MENU
Sledujte nás na sociálních sítích
Dotační Manager
Sklad

Úspory energií ve skladovém hospodářství

Beton

Úspory energie v betonárnách

úspory_2

Listopad 29, 2018 Komentáře (0) Zobrazení : 2112 Podnikání a inovace

Postup získání dotace na úspory energie

V dnešním příspěvku ze seriálu Úspory energie si představíme, jaké jsou jednotlivé kroky realizace úsporného projektu.

Program Úspory energie je stále jakousi popelkou operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Energeticky úsporné projekty mají velký potenciál, ale zatím se nedokázaly prosadit. Zájemců o dotace je hodně, stejně jako adeptek na budoucí královnu ve známé pohádce.

Nicméně nalezení vhodného projektu se často vyrovná pomyslnému nasazení ztraceného střevíčku na tu správnou nohu. Projekt nesmí být příliš rychle návratný, to by dotaci nepotřeboval, ale na druhou stranu ani moc málo efektivní, to by nevyhověl bodovým kritériím.

Typicky se dotuje zateplení objektů, či výměna oken, ale z programu lze podpořit takřka jakékoliv projekty, jejichž výsledkem bude úspora energie, a to jak elektřiny, plynu, nebo třeba pohonných hmot v případě manipulační techniky v provozovně podniku. A teď k samotnému procesu:

1) V první fázi je proto potřeba identifikovat vhodná opatření u kterých je realizace investice zaměřené na úsporu energií efektivní. Relativně jednoduše lze posoudit, že vám například přes stará okna uniká hodně tepla nebo že lze uspořit hodně energie pořízením nového kompresoru, zdroje vytápění,… O něco složitější bývá identifikace úspor u investic spojených s pořízením nových technologií, například výměnou varny, či laseru.

Doporučujeme zamyslet se, jaké investice plánujete v podniku realizovat a zároveň se pokusit identifikovat, zda vám v provozu nevznikají zbytečné finanční ztráty plynoucí z vysokých nákladů na energie.

2) Pokud vhodná opatření laickým pohledem vidíte, doporučujeme kontaktovat energetického auditora/energetického specialistu, který dokáže úsporu kvalifikovaně odhadnout. Základním stavebním kamenem pro následné rozhodnutí bude získání informací: a) kolik bude investice do úspor energií stát, b) kolik se díky realizace projektu uspoří každý rok finančních nákladů. Na základě těchto informací se již lze rozhodnout, zda se vyplatí investici realizovat.

3) Pokud máte v úmyslu získat na realizaci projektu dotační podporu, nastupuje další krok, kterým je posouzení souladu projektu s pravidly dotačního programu. Prakticky se jedná o kvalifikovaný odhad, zda projekt získá dostatečný počet bodů, či je potřeba například zahrnout další energetická opatření nebo nějaká vypustit a zda jsou tyto úpravy pro podnik vlastně efektivní.

Rovněž je potřeba splnit další množství podmínek typu zveřejnění výkazů společnosti ve Veřejném rejstříku, zapsání do registru skutečných vlastníků, apod. Taky je potřeba počítat s tím, že vyřízení dotace nezabere úplně málo času, dodavatel řešení musí být vybrán v rámci výběrového řízení a deklarované úspory energie musíte ve finále dosáhnout.

4) Na závěr prvotního posouzení by mělo přijít rozhodnutí, kolik vám vlastně realizovaný projekt uspoří nákladů na energie, jakým způsobem investici ovlivňuje případná dotace a jak vám realizace investice ohrozí provoz podniku a zda a kdy se projekt tedy vyplatí realizovat.

5) V případě, že je vše na dobré cestě, přichází zpracování energetického posudku, projektové dokumentace, žádosti o dotaci, výběrového řízení a samotná realizace investice a vyúčtování projektu. Dotaci je poté možné proplácet průběžně. Po ukončení projektu musíte v rámci pětileté udržitelnosti projektu alespoň v jednom roce dosáhnout deklarovaných úspor.

Pokud ve vaší společnosti existuje potenciál úspory finančních nákladů za energie, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám nezávazně pomůžeme s posouzením investice a případně s kompletní realizací vašeho projektu, tak aby váš projekt stejně jako v pohádce zmíněné v úvodu skončil šťastným koncem.

Redakce Dotačních novin, T: 538 705 776, @: dotazy@cyrrusadvisory.cz

Tags: ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>