Kolekce přináší po vzoru Crash Bandicoot N. Sane Trilogy všechny tři původní tituly z prvního PlayStationu – Spyro the Dragon, Spyro 2: Ripto’s Rage! a Spyro: Year of the Dragon. V menu si jednoduše zvolíte titul, který chcete hrát, a můžete se pustit do nostalgických hrátek.

Je určitě třeba pochválit, že všechny tři díly mají stejné rozhraní a velmi brzy si tak zvyknete na sjednocené prvky. Spyro je v základu velice jednoduchou hopsačkou, která staví na tom, že je fialový dráček nucen zachránit budoucí generaci draků v podobě vajec.

Spyro Reignited Trilogy - Spyro the Dragon
Autor: Blesk
Příběh je banální oproti současným hrám, ale perfektně připravený tak, aby si jej mohla užít mladší generace. V tomto ohledu je Spyro celkově mnohem přívětivější směrem k mladšímu publiku, než byl Crash. Ostatně i ovládání je snazší a rozhodně tu nenajdete žádné přehnaně náročné pasáže. Spíše sběratelé trofejí a výzev si pak přijdou na své ve speciálních levelech.

Každý díl funguje na stejném principu – a to je otevřená lokace, která nabízí sběr pokladů, likvidaci nepřátel a nějaké ty výzvy. Zároveň se postupně zpřístupňují jednotlivé levely skrze cestovní brány. Těch je v jedné otevřenější lokaci zhruba 5 až 7 a následně probíhá přesun do další lokace.

Spyro Reignited Trilogy - Spyro the Dragon
Autor: Blesk
Na samém začátku se může zdát, že Spyro je opravdu až příliš jednoduchý. Ostatně toho sám moc neumí. Dokáže rychle běhat a narážet nepřátele na rohy, skákat a chrlit oheň. S tím si musíte vystačit po celou dobu. Chápu, že se tvůrci snažili zachovat původní koncept her, ale co mi osobně vadilo, tak byl fakt, že v prvním díle Spyro neumí plavat.

Ve vodě se zkrátka utopí, zatímco v následujících dvou dílech se umí i potápět. Je to trochu nepříjemné, pokud přepínáte mezi díly a zapomenete na to. Ačkoliv jsou herní principy dost zastaralé a pro některé hráče půjde o jednohubku, kterou sfouknou zhruba za 10 hodin, tak je vidět, že i tak se jednalo o skvělé hry, kterých dnes vychází pomálu.

Spyro Reignited Trilogy - Spyro 2: Ripto's Rage!
Autor: Blesk

Sběrači trofejí a nadšení plniči výzev mají možnost levely procházet znovu a plnit vše, co nabízejí. Nově jsou přidány také speciální odměny, které v případě splnění odemykají galerii kreseb. Co je ale třeba rozhodně vyzdvihnout, je grafické zpracování všech dílů. Ty mají nyní jednotný háv, ale přesto vypadají doslova kouzelně. Spyro nabízí veškeré textury prokreslené do nejjemnějších detailů, a i přesto si zachovává svou charakteristickou tvář.

Je to jako sledovat velmi podařenou, a hlavně interaktivní pohádku od Pixaru. Hra navíc běží bez záseků a načítání je velmi rychlé. Vše krásně dotváří také nově nahraná hudba a rovněž i dabing, který znovu nahrál i původní dabér Spyra Tom Kenny. Fanoušci původních her si mohou dokonce zapnout původní hudební doprovod. Co však beru osobně za velké zklamání, je absence českých titulků.

Spyro Reignited Trilogy - Spyro: Year of the Dragon
Autor: Blesk
Titul by byl přeložen opravdu za chvilku a pro děti by to byl ideální dárek k Vánocům. Spyro je krásný, nádherný a bohatě vás naplní nostalgií. Pro fanoušky jde o povinnost. Pro menší publikum je to pak ideální příležitost, jak se seznámit s PlayStation 1 legendou. Bohužel pro starší hráče, kteří se sérií nemají zkušenosti, může jít o průměrnou výzvu, která je nemusí oslovit. Jinak jde ale o jeden z velmi povedených remaků.
Fotogalerie
62 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 80 %

Plusy:
Vše je tak, jak jste to měli rádi
Brilantní zpracování a nádherná hudba
Nadčasový design levelů mnoha úrovní
Sjednocený interface pro všechny díly
Pěkná grafika a technické zpracování celkově

 

Minusy:
České titulky citelně chybí malým hráčům
Dnešním zmlsaným hráčům nemusí retro vonět

Infobox
Datum vydání: 13. listopad 2018
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 999 Kč
Výrobce: Toys for Bob, Sanzaru Games a Insomniac Games
Vydavatel: Activision
Distributor v ČR: ABC Data
Jazyk: AJ