Aerobic Casopisek.czVyletiky.czFitcentra.czAerobic.cz

čtenář nepřihlášen   přihlásit se   registrovat se   informace

RSS článků   RSS akcí

Vlastní vyhledávání

Články - archiv

Šárka Podlenová: Jaká byla listopadová Weleda Jóga DNES konference v Praze?

Co jste dělali v sobotu 10. listopadu? Pojali jste tento den aktivně, nebo jste si udělali víkendovou pohodu? My jsme udělali kompromis a navštívili další ročník Weleda Jóga DNES konferenci, která se konala v pražském hotelu Hilton. Na akci nemohli chybět také samotní organizátoři coby lektoři, Vašek Krejčík a Jakub Šamberger. A jak to všechno probíhalo?

V sobotu ráno jsme se vydali přes Letenský park pěšky do hotelu Hilton do ulice V Celnici, tedy kousek od Náměstí republiky. Jakmile jsme vstoupili do prvního patra, dýchla na nás příjemná jogínská atmosféra. Ve foyer jsme dostali náš rozpis a dárkovou taštičku a pak jsme zamířili do šatny. Protože jsme ještě měli do první lekce chvilku času, vrátili jsme se zpět do předsálí, kde jsme se mohli kochat a taky zakoupit všechny možné předměty, které s jógou souvisejí. Od podložek a oblečení, přes aura parfémy až po nějaké dobroty.

Program konference probíhal ve dvou sálech a začátek obou prvních lekcí byl v 9 hodin. V sále A zahajovali jógový svátek osvědčená dvojice Vašek Krejčík a Jakub Šamberger. Protože oba dva velmi dobře známe,  zkusili jsme pro změnu mladého jogína v sále B, Tomáše Strnada a jeho lekci nazvanou „Inspirace v jógovém pohybu“.

Šárka Podlenová: Jaká byla listopadová Weleda Jóga DNES konference v  Praze?

Vůbec jsme nevěděli co čekat. Tomáš byl moc milý a zároveň trošičku nervózní. Ještě aby ne, v přeplněném sálu plném žen! Atmosféru na začátku odlehčil, když přiznal, že vlastně vůbec neví, jak je jeho lekce nazvána. Nicméně si je ale jistý, co se v ní bude dělat. A pak to začalo! Veškeré jogínské ásany, které člověk znal, jako by nepotřeboval, protože Tomáš se příliš nedržel standardních lekcí. Za to jsem byla velmi ráda, protože inspirace není nikdy dost. Ačkoliv jsme byli většinou v sedu, ještě dneska cítím břišní svaly, protože jsme hodně zvedali nohy a vůbec si nepomáhali rukama. Lekce byla zakončena lehem na zádech a zcela nečekaně jsme nezačali hned relaxovat v šavásaně, ale ještě nás čekalo pár minut „záhulu“. Střídali jsme totiž pomyslnou stojku na rukách s pozicí vrány (to vše stále v lehu na zádech!), lektor dokonce zařadil i pozice bojovníků. Bylo to vtipné a nečekané.

Následující hodina, vlastně 90 minut, byla v sálu A a vedla ho zkušená Slovenka Sára Tichá. Lekce byla nazvána „Flexibilita bez hranic“. V tomto duchu začala samotná lektorka, kdy k nám měla kratší proslov, jenž skvěle uvedl celou její jógovou praxi. Poselství znělo, že máme cvičit tak, jako bychom mohli všechno, ale zároveň na něčem nezáleželo. Proto jsme nemuseli být pod žádným tlakem. Praxe začala zvolna a směřovala ke zlatému hřebu – k záklonům. Sára předvedla neuvěřitelnou ohebnost hrudní páteře! Velmi jsme ocenili, když zapojila všechny cvičící do jednoho velkého oválu. Všichni jsme dali ruce sousedům na lopatky a dělali hromadně záklony. Lopatky jsme měli tlačit sousedům vpřed, aby více otevřeli hrudník. V závěru praxe jsme ještě vytvořili dvojici a zkusili si pár předklonů (variace kobylky a luku).

Obědová pauza trvala dvě hodiny a měli jsme během ní k dispozici mísy s ovocem od pořadatelů akce. Pak už jsme se těšili na 75 minut lekce nazvané „Jóga a sport“ s Veronikou Ševčíkovou, která se v poslední době věnuje surfování. Zároveň praktikuje především ashtangu, ale tu prý cvičí jenom na soukromých lekcí, protože tato jóga vyžaduje velkou disciplínu (má se praktikovat 6 dní v týdnu). Její běžné lekce jsou vinyasovými, které jsou volnější a nejsou tak striktní. Veroniku moc dobře známe, její praxe byla o dost jemnější než obvykle, což jsme v sobotu nesmírně ocenili. Proč? Protože ásany doplňovala tipy, pro jaké sporty se hodí, aby měly roli kompenzačního cvičení. Díky tomu nebyla její lekce tak dynamická jako jindy. Verča je žena na správném místě a našla si svou cestu, kterou se vydala.

Naše poslední lekce, kterou jsme absolvovali, byla v sále A - a lektoři byli dokonce tři! Veronika Ševčíková, Tomáš Strnad a Zuzana Klingrová. Tentokrát jsme se přiučili něco o inverzních pozicích, tedy jak lépe na stojky. Verča nás příjemně rozehřála a aktivovala svaly, které budeme potřebovat. Tomáš si vzal na starost samotné stojky, kdy nám předal několik praktických tipů. Zuzana nás na konci příjemně zharmonizovala. V šavásaně jsme vnímali její velmi příjemný mluvený projev, v němž nechybělo propojení s našimi čakrami. Připadalo nám jako by nám Zuzka povídala pohádku na dobrou noc. Měla skvělou intonaci. Přemýšlela jsem, zda od přírody tak talentovaná, nebo si prošla nějakými hereckými kurzy. Každopádně to byla příjemná vzpruha po nabitém programu.

Šárka Podlenová: Jaká byla listopadová Weleda Jóga DNES konference v  Praze?

V tuto chvíli pro nás parádní Weleda Jóga DNES konference skončila. Jógoví nadšenci ale ještě mohli zavítat na Silent jógu s relaxací pod vedením Michaely Vazačové nebo na workshop Anety Králové nazvaný tajemství středu těla a pánve v józe. Následovala tombola a celý úžasný program uzavřela půlhodinová Mindfulness meditace Vaška Krejčíka.

Šárka Podlenová

 

foto: facebook Joga Dnes – 18. 11. 2018, 21.30:11

 

reklama


Aerobic.cz na facebooku - od aerobiku přes jogu a pilates až po zumbu

TOPlist