MENU
Sledujte nás na sociálních sítích
Dotační Manager
the-ball-488718_1280

Dotace na rekonstrukci a výstavbu městských sportovních hal a...

Kameny

Rozšíření dotačních možností pro místní komunikace a spojenou technickou...

škola

Listopad 23, 2018 Komentáře (0) Zobrazení : 3806 Veřejný sektor

Nové dotační možnosti na rekonstrukci veřejných budov a zlepšení dostupnosti služeb

Letošní podzim je z pohledu dotací ministerstva pro místní rozvoj (MMR) velmi plodný. Po vyhlášení výzev na podporu pečovatelských bytů či zasíťování přišla další vlna dotačních možností. Tentokrát se nejedená pouze o „kosmetické“ změny programů předchozích let, ale celkem razantní zásahy do stávajících programů a vyhlášení programů zcela nových. Naštěstí tyto změny jsou pro žadatele z velké míry pozitivní. V tomto článku si představíme dva zcela nové programy. První z nich je zaměřen na rekonstrukci veřejných budov, druhý poté na výstavbu či přípravu prostor pro obchod nebo poštu. Příjem žádostí v obou z nich probíhá do 28. února 2019.

Dotace na rekonstrukci veřejných budov

Jedná se o zcela nový dotační titul, v rámci kterého je možné podpořit rekonstrukci či přestavbu veřejných budov, jejichž provoz je plně hrazen z obecního rozpočtu. Rekonstruovat tak bude možné např. kulturní dům, multifunkční dům či obecní úřad. Dokonce je možné podpořit i rekonstrukci školních budov i bez navýšení kapacity. Je tedy možné z programu vyřešit řadu problémů škol a školek, které nemohly žádat kvůli nenavýšení kapacity do Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Žadatelem může být obec do 3 000 obyvatel. Velmi velkorysá je i míra dotace, která činí 70 % z uznatelných nákladů, přičemž je možné žádat až o dotaci v absolutní velikosti 10 mil. Kč. Minimální velikost dotace je poté 500 000 Kč. Jediným omezením je skutečnost, že není podporována nová výstavba, ale pouze rekonstrukce stávajících prostor.

Podpora dostupnost služeb (dotace na výstavbu obchodů či ordinací)

Podpora je zaměřena na výstavbu, přestavbu či rekonstrukci objektů, které poté budou sloužit pro provozování služeb základní lékařské péče (např. pediatr, zubař, praktický lékař) a obchodní obslužnosti (smíšené zboží, základní potřeby, případně kooperace s Pošta partner). Žádat může obec s velikostí do 1 000 obyvatel.

Cílem dotace je vybudování infrastruktury pro tyto služby s tím, že následně budou tyto prostory komerčně pronajímány jednotlivým provozovatelům těchto služeb. Prostory ale nesmí být připravovány rovnou pro konkrétního provozovatele. Zároveň nesmí být na katastru obce před podáním žádosti provozována stejná služba, jejíž infrastruktura se bude z dotace stavět.

Dotace bude poskytována ve výši 70 % uznatelných výdajů. Minimální výše dotace je 100 000 Kč, maximální 2 mil. Kč.

Máte záměr, který tematicky patří do výše uvedeného výčtu možných projektů? Neváhejte nás kontaktovat. Rádi Vám Váš projekt posoudíme.

Redakce Dotačních novin, T: 538 705 776, @: dotazy@cyrrusadvisory.cz

Zdroj: www.mmr.cz

Tags: , , , , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>