zadělání po snězení se vejde do jednoho dne, velmi podobný už jste mohli upéct podle PečemPecen.cz, kde to máte od Qwertyho v trošku tužší varientě těsta, zato s delším povídáním – a dokonce i videy od nás s Cuketkou.

Potřebujete:

350 g kvasu (12 hodin předem vytvořeného z asi 20 g hibernujícího kvasu, 175 g vody a 175 g žitné mouky)
200 g pšeničné chlebové nebo špaldové chlebové mouky (ve studiu špaldové)
100–150 g vody (přidávejte postupně)
10 g soli
špetku kmínu

Všechno spolu smíchejte a v míse hněťte tak dlouho, dokud můžete (obvyklá doba je kolem 5–10 minut). Přikryté těsto nechte asi hodinu a půl odpočívat v míse vymazané olejem, v polovině času mokrýma rukama prohněťte nebo popřekládejte. Těsto po vykynutí vyklopte na pomoučenou plochu, zformujte šišku a nechte ve vysypané ošatce kynout další 2–3 hodiny, dokud se zdvojnásobí.

Pečení chleba s Maškrtnicí ve studiu Radia Wave

Rozpalte troubu s hrncem nebo zapékací nádobou na 250 stupňů, po dosažení teploty 250 stupňů vyklopte chléb do hrnce, přikryjte a nechte 15 minut péct zakryté. Odklopte a nechte dopékat dalších 30 minut na 230 stupňů.

Alternativou je pečení v přenosné elektrické pečící míse (Remosce), kterou zapnete (obvykle nemají regulaci teploty), chléb do ní z ošatky vyklopíte, zavřete, naříznete kůrku a pečete asi 50–55 minut, v posledních 20 minutách bývá vhodné přikrýt vrch alobalem.

 

 



1 thought on “Speciální studiový bochník – recept”

  • Prosím o radu. Pokud si chci připravit rozkvas na pečení chleba, nikdy mi nestačí stejné množství mouky a vody. Musím vždy přidat mnohem více vody, abych kvásek vůbec zpracovala, jinak je to hutná kaše, která se nedá skoro rozmíchat, Používám žitnou celozrnnou mouku, nebo žitnou chlebovou. Kvásek, který mám v lednici, je také hustší-měla bych si ho více rozředit? Po upečení je chléb uvnitř jakoby trochu vlhký a při jídle se trochu lepí, tvoří jakousi kouli v puse. Děkuji za radu. Lidka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *